Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: komor
Wto 17 Maj, 2011
Kompakcik do 1300 zł
Autor Wiadomość
SchyzioFrenik 
Nowy

Wysłany: Pon 16 Maj, 2011   Kompakcik do 1300 zł

Witam. Na wstępie zaznaczę, że jestem laikiem, jeżeli chodzi o fotografowanie i cały dzień poświęciłem na czytanie o aparatach. Na pewno nie chce lustrzanki, gdyż nie wykorzystam nawet w 50 % jej możliwości. Zrobiłem kurs nurka, zaczynam wyjeźdzać i potrzebuje aparat dla siebie i dla mamy, która też teraz podrózuje (a także do rodzinnych fotek, czyli uniwersalny raczej aparacik). Rodzinny Kodak sie rozleciał. Chciabym kupić dobrego kompakta, narazie przypadł mi do gustu Fuji HS10 (osiągalny w zasadzie wyłącznie na allegro teraz), byłem w Fotojokerze i tam Pan polecał mi Sony Cyber-Shot DSC-HX1 (wiem, że jest to model sprzed 2 lat) za 1111 zł. Natomiast nie polecał mi Panasonica FZ-45 i Fz-100 (ze wzgledu na wystepujące szumy). Zależy mi głównie na ostrych, wyraźnych zdjęciach (uraz po Kodaku, którego zdjęcia były...szkoda komentować) i stabilizacji (wiem, że powinna być optyczna, a nie cyfrowa), gdyż trzęsą mi się ręce :D A i nie chcę małych aparatów, chciałbym coś gabarytów właśnie HS10, lubie pewnie trzymać aparat w rękach.

1 pyt. Czy ten test jest wiarygodny dla was ?
http://www.fotomaniak.pl/...rowy-2011-eisa/

2 pyt. Na allegro jest pare takich zestawów, nie uważacie, że na Fuji HS10 jest to niska cena ? Może to są egzemplarze "wystawowe". Pan w Fotojokerze się zdziwił słysząc tę cenę, gdyż twierdził, że HS10 średnio kosztuje ok 1800 zł.
http://allegro.pl/fuji-hs...1603357235.html
http://allegro.pl/fuji-fi...1600714110.html

3. Zastanawiam się, czy warto się interesowac tym HS10 z allegro, czy dać sobie spokój i kupic gorszego, tańszego, ale pewnego Sony HX1

4 pyt. Czy polecicie mi ewentualnie coś innego, może byc tańszy aparat, wcale się nie obraże.

Za wszystkie informacjie i rady będę wdzięczny ! Przepraszam za niedociągnięcia i nie wiedze.

Reklama

wielbicielxx 
Rozmowny

Wysłany: Pon 16 Maj, 2011   

1800 HS10 to kosztował w dniu premiery teraz jest juz HS20 i cena HS10 spadła wiec ze na allegro jest za 1400 to żadna rewelacja.
A co do ostrych zdjec z HS10 to wątpliwe ze takie beda jest test tego aparatu na optyczne poczytaj- zasada jest prosta im większy zoom tym większa uniwersalność aparatu ale i strata na jakości zdjęć.

SchyzioFrenik 
Nowy

Cytat:
wielbicielxx
Zaraz poszukam. To uważasz, że powinienem się bardziej zainteresować tym Sony mimo, że ma 2 lata ?
Może inaczej, jaki polecicie aparacik z dobrą jakością zdjęć i ostrością bo na tym mi najbardziej zależy ?

wielbicielxx 
Rozmowny

HS10 czy HX1 to aparaty z wielkim zoomem na rewelacyjna jakość zdjęć nie licz- w tego typach aparatów ostatnim który zbierał dobre opinie był Lumix FZ38.

Jeśli priorytetem ma być jakość zdjęć kosztem zoomu i uniwersalności (bo niestety nie można mieć wszystkiego) to możesz wybierać miedzy zaawansowanymi kompaktami takimi jak
lumix LX5
samsung EX1
olympus XZ1
canon G12
nikon P7000
Każdy z nich ma plusy i minusy i rożne parametry ale wynik końcowy jakość zdjęć lepsza niż w każdym innym kompakcie czy super zoomie na rynku.
Masz w sieci testy tych aparatów poczytaj nikt za ciebie nie wybierze
o samsungu tutaj jest cały watek:
http://forum.nikoniarze.p...fc8e76&t=142045

SchyzioFrenik 
Nowy

Wysłany: Wto 17 Maj, 2011   

Dzieki za odp. chodź nie napisałeś niczego, czego bym nie wiedział w zasadzie ;) Generalnei to nie wiem już co zrobic....wiem, że nie chce "małego" rozmiarami aparatu, ale nie chce wydać fortuny, wiem także, ze nie chce superzooma, ale te wszystkie duże to superzoomy :/ czy miałbym takiego chudzielca małego kupić ? A fe ! A Canon G11-12 czy Nikon P7000 są za drogie, zwłaszcza, że trzeba chociaz sobe torbe i karte dokupić. No ale skoro nic innego nie radzicie to pozostaje.....pozostać bez aparatu :wink:

jannik 
Rozmowny

SchyzioF
HS10 - to zacna maszyna i nie słuchaj "fachowców", którzy będą cię przekonywać, że duży zoom to koniecznie kiepska jakość!
Zadawałem te same pytania, co ty, i w końcu uległem sugestiom i kupiłem G11 a potem zamieniłem na EX-1, aż wreszcie wróciłem do hybrydy (HS10) i jestem happy.
Owszem, patrząc okiem "specjalisty" i "fachowca-artysty" to EX1, LX5 czy G11/12 dają lepszą jakość zdjęć (w tym ostrość), bo szkło jaśniejsze i matryca większa, ale ja nie byłem w stanie przeskoczyć małych i nieporęcznych gabarytów tych aparacików i ich różnych ograniczeń. To nie są dobre aparaty do takich celów, które wymieniłeś!
Dla przeciętnego amatora, takiego jak ja, liczą się też zupełnie inne względy niż tylko i wyłącznie super-jakość zdjęć.
Ostrość w HS10 można nauczyć się uzyskiwać dość szybko, trzeba tylko poznać jego słabostki i ograniczenia i nauczyć się odpowiednio operować ustawieniami.
Ten aparat świetnie leży łapach, ma mnóstwo przydatnych funkcji, jest bardzo przyjemny w obsłudze, robi ładne jpg.

zobacz sobie ten wątek na forum cro.pl
to są zdjęcia praktycznie nie podciągane, ani nie wypieszczone, raczej prosto z puszki
http://cro.pl/forum/viewt...t=30169&start=0
mnie osobiście te zdjęcia przekonały do zakupu, jak również rozmowy z użytkownikami HS-a. :)
Oczywiście przed zakupem warto go potrzymać w ręku, pomacać i pobawić się nim, upewnić się czy jest to "ten" aparat itp
W tej cenie jest to jeden z najlepszych kompaktów, tzw. hybrydowych.
W Krakowie kupiłem go za 1050 zł, nowiutki w sklepie!
Nie wiem skąd wytrzasnąłeś te ceny. Tu masz wygooglany link. Allegro sobie odpuść w tej kwestii. Jeśli zdecydujesz się na sklep internetowy to dobrze sprawdź ten sklep - referencje, kontakt (zadzwoń) itp itd.
HS10 ceny

wielbicielxx 
Rozmowny

To że wielki zoom daje gorszą jakość zdjęć to nie są opinie "specjalistów" tylko prawa fizyki.

jannik 
Rozmowny

wielbicielxx napisał/a:
To że wielki zoom daje gorszą jakość zdjęć to nie są opinie "specjalistów" tylko prawa fizyki.

Wielbicielu
Miałem na myśli, że "gorsza" nie koniecznie znaczy "kiepska" (czyli zła)
W stosunku do EX1 czy LX5 faktycznie jakość zdjęć z aparatu o 30-krotnym zoomie będzie gorsza, ale stosunek zysk-strata jest sprawą wysoce subiektywną :)
Wydaje mi się jednak, że dla amatora-turysty ograniczenia płynące z braku zoomu są zdecydowanie większe niż profity płynące z lepszej jakości zdjęć.
Ważne jest, by każdy sam dla siebie określi ile jest w stanie ponieść "strat" i czy ta różnica w jakości jest aż tak wielka i aż tak istotna.

pzodro

mrawi 
Rozmowny

SchyzioFrenik, raczej nie słuchaj jannika, hehe

Jak chcesz oglądać fotki w formacie pocztówkowym cały czas (link jannika) to weź HS'a. Tej wielkości zdjęcia to będą dobre nawet z aparatu za 150 zł (canon A70 czy nawet A60). Wiem, bo mam. HS10 ma fatalny szeroki kąt i ten mniej szeroki też. To aparat najwyżej do ogromnych zbliżeń i do makro ewentualnie (z przymróżeniem oka), a także do usuwania ruchu (haha). Ja miałem fuji S9600 i też nie było to coś wystarczającego. Osobiście mogę polecić samsunga NX10 (bezlusterkowiec). Fotki z NX10 w porównaniu do tych dwóch fujików to marzenie. Super ostrość, duża matryca (lustrzankowa) APS-C. Tańszy odpowiednik NX10 to NX5. Nie ma paru udogodnień w korpusie, ale obsługa i jakość zdjęć to to samo i masz go za około 1100 zł z kitem. Jak nie miałbym więcej kasy to brałbym 5'tkę. Mogę Ci wysłać kilka zdjęć z ZOO, obiektyw 50-200 to sobie porównasz z fotkami z HS10, heh i przejrzysz na oczy :grin: ,...jannik Tobie też mogę wysłać to będziesz wiedział lepiej o czym piszę :smile:
Oczywiście sam posiadam NX10 z dwoma obiektywami i na żaden inny w tej chwili bym nie zamienił (aparat ma wszystko co powinno być w aparacie).

Martin___ 
Rozmowny

mrawi napisał/a:
HS10 ma fatalny szeroki kąt i ten mniej szeroki też.

True. Jak dla mnie bardzo mydlane zdjęcia z małą ilością szczegółów z tego aparatu wychodzą.
Ten aparat jest użyteczny gdzieś w środkowych ogniskowych, bo na najmniejszej ogniskowej, jak i tych największych, nie wygląda to dobrze.
Ale dla niektórych rzeczywiście ważniejsze może być jego trzymanie (ergonomia) czy zoom.

jannik 
Rozmowny

SchyzioF
Zrobisz jak uważasz, ale ja też w zeszłym roku nasłuchałem się podobnych opinii i zamiast od razu kupić jakąś hybrydę wydawałem pieniądze na super-kompakty i nawet na lustrzankę.
Panowie zupełnie nie potrafią "zejść" do poziomu przeciętnego pstrykacza-amatora, a chyba o taką radę ci chodziło...
NX 5/10 lub np. Olek e-lp1 są OK i robią świetne fotki, ale wątpię by ci "przypasowały"
Idź do sklepu i wymacaj.
I jakby co, to śmiało bierz HS10 lub jemu podobne
warto też rozważyć używane (ale młode)
Fuji s200exr, Fuji s100fs, Lumix fz38 lub nawet Canon sx20is (tyle że drogi trochę). Nikonowskie hybrydy odpuść sobie w przedbiegach, bo Nikon zakończył produkcję dobrych hybryd na cp8800, a ten to już zbytni archaik

pzodro

wielbicielxx 
Rozmowny

Podsumowując: Priorytetem jest jakość zdjęć- EX1, LX5 itp. Priorytetem jest uniwersalność- HS10 itp. Wybór należny do ciebie :mrgreen:

mrawi 
Rozmowny

jannik napisał/a:
NX 5/10 lub np. Olek e-lp1 są OK i robią świetne fotki, ale wątpię by ci "przypasowały"

A to ciekawe czemu? Bo są lepsze? Kompakty to przeszłość, jeśli w tej samej cenie są bezlusterkowce to nad czym się zastanawiać.

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Odważna teza.

SchyzioFrenik 
Nowy

Hmm...dziękuję za wszystkie info. Moja wiedza znowu się powiększyła i dzięki wam i dzięki sprzedawcom z Fotojokera. U mnie problemem jest to, że aparacik ma być także dla mamy (co mi się do konca niepodoba). Z tego powodu nastapiła zmiana planów. Najprawdopodobniej najpierw kupimy kompakcika do 600 zł (który następnie przejdzie na wyłączność dla mamy) np. Samsung WD 600 ( przeceniony w tej chwili na ok 550 zł i zachwalany przez sprzedawców), a dla siebie poczekam miesiąc, może dwa i pomyśle nad Lustrzanką najtańszą z kitem.
Pytanie pierwsze, czy owy Samsung zadowoli w miare mame i mnie na poczatek, jeżeli chodzi o zwykłe zdjęcia ? Weźcie pod uwagę, że wczesniej mielismy 5 letniego Kodaka ;)

A drugie pytanie i sprzedawcy i taki znajomy nalegają, że jak mam wydać 1200-1300 zł na kompakt, to lepiej żebym kupił najtańszą lustrzankę, bo jakość, naturalnośc, głębia itd. będą nieporównywalne, nawet jeżeli nie wykorzystam w pełni jej opcji. Zgadzacie się z tym ?

Odpowiedz do tematu