Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
poziomek, problemy z Sigmami są w internecie nieco przesadzone. Kupuj w dobrym miejscu, najlepiej w fizycznym sklepie, żebyś mógł sprawdzić. Sporo ludzi szuka najtańszych okazji w sieci, a potem dostają „ulęgałki”, które przeleżały w iluś sklepach bo nie chciały dobrze pracować z niczyją puszką, więc są wypychane po obniżonej cenie. Opinii negatywnych zawsze w sieci jest więcej, bo piszą głównie niezadowoleni, niż zadoleni. O rozpadających się Tamronach też można przeczytać, ale czy wszystkie się rozpadają?
Ja nie miałem takiego szczęścia z Sigmami jak Komor
O ile Sigma 17-70/2.8-4 była całkiem niezła, ale Canonowskiemu 15-85 do pięt nie dorastała, to 30mm/1.4 trafiłem chyba na wyjątkowo słaby egzemplarz, bo poza monstrualnym BF to jeszcze na f4 była bardziej mydlana niż Canon 85 na f1.8
Ale nie poddaję się i będę tą Sigmę 30mm jeszcze co jakiś czas testował, aż nie trafi mi się taki egzemplarz jak Komorowi
Mi się trafiła taka 30, że zaczęła trafiać dopiero po wyjęciu shrima (podkładka między mocowaniem bagnetowym a resztą korpusu obiektywu) a 150 macro pojechała na dzień dobry do serwisu na kalibrację
Dla potomnych, którzy natrafią na ten wątek i będą się zastanawiać co wybrać C550D/600D czy N5100D: 600D vs D5100
Niestety w j. ang. ale za to bardzo dokładne. Jutro czytam od deski do deski
Dla potomnych, którzy natrafią na ten wątek i będą się zastanawiać co wybrać C550D/600D czy N5100D: 600D vs D5100
Niestety w j. ang. ale za to bardzo dokładne. Jutro czytam od deski do deski
Przepraszam, że wrzucę kamyczek (młyński ) do Twojego ogródka, ale testy tego typu można sobie w kamasze wsadzić. Powinien się w zasadzie nazywać "Nikkor AF-S DX 18-55 mm f/3.5-5.6G VR / Canon EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6 IS Side by Side" ponieważ różnice, widoczne na zdjęciach wynikają z zastosowanych obiektywów a nic nie mówią o różnicach w korpusach. Reszta testu - to w zasadzie porównanie specyfikacji, sam to możesz zrobić.
Zachęcam Cię do dogłębnego wczytania się w testy na optycznych - są zdecydowanie bardziej dokładne i o wiele rozleglejsze a co ważniejsze - parametry puszki ocenia się w oparciu o ten sam rodzaj słoika (Sigma 30) więc jeśli są różnice, to wynikające z matrycy. No chyba, że chcesz kupić któregoś z testowanych kitów i nigdy nic nie zmieniać, wtedy ten test będzie w sam raz.
Przepraszam, że wrzucę kamyczek (młyński ) do Twojego ogródka, ale testy tego typu można sobie w kamasze wsadzić. Powinien się w zasadzie nazywać "Nikkor AF-S DX 18-55 mm f/3.5-5.6G VR / Canon EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6 IS Side by Side" ponieważ różnice, widoczne na zdjęciach wynikają z zastosowanych obiektywów a nic nie mówią o różnicach w korpusach. Reszta testu - to w zasadzie porównanie specyfikacji, sam to możesz zrobić.
Zachęcam Cię do dogłębnego wczytania się w testy na optycznych - są zdecydowanie bardziej dokładne i o wiele rozleglejsze a co ważniejsze - parametry puszki ocenia się w oparciu o ten sam rodzaj słoika (Sigma 30) więc jeśli są różnice, to wynikające z matrycy. No chyba, że chcesz kupić któregoś z testowanych kitów i nigdy nic nie zmieniać, wtedy ten test będzie w sam raz.
Każda opinia jest dla mnie cenna i zachęcam do wypowiadania się.
Odpowiadając:
Tak, chcę kupić jeden z zestawow z tzw. długim kitem i przez jakiś czas nie wkładać $$$ w sprzęt. Więc dla mnie jest to bardzo istotne od czego startuję I właśnie obiektywy: Canon 18-135IS vs Nikon 18-105VR zadecydują o moim wyborze. Co mi po lepszej puszcze, jak przez 2 lata będę sobie wmawiał, że jak odłożę kolejne 1700pln-24000pln to wteeeeeeeedy będzie super.... a w tym czasie niesmak pozostanie
Tak naprawdę to mnie martwią problemy wieku dziecięcego w D7000 i boję się czy nie będzie powtórki z rozrywki w D5100. Na razie zaczekam kilkanaście dni i poobserwuję opinie posiadaczy D5100.
Wiek dziecięcy i jego problemy D7000 ma już zdaje się za sobą. Ja bym się nie obawiał, tym bardziej jeśli chcesz kupić z polskiej dystrybucji i z gwarancją.
Poziomek jak Ci nie zależy na bujanym ekranie to jest inna może również ciekawa opcja. Weź pod uwagę, że poza korpusem i obiektywem powinno inne rzeczy dokupić.
Możesz kupić D3100 + 18-105 VR (2500zł) + karta pamięci sandick extreme III 8 GB (80zł) może nawet 2x , lampkę za około 400zł, torba/plecak ( 200zł) , filtry - 200zł , i zostaje Ci około 600zł na porządniejszy statyw coś w styluVelbon Sherpa 600r czy manfrotto. Jeszcze jak pokombinujesz, to w czerwcu będzie w sprzedaży 50 1.8 z silniczkiem, która współgrałaby z D3100/5100
Poziomek jak Ci nie zależy na bujanym ekranie to jest inna może również ciekawa opcja. Weź pod uwagę, że poza korpusem i obiektywem powinno inne rzeczy dokupić.
Możesz kupić D3100 + 18-105 VR (2500zł) + karta pamięci sandick extreme III 8 GB (80zł) może nawet 2x , lampkę za około 400zł, torba/plecak ( 200zł) , filtry - 200zł , i zostaje Ci około 600zł na porządniejszy statyw coś w styluVelbon Sherpa 600r czy manfrotto. Jeszcze jak pokombinujesz, to w czerwcu będzie w sprzedaży 50 1.8 z silniczkiem, która współgrałaby z D3100/5100
D3100 - za małe body takie nieporęczne.
Planuję finalnie wydać około 3400pln na body+obiekyw do tego: plecak 190pln, karta pamięci 110pln i może zamiennik bateri (jak sie pojawi) za 120pln.
Z czasem faktycznie można się zastanowić nad 50 1.8 ale to już zadecyduję później czy będę go potrzebować.
Dla mnie 50 1.8 pseudo portretówka to będzie konieczność, dla Ciebie jak zobaczysz to ocenisz. Za małe body (Porównanie ) chyba, że tak bo jeżeli chodzi o wygodę obsługi to za tę kwotę którą dysponujesz powinieneś kupić D90 + 18-105 VR. Zyskujesz na jakości zdjęć, wygodzie a tracisz na video... Zastanów się jak często będziesz wykorzystać tryb video i do czego bo to może się przydać.
O to mi chodziło w dodatku Canon 550D czy 600D zapewnia pełną kontrolę nad video, choć autor co do Canona przekonany nie jest. Dlatego powtarzam, że powinien określić do czego będzie wykorzystywał to video które chce.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9