Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam, pytanie mam takie: jakie parametry techniczne powinien mieć aparat do studia fotograficznego. Weźmy na przykład Nikona zaczynając od D700 (podejrzewam że FX lepiej się sprawdzi niż DX, więc nie rozpatruję innych) poprzez D3s a kończąc na D3x. Czy jest sens inwestować w D3s jeżeli zdjęcia seryjne nie stanowią priorytetu, czy może warto jednak zainwestować w D3x ze względu na ISO 100 oraz 24.5Mpix (już do mnie doszło że ilość pikseli nie jest wyznacznikiem, ale nie wiem jak to się ma w studio),... a może właśnie napisałem jakieś kompletne bzdury... mój nick mnie trochę tłumaczy (kto nie czai, polecam obejrzeć Father Ted) pozdrawiam...
father_dougal, jeśli kasa nie jest problemem, to D3x jest w przypadku Nikona najlepszym rozwiązaniem. Pytanie tylko czy akurat tego najlepszego rozwiązania potrzebujesz... BTW, rozumiem, że na obiektywy i sprzet oświetleniowy budżet też masz?
... oczywiscie że nie mam, zarówno na aparat jak i na oświetlenie, moje pytanie jest wyłącznie teoretyczne. Właściwie to bardziej interesuje mnie porównanie D700 do D3s.
Właściwie to bardziej interesuje mnie porównanie D700 do D3s.
No, ale to nie są aparaty typowo studyjne, choć można ich na upartego w studio używać... Jeśli miałbym kupować Nikona do studia i nie miałby to być D3x, to osobiście zamiast 12MPix pełnoklatkowców wolałbym 16MPix APC-C z ISO100, czyli D7000. Taniej i jak dla mnie lepiej, choć zapewne wielu się ze mną nie zgodzi.
W studiu to potrzeba rozdzielczości i dobrej jakości rejestracji przejść tonalnych. 16Mpix D7000 odpowiada powierzchniowo 32Mpix na FF więc jest to rozsądna rozdzielczość, a jak się ta matryca sprawuje przy ISO 100 - to już wiadomo
Jeśli ma być Canon, to 5DII wystarczy. Szarpanie się na 1DsIII na początku nie wydaje mi się sensowne.
Co do Nikonów, to D700 w studiu - owszem - sprawdzi się, ale znacznie bardziej pasuje do reporterki. Natomiast nowa matryca DX zastosowana w D7000 to już nie to samo co DX rok czy półtora roku temu. Skok jakościowy jest naprawdę ogromny.
Natomiast nowa matryca DX zastosowana w D7000 to już nie to samo co DX rok czy półtora roku temu. Skok jakościowy jest naprawdę ogromny.
Tak - i nie chodzi to o ISO ale przede wszystkim o odwzorowanie kolorów, gradienty, przejścia tonalne. To że to mała matryca w niczym nie przeszkadza - w studiu aż tak często się nie korzysta z małych głębi ostrości.
Inna sprawa to dyfrakcja, która to jest tym bardziej bolesna im mniejsza matryca i bardziej pikselami napakowana - a może się okazać, że warunki oświetleniowe będą takie, że często na f/11 i większych będziesz pracować...
Jeśli miałbym kupować Nikona do studia i nie miałby to być D3x, to osobiście zamiast 12MPix pełnoklatkowców wolałbym 16MPix APC-C z ISO100, czyli D7000. Taniej i jak dla mnie lepiej, choć zapewne wielu się ze mną nie zgodzi.
Wlasnie.
Duzo lepiej oplaci sie dolozyc do oswietlenia i szkiel niz szarpac sie na FF.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9