Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 19 Maj, 2011 Lustrzanka, i do zdjęć (portret, pejzaże), i do filmowania
Witam serdecznie,
To mój pierwszy wpis na Forum, choć nie pierwsza obecność. Zajmuję się zawodowo filmowaniem (tylko ślubów, choć to pewnie nieistotne) i amatorsko fotografią. Mam aparat kompaktowy Olympus C-725 Ultrazoom, który już od dawna mnie ogranicza i teraz szukam lustrzanki. Lubię portrety (ulubiona modelka to moja żona) i pejzaże. Funkcji filmowych chciałbym używać do krótkich form jako uzupełnienia w mojej pracy. Nie jest ważna jakość dźwięku, bo to co zamierzam filmować i tak będzie miało podkład/dubbing. Posiadam stabilizator Merlin, którego mam zamiar używać przy filmowaniu lustrzanką. Co do zdjęć, to pracowałem na pożyczanym nikonie D50 z obiektywem 28-80, który nie powala szerokością kąta, ale zapewnia jakość zdjęć dużo lepszą od mojego kompakta. Zrobiłem nim kilka sesji plenerowych (wtedy można odłożyć kamerę na bok) i pomimo pewnych ograniczeń sprzętu, byłem z nich zadowolony. Być może kiedyś przestawię się z filmu na foto, ale na razie aparat byłby tylko dodatkiem do pracy i realizacją hobby prywatnie.
Na podstawie przeczytanych opinii stawiam na Nikona i Canona jako najlepiej obecnie filmujące lustrzanki. Wstępnie wybrałem 60D, 550D, 600D, D7000, D5100. Aparat musi zapewniać zapis 25 kl/s. Liczę na podpowiedzi w sprawie obiektywu (obiektywów), a może i innych korpusów? Czy wystarczy mi uniwersalny zoom typu 16-85, czy lepiej 2-3 stało-ogniskowe? Czy wymiana co chwila nie będzie uciążliwa i obarczona dużym ryzykiem zakurzenia matrycy/obiektywu? Z góry dziękuję za rzeczowe odpowiedzi
Potrzebujesz AF i zmiany przysłony w trakcie filmowania ?
Tadeuszek [Usunięty]
Wysłany: Czw 19 Maj, 2011
http://fstoppers.com/the-...-lens-for-video
Nie znam się za bardzo na aparatach, ale 600d przekonuję ruchomym wyświetlacze, co pewnie pomaga w kręceniu i może nagrywać 60kl./s ... widziałem parę ślubnych filmów i widzę, że slow-montion musi być obowiązkowo użyte kilkukrotnie w ciągu godziny
Filmując ze steadicamem nie sposób ostrzyć ręcznie. Przestawiam kamerę na AF, więc i aparat musi to mieć. Co do przysłony - to niekoniecznie, choć i w kamerze filmuję głównie w trybie Tv.
Czy ten Tamron 17-50 jest w wersji na oba preferowane systemy?
Czy do filmowania lustrzanką ważna jest jasność obiektywu? Tzn. czy różnica między 2,8 a np. 5,6 jest zasadnicza? W kamerze (f1,6-3,5) nie zaprzątam sobie tym głowy, bo uwagi starcza tylko na kadrowanie i ostrość. Dla płynności ruchów i unikania efektu strobo wymuszam migawkę 1/50 s. Jeśli jest za jasno włączam filtr ND i ewentualnie obniżam wzmocnienie na -3dB.
[ Dodano: Czw 19 Maj, 2011 16:40 ]
Nie wiem, jak w praktyce, ale w teście korzyści z pełnego otwarcia przysłony w tym tamronie są małe. Obraz jest strasznie mydlany:
http://www.the-digital-pi...omp=3&APIComp=1
[ Dodano: Sro 15 Lut, 2012 23:05 ]
Pozawracałem wam głowę, a koniec końców (z różnych przyczyn) niczego nie kupiłem. Teraz jest szansa na realizację. Mam do wydania 4-5 tys. Jestem prawie zdecydowany na 600D, a na pewno na coś ze stajni Canona. Teraz obiektywy. Czy Samyang 14mm i Canon 50/1.4 będą dobrym wyborem? A może wybrać jakiś spacer-zoom typu 17-85 i 50/1.4 do fajnych portretów z płytką GO? Wiadomo, wyjeżdżamy na wycieczkę i przydałby się sprzęt w zasięgu ręki, gotowy do strzału w każdej chwili, na różne okoliczności. Boję się, że przekładając obiektywy stracę fajne ujęcia: tu pejzaż, a za chwilę uśmiech żony. Pstrykać będę w większości na zewnątrz. Co do filmowania, to nie miałem okazji pofilmować lustrzanką, więc nie wiem, jak się sprawdzi. Jak już pisałem mam steadicama, więc na pewno spróbuję z szerokim kątem. Rzecz w tym, czy jakość szkieł będzie miała duże znaczenie w filmowaniu? To materiał z definicji dynamiczny. Nikt nie analizuje go z lupą w ręku. Oglądając filmy na jutubie trudno dopatrzyć się różnicy między stałoświetlnym T17-55 a zmiennym C17-85. Bez waszej pomocy będzie mi trudno podjąć decyzję. Proszę zatem o uwagi.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10