Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 12 Kwi, 2008 Pentax K20D - test cyfrowej lustrzanki
Dziś prezentujemy test najnowszej lustrzanki firmy Pentax. Mowa tu o K20D, który po wcześniejszym modelu K10D odziedziczył korpus, ale zyskał nową 14.6-megapiskelową matrycę typu CMOS. Tego, jak nowy Pentax prezentuje się na tle konkurencji, dowiecie się czytając artykuł ''Pentax K20D''.
1. Uważam, że błędem jest porównywanie K20D i A350.
Jeżeli pominąć rozdzielczość matrycy to są to zupełnie inne aparaty, przeznaczone dla różnego użytkownika. Przykład: użytkownik Pentaxa nie spojrzy na Sony, bo ciemny wizjer, brak górnego wyświetlacza brak uszczelnień i wszechobecna plastikowość. Z kolei potencjalnemu nabywcy a350 nie spodoba się Pentax, bo: brak LV i odchylanego wyświetlacza.
Różnice możnaby mnożyć.
2. Z testu optyczne.pl wcale nie wynika, że K20D jest gorszy niż A350. Porównuje się go do d300 - i nic dziwnego, że wypada gorzej. Dla Sony porównanie z Nikonem D300 byłoby masakrą. Wystarczy spojrzeć na test EOSa450d na fotopolis.pl , gdzie porównano 450d i a350 na wysokich czułościach.
"D300 - The Ultimate in DX Performance"
To reklamowe haslo zdaje sie kryc w sobie wiecej prawdy niz mozna by sie spodziewac... Czyzby obecna technologia konczyla sie na tym poziomie? Ciekawe czy Canon ma cos w zanadrzu...
"D300 - The Ultimate in DX Performance"
To reklamowe haslo zdaje sie kryc w sobie wiecej prawdy niz mozna by sie spodziewac...
chciałbym się mylić- bo lubie crop 1.5- ale wyżej od dx to może już być tylko (FF) prawdziwy mały obrazek. Myśle że Najlepszą możliwą odpowiedzią Canona byłby 5D z pełną klatką w miarę rozsądnej cenie- sukces murowany.
Co do testu- jest na prawdę na wysokim poziomie.
A przeraża mnie w K20D ilośc hot pikseli, czegoś takiego nie widziałem jeszcze
Test bardzo dobry choć uważam że:
- Użytkowanie: 3.5 / 6.0 - taka niska punktacja tyko z powodu niezbyt szybkiego zapisu i niedostępności podglądu - moim zdaniem we wszystkich elementach jest lepszy/nie gorszy od k10 a dodatkowo jest więcej punktów pomiaru AF czy za udoskonaloną współpracę ze starszymi obiektywami czy za korekcję BF/FF. Reasumując nie jest gorzej niż w k10 więc chyba ocena troszkę za niska
Zmartwiłem się tymi hotami i darkami bo jutro przyleci do mnie z USA taki sprzęt i jeśli będzie miał ich tyle to sie chyba załamię. Pozostaje mieć nadzieję że nowy firmware wyeliminuje część problemów.
Zbudowanie aparatu z matrycą o rozdzielczości 14mpx, który będzie porównywalny z modelem 10mpx jest postępem, jeżeli weźmie się pod uwagę trudność uzyskania takich samych wyników z matrycy o większym upakowaniu pikseli.
Projektując K20D Pentax stanął przed zadaniem zrobienia aparatu lepszego niż powoli obrastająca legendą "kadyszka". W tym kontekście K20D jest sukcesem; unowocześnieniem aparatu uznawanego często za najlepszy w swojej klasie.
Jednocześnie jest porażką dla tych, którzy oczekiwali spektakularnego skoku jakości - szczególnie w kategorii 14mpx na DX.
Być może się "nie da". Jeszcze...
Zbudowanie aparatu z matrycą o rozdzielczości 14mpx, który będzie porównywalny z modelem 10mpx jest postępem, jeżeli weźmie się pod uwagę trudność uzyskania takich samych wyników z matrycy o większym upakowaniu pikseli.
Projektując K20D Pentax stanął przed zadaniem zrobienia aparatu lepszego niż powoli obrastająca legendą "kadyszka". W tym kontekście K20D jest sukcesem; unowocześnieniem aparatu uznawanego często za najlepszy w swojej klasie.
Jednocześnie jest porażką dla tych, którzy oczekiwali spektakularnego skoku jakości - szczególnie w kategorii 14mpx na DX.
Być może się "nie da". Jeszcze...
sting, punktów AF jest akurat dokładnie tyle samo co w K10D - system AF może być inaczej oprogramowany, ale to wciąż stary SAFOX VIII.
Zwróciłem uwagę na ten dziwny problem z hotami już jakiś czas temu, ale wydaje się, że jest to wyłącznie problem wczesnych egzemplarzy K20D - czyżby wadliwe matryce?...
Dziwi mnie trochę brak wzrostu rozdzielczości w stosunku do K10D, bo dotychczas znane mi testy pokazywały raczej rozdzielczość na poziomie D300, więc zauważalnie wyższą od K10... Zastanawia, mnie na ile różnice w testach RAW wynikają ze stosowania różnych algorytmów demozaikowania - być może, że pewne algorytmy są lepsze dla jednych aparatów, a inne dla drugich... Jak rozumiem, macie już DCRAW optymalizowany pod K20D? Bo podobno, z DNG był jakiś problem...
Ciekawe też są kiepskie wyniki stabilizacji - rozumiem, że gęściej upakowana matryca wymaga bardziej wydajnego stabilizatora, ale wynik jest znacząco niższy od wyników podobnego systemu w K10D, a dotychczasowi użytkownicy sugerowali raczej poprawę, niż pogorszenie skuteczności stabilizacji...
Jeszcze w kwestii wbudowanej lampy - sprawdzacie w takiej sytuacji, czy kompensacja na + coś zmienia? Bo system P-TTL Pentaxa ma raczej tendencje do niedoświetlania w wiekszości przypadków, więc być może, że lampa ma jeszcze jakiś "zapas"... No chyba, że GN jest po prostu podawana niezgodnie ze stanem faktycznym...
Właśnie... Tak patrzę.. i czytam.. czytam i patrzę.. I kręcę głową. Jaki ja mam aparat? Jaki aparat testowała redakcja ,,OPTYCZNE.PL" Wydaje mi się że to są dwa tylko zewnętrznie podobne aparaty... Reszta to spore różnice. Odnośnie szybkości z autofokusem włącznie to faktycznie i mój egzemplarz odstaje od takich doskonałych aparacików jak dopracowany D300 (ale bez stabilizacji niestety) Ale jeśli mówimy już o jakości zdjęć to już trochę jakby mniej. Spadek rozdzielczości w porównaniu nawet do K10D?? Kolega ma K10D i mogę zdjęcia robione w podobnych warunkach (aczkolwiek nie laboratoryjnych) i tymi samymi ,,szkłami" porównać na ekranie komputera... I co? Widzę różnicę gołym okiem. I to sporą różnicę.. Ale z ,,badań wynika inaczej" Moje oczy kłamią... Nie wiedziałem że mam coś ze wzrokiem.. Hmm.. A ta stabilizacja to już w ogóle niepotrzebna jest... Ciekawe wejrzenie... Wyczytałem gdzieś w wątku z prośbą o szybki test K20D (chyba tank o to prosił?) pesymistyczne nastawienie kolegi Arka(redaktora) do K20D. Nie wiem na ile ono wynikało z jakiegoś personalistycznego nastawienia(co raczej nie powinno mieć miejsca przy poważnych testach), a na ile ze znanego już przez niego (tak wynikało z jego wypowiedzi jak mniemam) wyniku testów (przynajmniej częściowego wyniku) Jedno mnie niepokoi... Jeesli prawdą jest, że trzeba było ,,latać" po sklepach za aparatem dobrej jakości i ,,rozrzut " wykonania jest taki znaczny do niech do lich Pentax coś arobi z tą kontrolą jakości.. Teraz nie żałuję ze kupiłem aparat z dystrybucji na rynek niemiecki bo jakość mego sprzętu (poza drobną wadą programową w polskim menu-dla mnie w zasadzie nie istotną) jest co najmniej dobra. Na pewno nie ma martwych (a w zasadzie mowa była o hot pixelach, i tych też w zasadzie nie wykazuje) Tylko brak polskiej instrukcji-też mało istotny choć akurat nie znam niemieckiego (mam angielską w PDF) no i co ważne roczna gwarancja, bo Apollo daje 2 letnia(oby nie była potrzebna). Wydaje mi się jednak że ,,niskie osiągi" testowanego K20D i tak w dużej mierze wynikały z usterek programowych... Ale żeby aż taki rozrzut jakości?.. No.. No.. Coś złego się jednak dzieje w Pentaxie.. Pozdrawiam wszystkich na forum
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 9