Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
co za 3600-4000pln?
Autor Wiadomość
IvotoK 
Początkujący

Wysłany: Sro 18 Maj, 2011   

poziomek napisał/a:
IvotoK napisał/a:

Przepraszam, że wrzucę kamyczek ===skracanie długiego postu===

Każda opinia jest dla mnie cenna i zachęcam do wypowiadania się.

Odpowiadając:
Tak, chcę kupić jeden z zestawow z tzw. długim kitem i przez jakiś czas nie wkładać $$$ w sprzęt. Więc dla mnie jest to bardzo istotne od czego startuję :) I właśnie obiektywy: Canon 18-135IS vs Nikon 18-105VR zadecydują o moim wyborze. Co mi po lepszej puszcze, jak przez 2 lata będę sobie wmawiał, że jak odłożę kolejne 1700pln-24000pln to wteeeeeeeedy będzie super.... a w tym czasie niesmak pozostanie :wink:

Tak naprawdę to mnie martwią problemy wieku dziecięcego w D7000 i boję się czy nie będzie powtórki z rozrywki w D5100. Na razie zaczekam kilkanaście dni i poobserwuję opinie posiadaczy D5100.

To może trzy rzeczy - nie jestem przeciwny obcym serwisom, sam czytam często gęsto opinie Kena, dpreview czy na the-digital-picture, ale jestem przeciwny testom, które są robione nogami. Czy zauważyłeś, że na podanej przez Ciebie stronie porównywane są zdjęcia robione przy różnych parametrach eksopzycji? Np. Nikon "1/50 sec at F8" obok Canon "1/30 sec at F8" albo Nikon "1/200 sec at F9" obok Canon "1/200 sec at F6.3". I stąd ten konkretny test uważam za niewiarygodny.

Druga sprawa - myślę, że jednak lepiej osobno porównać puszki i obiektywy. Możesz sobie nie chcieć zmieniać szkła, ale jeśli Cię jakość dobije, to zrobisz to szybciej niż myślisz :wink: Chodzi tu o to, że jeśli porównujesz zestaw, to możesz wybrać "gorszą" puszkę dlatego, że z danym obiektywem daje lepsze zdjęcia. Ale jeśli jednak zmienisz szkło, to puszka Ci zostanie i w tedy możesz żałować. Uważam, że lepiej wybrać korpus, który pod każdym względem - niezależnie od słoika - nam odpowiada. I stąd lepiej czytać testy osobno i porównywać. Oczywiście wtedy masz 4 testy do czytania a nie jeden, ale za to dowiesz się o wiele więcej. Jeszcze raz więc polecam optyczne (dają tu coś za wazelinę? :razz: )

I na koniec - odniosłem wrażenie, jakbyś gdzieś pomiędzy wierszami ukrył myśl, że jesteś skazany na "zestaw" (>>chcę kupić jeden z zestawow z tzw. długim kitem<<). Pomijam fakt, że test dotyczył krótkich "kitów" (właściwie obiektywów z Kitu, czyli zestawu) czyli i tak jest dla Ciebie nieprzydatny, ale wbrew powszechnym opiniom kupowanie zestawu aż tak bardzo się nie opłaca. Czytaj - nie musisz kupować kitu, zamiast tego możesz osobno wziąć korpus i taki obiektyw, który będzie lepszy. Sprawdziłem na szybko na ceneo i za komplet z długim obiektywem za D5100 zapłacisz tylko o 50 zł mniej niż za kupno osobno body i obiektywu i to po uwzględnieniu podwójnej przesyłki w drugim przypadku. Przy kwocie grubo ponad 3K to nie ma aż takiego znaczenia. Czytaj - obiektyw możesz kupić osobno, niekoniecznie taki jak w kicie.
Obiektyw razem z body kupiłem raz, ale pozbyłem się go w ciągu tygodnia ze względu na koszmarną jakość, a po odsprzedaniu na allegro miałem aparat taniej niż w sklepie. Czego Ci oczywiście nie życzę :smile: Warto pamiętać, że to szkło rysuje obraz i na nim bardziej bym się skupił.

Reklama

poziomek 
Początkujący

Wysłany: Czw 19 Maj, 2011   

Witam ponownie, dzisiaj wpadłem na chwilę do CH Arkadia w Wwie . W Saturnie klapa - zdjęć nie można robić , aha no to good bye. Poleciałem do Fotojokera, tutaj lepiej, zdjęcia no problem ale kręcenia filmów nie budiet ("ze względu na duże obciążenie matrycy" usłyszałem) mówię: ok i jedziemy...

Body: Canon rewelacja, ręka się nie męczy.
Nikon - ręka się bardzo męczy jeśli drugą nie podtrzymujesz obiektywu, nienaturlanie jakoś tak.

Foty: Na szybko: manualnie zmieniałem przesłonę, reszta ustawień z BODY (domyślne wartości, o ile pracownik nic nie zmieniał wcześniej).

Canon 550D + 18-135IS
Nikon D5100 18-105VR

Na automacie Canon dobierał różne ISO. Nikon strasznie często pchał się w ISO 2000.
Szczerze? myślałem że ISO 2000 Nikona zmiażdzy ISO 3200 Canona i..... gucio prawda, szalonej różnicy (po tylu peanach na forach) nie odczuwam na CROPie. Ale to bardzo subiektywne odczucie.

Jedno wyjaśnienie, dużo czytałem o D5100/D7000 i wiem, że ekspozycje są sparatolone bo w automacie w Nikonie włącza sie milion ficzerów (matrix metering) i Nikon zupełnie inaczej, niż chce to fotoAMATOR, typuje obszar sceny, dla której ustawia prawidłową ekspozycję. Canon bez tych wszystkich bajerów działa... INTUICYJNIE, dobiera ekspozycję tak jak laik na AUTO to zazwyczaj chce.

Co do AF w obu aparatach punkty AF były z deka losowe , mea culpa że nie poprosiłem o jakiś AF punktowy.

Obiektywy:
C18-135IS - duże CA :(
N18-105VR dzięki temu iż body Nikona usuwa CA i dystorsje to w tym wypadku naprawdę NICZEGO nie mogę zarzucić D5100. W kategorii CA - tandem body + obiektyw Nikona = Rewelacja !

OSTROŚĆ:
I łyżka dziegciu na koniec zostawiłem. Mydło na obu. Powiedzcie mi tylko czy przy takich warunkach jak na zdjęciu to norma czy operator pupa :oops: Czy ktoś, kto ma duże doświadzenie i wiedzę w foto zrobiłby tak te zdjęcia, że efekt byłby dużo lepszy niż moje wypociny?

I na koniec ... Czyżby słowa Ivotok'a były prorocze :???: :?:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

poziomek napisał/a:
ęka się bardzo męczy jeśli drugą nie podtrzymujesz obiektywu, nienaturlanie jakoś tak.
Co to znaczy? A jak trzymałeś Canona?
poziomek napisał/a:
Foty: Na szybko: manualnie zmieniałem przesłonę reszta z BODY (automat o ile pracownik nic nie zmieniał wcześniej).
Na pdstawie tych fot nic nie da się powiedzieć.
poziomek napisał/a:
Ale to bardzo subiektywne odczucie.
Zrób zdjęcie w nocy, albo niedoświetl o 2 EV to wtedy zobaczysz. Przy takich pstrykach to wszystkie aparaty będą dla Ciebie satysfakcjonujące.
poziomek napisał/a:
ekspozycje są sparatolone bo w automacie w Nikonie włącza sie milion ficzerów (matrix metering) i Nikon zupełni inaczej niż fotograf wyłapuje obszar sceny dla której ustawia prawidłową ekspozycję.
A gdzieś takich bzdur się naczytał?
poziomek napisał/a:
Mydło na obu
Nie widzę mydła. Widzę natomiat efekt małej głębi ostrości z pozostawieniem decyzji co do płaszczyzny ostrości automatowi. Widzę też nie skorygowane domyślne profile przetwarzania i chyba nie było wyostrzania po zmniejszaniu?
poziomek napisał/a:
Powiedzcie mi tylko czy przy takich warunkach jak na zdjęciu to norma czy operator pupa
Niestety to drugie ;) Wiesz - obiegowa opinia jest taka, że dla osoby zaczynającej fotografowanie nie ma znaczenia co wybierze. A w zasadzie powinna wybrać aparat, który wg niej ma najlepszy wizjer i jej się wygodnie trzyma. Bo obrazki to wszystkie aparaty będą dawały mniej więcej takie same.

ketras 
Bywalec

Widzisz poziomek zależy Ci na video - Canon więcej oferuje , wygodniej Ci się trzyma. To może 60D? Przeskoczysz w pewnym sensie pół środki. Ja chciałem kupić 550/600D doszedłem do wniosku, że kupuję 40D pouczę się i dozbieram i kupię 60D (może 70D) Może to też dla Ciebie byłoby dobre wyjście? Jeżeli możesz się wstrzymać z zakupem z tydzień to opiszę swoją relację z posiadania 40D jak dotrze do mnie. :???:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

ketras, ale zdajesz sobie sprawę, że 40D/550D/60D się inaczej trzyma i ciut inaczej obsługuje?
ketras napisał/a:
Jeżeli możesz się wstrzymać z zakupem z tydzień to opiszę swoją relację z posiadania 40D jak dotrze do mnie.
Po tym co napisałeś w poprzednim wątku - czekam z niecierpliwością :)

ketras 
Bywalec

hijax_pl napisał/a:
ketras, ale zdajesz sobie sprawę, że 40D/550D/60D się inaczej trzyma i ciut inaczej obsługuje?
ketras napisał/a:
Jeżeli możesz się wstrzymać z zakupem z tydzień to opiszę swoją relację z posiadania 40D jak dotrze do mnie.
Po tym co napisałeś w poprzednim wątku - czekam z niecierpliwością :)

Zdaję sobie z tego sprawę chociażby z waszych opinii na tym forum. 550D/600D/d5100 porównywałem i również dla mnie canony lepiej leża w dłoni.

A co do poprzedniego wątku to proszę się nie nabijać, ze mnie :-P początki może i są trudne heh ale jakby nie patrzeć będzie to opinia laika, a niektórzy kupujący takimi są.

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Wysłany: Pią 20 Maj, 2011   

ketras napisał/a:
również dla mnie canony lepiej leża w dłoni.

To nie jest kwestia ani przyzwyczajenia, ani przywiązania do marki, tylko własnych preferencji. To, że coś jest inne, wcale nie oznacza że jest gorsze. Gdyby tak było w sposób bezwzględny, weryfikacji dokonałby rynek.

ketras 
Bywalec

Wysłany: Pią 20 Maj, 2011   

No ta k z tym się zgodzę. Każdemu co innego odpowiada, gdyby nie to byłaby na świecie monotonia i szaro :P

poziomek 
Początkujący

Wysłany: Nie 22 Maj, 2011   

Witam ponownie, chwilowo nie ustosunkuję się do powyższych pytań pod moim adresem, sorry chłopaki bo mam gorący temat na tapecie :idea:
Grzebałem, grzebałem i jak ta przysłowiowa kura - wygrzebałem....
Nikon D5100 ma możliwość współpracy z lampami dla czasów migawki nie krótszych niż 1/200sek.
Dpreview1 minusy d5100
Pobiegłem szybko do archiwum wakacyjnych zdjęć i wyszperałem zdjęcia ze słonecznej plaży gdzie się posiłkowałem fleszem w celu doświetlenia facjaty szanownej małżonki. Odpaliłem EXIFA i widzę czas 1/400s f/8 - uwaga tutaj mamy do czynienia z kompaktem więc jaśniejsze szkło (?) i mniejsza matryca.

Wracając do D5100, czy to oznacza,że dla szkieł o f 1.8 można zapomnieć o foceniu na małych wartościach przysłony w słoneczny dzień na plaży? Pytanie czy spokojni ebędę mógł focić takim standardowym Nikonowskim 18-105VR na jakiś większych liczbach przysłony (załóżmy,że nie dbam DOF) ?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Cytat:
czy to oznacza,że dla szkieł o f 1.8 można zapomnieć o foceniu na małych wartościach przysłony w słoneczny dzień na plaży?
Jeśli mówisz o doświetlaniu lampą to: z filtrami ND - możesz robić zdjęcia. Bez nich - będzie prześwietlenie.
poziomek napisał/a:
Odpaliłem EXIFA i widzę czas 1/400s f/8 - uwaga tutaj mamy do czynienia z kompaktem więc jaśniejsze szkło (?) i mniejsza matryca.
A ten kompakt to w ogóle ma jakąś migawkę mechaniczną?

poziomek 
Początkujący

hijax_pl napisał/a:
A ten kompakt to w ogóle ma jakąś migawkę mechaniczną?

A nie wiem,raczej małe szanse: to Canon Ixus 860.
Oki ale jak rozumiem, wystarczy domknąć szkło i da radę? Zresztą na plażę nie będę dzwigał lampy ze sobą tylko ew. korzystał z wbudowanej.... Tak więc ten "problem" chyba w moim przypadku nie istnieje...

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Ale ograniczenie do 1/200s to maksymalny czas synchronizacji z lampą błyskową. Bez lampy czas najkrótszy to 1/4000s.

maput 
Optyczny

A D5100 nie ma FP ?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Jak każdy EL nikona - nie.

komor 
Moderator

Z wewnętrzną lampą też nie? Bo z wbudowaną Canon też nie ma, ale z zewnętrzną nie ma problemu w entry-levelu.

Odpowiedz do tematu