Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Pią 13 Maj, 2011
Obiektywy do Canona
Autor Wiadomość
beaste 
Nowy

Wysłany: Pią 20 Maj, 2011   

hijax_pl napisał/a:
beaste, zainteresuj się zaawansowanymi kompaktami typu Samsung EX-1, Olympus XZ-1, Panasonic LX-5, Nikon P300...

Wbrew pozorom w warunkach o jakich mówisz też zrobią porządne zdjęcia.

Tak tylko weź i teraz przekonaj żonę:) To gorsze jak wybór aparatu i obiektywu....

[ Dodano: Pią 20 Maj, 2011 12:23 ]
MC napisał/a:
Być może nawet lepsze niż luszczanka.

Ja się obawiam, że przy braku wiedzy to może z tych zdjęć wyjść coś bardzo kiepskiego...

No nie załamujcie mnie!!!! Wszedzie gdzie nie spoglądałem w necie, to zawsze było napisane...żaden nawet najbardziej zaawansowany kompaktr nie zrobi takich zdjęć jak lustrzanka...oczywiście biorąc pod uwagę tego samego operatora....jasne że można skaszanić zdjęcia nawet na najlepszym sprzecie...ale przecież trzeba się uczyć....a nawet jedno dobre zdjęcie na 200 złych sprawi fantastycznaprzyjemność....
No dobra ale nie rozwijajmy się w tym temacie....

Kupić muszę i tyle tylko co...
czy pozostać na razie przy zestawie...trochę się pouczyć a potem jak sprawi to przyjemność i efekty bedą oczekiwane zainwestować w jakiś dobry obiektyw?

Reklama

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Nie ma to jak wydać pieniądze i być niezadowolonym. A jeszcze gorzej, gdy zakup zleca żona i mówi: ma być 60D, a Ty przychodzisz z czymś gorszym.
Pogódź się więc z tym wyborem i dokup do niego Tamrona 17-50/2.8 (może być bez VC). Obiektyw nie jest drogi, a do tego jest ostry i jasny. W trybach automatycznych zdjęcia powinny być poprawne (prawidłowo wyostrzone i naświetlone), choć z pewną dawką losowości typową dla automatycznych nastaw. Może z czasem z małżonką zechcecie się pobawić trybem P, może Tv / Av, a może nawet M...

ophiuchus 
Optyczny

beaste, skoro stanęło na lustrzance to z wskazanych przez Ciebie obiektywów wybrałbym Canona 17-55, w drugiej kolejności Tamrona 17-50 a Sigmę rozważałbym na końcu ze względu na inny zakres ogniskowych, przystosowany do stosowania z pełnoklatkowymi aparatami. Z drugiej strony propozycja MC, żeby sprawić sobie stałeczkę w okolicach 30mm (np Sigmę 30mm F1.4 bądź właśnie Canona 28mm F1.8) na początek też jest moim zdaniem bardzo interesująca. Zestaw nie byłby tak uniwersalny, ale za do bardzo edukacyjny.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

beaste napisał/a:
Kupić muszę i tyle tylko co...
Bierz cokolwiek z wypisanych powyżej szkieł. To który - na prawdę nie będzie miało znaczenia...

maput 
Optyczny

beaste napisał/a:
No nie załamujcie mnie!!!! Wszedzie gdzie nie spoglądałem w necie, to zawsze było napisane...żaden nawet najbardziej zaawansowany kompaktr nie zrobi takich zdjęć jak lustrzanka...oczywiście biorąc pod uwagę tego samego operatora...

Jeśli to świadomy operator, z wiedzą i umiejętnościami to tak. Ale jak się nie umie, to w wielu przypadkach kompakt, da lepsze zdjęcia na automacie niż lustro.
Zbyt wiele się już nasłuchałem narzekań od tych, co to kupili lustrzanki, bo są modne i dają cuuuudowne zdjęcia, że nie warto było, bo końcowe efekty nie są wcale takie o jakich marzyli...

beaste 
Nowy

Baku napisał/a:
Nie ma to jak wydać pieniądze i być niezadowolonym. A jeszcze gorzej, gdy zakup zleca żona i mówi: ma być 60D, a Ty przychodzisz z czymś gorszym.
Pogódź się więc z tym wyborem i dokup do niego Tamrona 17-50/2.8 (może być bez VC). Obiektyw nie jest drogi, a do tego jest ostry i jasny. W trybach automatycznych zdjęcia powinny być poprawne (prawidłowo wyostrzone i naświetlone), choć z pewną dawką losowości typową dla automatycznych nastaw. Może z czasem z małżonką zechcecie się pobawić trybem P, może Tv / Av, a może nawet M...

na starym wysłużonym Fuji S7000 sam się tym bawiłem...wychodziło bardzo fajnie...więc myślę że i tym się pobawię odrazu....A co do żony masz rację....Nawet dziwi mnie fakt że nie przeraża jej wydanie kwoty 6000 PLN bo znana jest mi ze swej "szkockiej natury":)

Czyli jednak TAMRON.... no zobaczymy jak będzie z tym spasowaniem obiektywu do body bo podobno różnie się z tym zdarza, jednym wszystko gra, innym nie.... no zobaczymy...

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Jak dobrze łapie ostrość to jest ok. Sprawdź to przed zakupem i raczej nie kupuj przez internet.

beaste 
Nowy

ophiuchus napisał/a:
beaste, skoro stanęło na lustrzance to z wskazanych przez Ciebie obiektywów wybrałbym Canona 17-55, w drugiej kolejności Tamrona 17-50 a Sigmę rozważałbym na końcu ze względu na inny zakres ogniskowych, przystosowany do stosowania z pełnoklatkowymi aparatami. Z drugiej strony propozycja MC, żeby sprawić sobie stałeczkę w okolicach 30mm (np Sigmę 30mm F1.4 bądź właśnie Canona 28mm F1.8) na początek też jest moim zdaniem bardzo interesująca. Zestaw nie byłby tak uniwersalny, ale za do bardzo edukacyjny.

Na tyle co się naczytałem to wiem, że im bardziej uniwersalne tym gorsze, jak ze wszystkim. Z drugiej strony prawda jest taka że nie będę biegał z kilkoma obiektywami i wymieniał w zależności od potrzeby...tak wię trzeba zakupić coś co w miarę spełni moje potrzeby napisane na początku (czyli zdjęcia w pomieszczeniach) a więc jasny obiektyw, a zdrugiej strony byłby trochę choć uniwersalny...w końcu jak mówią podobno profesjonaliści, jesli chce zbliżenie to podchodzę i na odwrót:)
Pozdrawiam

jurand 
Rozmowny
Kanonier - bo tak

Zdjęciom w pomieszczeniu nie zawsze służy jasny obiektyw.
Może kup ciemniejszy(troszkę) i resztę zainwestuj w zewnętrzną lampę ?

mozer 
Temu Panu już podziękujemy
bo Pentax

Bardzo chciałbym zobaczyć te 'jasne, ostre, czyste' zdjęcia zrobione lustrzanką przez przypadkowe osoby - może to było wesele rodziny fotograficznej? ;)

maput 
Optyczny

Oglądane na ekraniku... czemu nie ;)

beaste 
Nowy

Wysłany: Pon 23 Maj, 2011   

maput napisał/a:
beaste napisał/a:
No nie załamujcie mnie!!!! Wszedzie gdzie nie spoglądałem w necie, to zawsze było napisane...żaden nawet najbardziej zaawansowany kompaktr nie zrobi takich zdjęć jak lustrzanka...oczywiście biorąc pod uwagę tego samego operatora...

Jeśli to świadomy operator, z wiedzą i umiejętnościami to tak. Ale jak się nie umie, to w wielu przypadkach kompakt, da lepsze zdjęcia na automacie niż lustro.
Zbyt wiele się już nasłuchałem narzekań od tych, co to kupili lustrzanki, bo są modne i dają cuuuudowne zdjęcia, że nie warto było, bo końcowe efekty nie są wcale takie o jakich marzyli...

Witam wszystkich. Kończąc temat moich dylematów mam już to "cudo"...jak na razie to czytam instrukcję (jakies rejestrowanie akumulatorów itp)... Generalnie podjąłem decyzje taką..60D w kicie z 17-85 Cannona ze stabilizacją..i tyle...
Prawda jest taka zrobiłem przez weekend okolo 300 zdjęc i po przejrzeniu podoba mi się 8...czyli są takie jak sobie wymarzyłem. Mam nadzieję ze w miarę czasu ta proporcja się zmieni:) (a propo nie wiedziałem że na tym samym komputerze różne przeglądarki potrafią dawać "różną jakość zdjęcia")...TO FAKT!!!!
Jeśli znajdę więcej czasu i czegoś się naucze, to pewnie kupię jak kolega MC polecał "stałkę"...jeśli będzie taka potrzeba....
Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za okazaną pomoc...
Tomek

komor 
Moderator

beaste napisał/a:
Prawda jest taka zrobiłem przez weekend okolo 300 zdjęc i po przejrzeniu podoba mi się 8...czyli są takie jak sobie wymarzyłem. Mam nadzieję ze w miarę czasu ta proporcja się zmieni:)

Owszem, po paru latach intensywnej nauki i wyrzeczeń stwierdzisz, że tak naprawdę nie zrobiłeś jeszcze żadnego wartościowego zdjęcia. :)

Raideur 
Rozmowny

komor napisał/a:
beaste napisał/a:
Prawda jest taka zrobiłem przez weekend okolo 300 zdjęc i po przejrzeniu podoba mi się 8...czyli są takie jak sobie wymarzyłem. Mam nadzieję ze w miarę czasu ta proporcja się zmieni:)

Owszem, po paru latach intensywnej nauki i wyrzeczeń stwierdzisz, że tak naprawdę nie zrobiłeś jeszcze żadnego wartościowego zdjęcia. :)

komor nie badz znowu taki surowy bo moze sie chlopak zniechecic :twisted:

Odpowiedz do tematu