Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam wszystkich.
Kupiłem używanego Canona 20D dla żony do nauki fotografii.
Wynalazłem na allegro (po wielu poszukiwaniach) egzemplarz, który miał mieć zrobione między 10000 a 12000 zdjęć. Rewelacja... Pojechałem do właściciela (około 110 km. w jedną stronę) obejrzeć aparat i podczas oględzin wydawał się być OK. Właściciel zapewniał, ze mało nim zdjęć robił, większość czasu przeleżał w szafie, bo miał zwykłego cyfraka itp., itd.
Po jednym dniu używania zaczął zacinać się spust migawki. Na tę chwilę łapie ostrość ale by po tym wykonać zdjęcie trzeba bardzo mocno wcisnąć spust...
Czy to możliwe by po deklarowanych 12000 zdjęć padł spust migawki?
Pierwszy raz kupiłem używany sprzęt i chyba się nadziałem...
Witam wszystkich.
Kupiłem używanego Canona 20D dla żony do nauki fotografii.
Wynalazłem na allegro (po wielu poszukiwaniach) egzemplarz, który miał mieć zrobione między 10000 a 12000 zdjęć. Rewelacja... Pojechałem do właściciela (około 110 km. w jedną stronę) obejrzeć aparat i podczas oględzin wydawał się być OK. Właściciel zapewniał, ze mało nim zdjęć robił, większość czasu przeleżał w szafie, bo miał zwykłego cyfraka itp., itd.
Po jednym dniu używania zaczął zacinać się spust migawki. Na tę chwilę łapie ostrość ale by po tym wykonać zdjęcie trzeba bardzo mocno wcisnąć spust...
Czy to możliwe by po deklarowanych 12000 zdjęć padł spust migawki?
Pierwszy raz kupiłem używany sprzęt i chyba się nadziałem...
Zajrzyj tutaj i sprawdź sam, jaki jest przebieg. Sam program tu.
Czy to możliwe? Wszystko jest możliwe, co nie oznacza, że to jest powszechne. Może gość ma "ciężką łapę"? Jako wada powinno być to w aukcji opisane. Ja bym zwracał.
Zajrzyj tutaj i sprawdź sam, jaki jest przebieg. Sam program tu.
"The shutter counter will not be displayed (or will be displayed as "0") on the 1D*, 5D, 10D, 20D, 30D, 300D, 350D, and 400D"
Zatem jak sprawić, żeby pokazał ilość klapnięć lustra w 20D/30D?
Moja kulpa, przepraszam Faktycznie ów program nie działa dla 20D.
Ale cóż, dla chcącego... Poniższa metoda działa na pewno, nie odpisywałem tyle godzin, bo żeby nie dać znowu ciała, zdobyłem RAWy z 20D i sprawdziłem - licznik się zgadza a na kolejnych zdjęciach wzrasta o 1, nawet po wyzerowaniu, więc metoda jest sprawdzona osobiście, choć nie moja i dosyć popularna. Działa wyłącznie z Canon EOS 20D!
1. Pobieramy ten program .
2. Wypakowujemy i klikamy na winhex.exe. Pojawia się okienko, klikamy OK.
3. Klikamy Alt + F5 i zaptaszkowujemy 16 bit, unsigned i Big Endian:
4. Klikamy Ctrl + O i wybieramy ostatni zrobiony plik RAW. Pojawia się okienko, klikamy OK.
5. Klikamy ikonę ze strzałką lub Alt + G:
6. Wpisujemy w okno 95d
7. W cały czas otwartym po prawej okienku pojawia się odpowiednia (dla offset:95D) wartość liczbowa:
Otworzyłem ostatni plik wg. w/w wskazówek. Wyszło 64520 (innym razem 18761...)
Spróbowałem otworzyć zdjęcie wcześniejsze - tyle samo.
Po ponownym zrobieniu zdjęcia - nie ma przyrostu. Lypa.
Może nie działa rzeczywiście z 30D?
Otworzyłem ostatni plik wg. w/w wskazówek. Wyszło 64520 (innym razem 18761...)
Spróbowałem otworzyć zdjęcie wcześniejsze - tyle samo.
Po ponownym zrobieniu zdjęcia - nie ma przyrostu. Lypa.
Może nie działa rzeczywiście z 30D?
Działa tylko z 20D, nie wiem, czemu na podanej przez Ciebie stronie wymieniony jest 30d(?) Metoda co do zasady jest ta sama, tylko z innym edytorem szesnastkowym.
Dla 30D w punkcie 6 prawdopodobnie trzeba wpisać 9B0 zamiast 95d. Niestety, nie mam żadnego dostępu do sampli .cr2 z 30D. Ale chętnie usłyszę, czy działa
Można by spróbować zrobić jakąś charakterystyczną liczbę zdjęć i plik z zerowym i trzynastym porównać w jakimś edytorze (o ile mnie pamięć nie myli to hexedit miał taką funkcję) tak aby program wyszukał offsety różniące się liczbą 13. Cy cós tak.
Oczywiście fotografować darki aby jak najmniej się różniły.
Oczywiście fotografować darki aby jak najmniej się różniły.
W zasadzie nie muszą się nie różnić. RAW jest podzielony na sekcje a to jest niewielki obszar, w reszcie, gdzie znajdują się dane samego obrazu, można już nie szukać. Tylko, że w necie nigdzie nie ma sampli 30D. Chyba od niedawna testujący wrzucają do nowszych modeli, a z próżnego...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 10