Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
tu masz opinie użytkowników. Osobiście nie znam żadnego aparatu samsunga godnego polecenia poza EX1 lub NX
Osobiście z kompaktów wybrał bym coś z lumixsa FX lub canon A....
Ap-ropo jak nie masz kasy na rozbudowę systemu czy nawet kupno przyzwoitego szkła do lustrzanki to tez się dobrze zastanów czy warto się w to pakować. Jak sam pisałeś nie chcesz lustrzanki bo nie wykorzystasz jej nawet w 50% + brak kasy= dobrze to przemyśl.
... A drugie pytanie i sprzedawcy i taki znajomy nalegają, że jak mam wydać 1200-1300 zł na kompakt, to lepiej żebym kupił najtańszą lustrzankę, bo jakość, naturalnośc, głębia itd. będą nieporównywalne, nawet jeżeli nie wykorzystam w pełni jej opcji. Zgadzacie się z tym ?
I tak i nie.. he he..
Co do jakości, głębi, itp itd to święta racja, ale...
najlepiej jakbyś mógł gdzieś pożyczyć lustrzankę i chwilę z nią pochodzić.
Lustrzanka, to przede wszystkim (poza dobrą jakością zdjęć) mnóstwo wiedzy fotograficznej i duża torba. Bo prędzej czy później na samym kicie nie wyrobisz, wiedząc, że można byłoby mieć przydatne tele.. i tu się zaczynają koszta, bo każda lustrzanka, czy droga czy tania, i tak w niedalekiej przyszłości staje się droga w obsłudze...
ewentualnie ląduje w szafie i wtedy wydatków nie ma..
bezlesterkowce mają tę samą (jedną z nielicznych) wadę - wymienna optyka. Dla amatora nie ma nic bardziej wkurzającego
no i zazwyczaj brak wizjera, co jeszcze bardziej wkurza, ponieważ amator robi mnóstwo zdjęć w dużym słońcu, tam gdzie profesjonalista nawet nie pomyśli o wzięciu aparatu do ręki, czekając na wschód lub zachód..
Pomysł na kompakcik do 600 zł jest b. dobry, ale pomyśl o jakimś Canonie, a Szajcung odpuści sobie, bo to marketingowe kalafiory.. . Głównie chodzi o wygodę używania, przyjazne i czytelne menu itp, to co dla amatora jest o wiele ważniejsze niż super jakość zdjęć.
pozdro
najlepiej jakbyś mógł gdzieś pożyczyć lustrzankę i chwilę z nią pochodzić.
Lustrzanka, to przede wszystkim (poza dobrą jakością zdjęć) mnóstwo wiedzy fotograficznej i duża torba. Bo prędzej czy później na samym kicie nie wyrobisz, wiedząc, że można byłoby mieć przydatne tele.. i tu się zaczynają koszta, bo każda lustrzanka, czy droga czy tania, i tak w niedalekiej przyszłości staje się droga w obsłudze...
ewentualnie ląduje w szafie i wtedy wydatków nie ma..
Nie żartuj sobie. Mając obiektyw 18-200 lustro zajmuje tyle miejsca co hybryda. Koszta większe, ale dla amatora nie wiele większe, bo nie potrzebuje drogich obiektywów.
Cytat:
bezlesterkowce mają tę samą (jedną z nielicznych) wadę - wymienna optyka. Dla amatora nie ma nic bardziej wkurzającego
no i zazwyczaj brak wizjera, co jeszcze bardziej wkurza, ponieważ amator robi mnóstwo zdjęć w dużym słońcu, tam gdzie profesjonalista nawet nie pomyśli o wzięciu aparatu do ręki, czekając na wschód lub zachód..
Wymienna optyka to największa zaleta. Gdy się uszkodzi obiektyw wymieniam sam obiektyw, a nie cały aparat. Zmiana obiektywu to około 1 minuta, ale jakość oglądanych zdjęć później to wynagradza. Panasonici serii G mają wizjery, samsungi NX'y też
Cytat:
Pomysł na kompakcik do 600 zł jest b. dobry, ale pomyśl o jakimś Canonie, a Szajcung odpuści sobie, bo to marketingowe kalafiory.. . Głównie chodzi o wygodę używania, przyjazne i czytelne menu itp, to co dla amatora jest o wiele ważniejsze niż super jakość zdjęć.
pozdro
W takim kompakciku wizjera tym bardziej nie uświadczy się. Najlepiej porównać na stronie imaging-resource.com
Proszę, tutaj zdjęcie z kalafiora, iso 800
http://www.imaging-resour...LI0800_NR1D.HTM
Trochę poczytałem i trochę teraz skłaniam się już ku konkretnym modelom, osiągalnym przez internet, wyszukanym przez skapca Sony HX5V za 794 zł ( w sklepie około 1000 zł), Panasonic lumix DMC-TZ8 za 675 zł ( w fotojokerze już nieosiągalny). Wiem, że to więcej niż wcześniej pisałem, ale drażniące jest, że są przedziały albo tak do 400 albo potem tak od 800, mało jest jakiś wypośrodkowanych. Najbardziej się skłaniam do tego Sony, ze względu na to iż zdobył rózne nagrody i jest wysoko oceniany. Następną zaletą jest to, że obsłuże go zarówno ja jak i mama, gdzie wydaje mi się, że na nim już będę mógł się pobawić, popróbować i zdefiniować czy chce coś lepszego po dłuższym czasie, czy jednak to mi wystarczy. Najważniejsze, że w razie czego owy aparat by został w spadku dla mamy, ktora myśle, że będzie z niego zadowolona
...Sony HX5V za 794 zł ( w sklepie około 1000 zł), Panasonic lumix DMC-TZ8 za 675 zł...
SchyzioF
Bierz TZ8
Lumix to lumix, jak zwykle dobra optyka, która zapewnia dobrą ostrość i generalnie na forach ten aparacik ma fajne opinie.
Kolega ma tz10 i bardzo sobie chwali.
Ja miałem FZ18 i też złego słowa powiedzieć nie mogę
Sony, Szajcung, HP - odpuść sobie..
Sony miał jeden udany kompakt - R1.
A Samsung robi ponoć niezłe lodówki..
PS
Mrawi
Owszem, Panasonik G to super maszynka z wizjerem itp, ale cena zabójcza
A Samsung... może niekoniecznie
A drugie pytanie i sprzedawcy i taki znajomy nalegają, że jak mam wydać 1200-1300 zł na kompakt, to lepiej żebym kupił najtańszą lustrzankę, bo jakość, naturalnośc, głębia itd. będą nieporównywalne, nawet jeżeli nie wykorzystam w pełni jej opcji. Zgadzacie się z tym ?
Zgadzamy się, jeśli umiesz (nauczysz się) robić zdjęcia lustrzanką i masz siły na noszenie torby o 2kg cięższej niż kompakt
jannik żadna hybryda ani kompakt do pięt nie dorasta NX'om i innym bezlusterkowcom w jakości zdjęć, trzeba się po prostu z tym pogodzić.
miłego dnia
A jaki Ty masz aparat, bo jakoś mi umknęło.
Chyba umieszczę jakieś linki do swoich fot to będzie to najlepszy dowód. A jakość wykonania aparatu trzeba samemu sprawdzić w sklepie. Według mnie to super dopracowany sprzęcik.
Od tygodnia posiadam Szajsunga EX1. Kupiłem ze względu na możliwość nastaw ręcznych i światłosiłę obiektywu.
Też myślałem nad lustrzanką (Pentax K-x, sony alpha), ale... To są wielkie maszyny. Nie wyjdę z takim lustrem bez torby osobnej, żonie do torebki nie wejdzie no i obiektywy dostępne w komplecie ("kitowe") nie są najwyższych lotów i zwykle dosyć "ciemne".
EX1 jak dla mnie spisuje się bardzo dobrze. W trybie "jestem idiota, sam se ustaw" tzw. Smart działa elegancko, ostrość łapie bardzo szybko etc.
W trybach pozostałych daje pole do popisu dla amatora całkowitego Dzięki jasnemu obiektywowi poza nocą lampy nie używałem. Wcześniej miałem starą (ale nadal sprawną) Konicę-Minoltę Dimage X50.
Da się nawet jako taką głębię ostrości uzyskać wizualnie wyglądającą fajnie ;P
Tak jak ktoś wyżej napisał - brakuje mi tylko wizjera optycznego do zdjęć w ciemności (przy słońcu ekranik amledowy szajsunga sobie radzi).
Oki. Wybór padł na Sony HX5V. Po paru dziesięciu "próbnych fotkach w domu, stwierdzam, że jestem zadowolony z jakości zdjęć i funkcji jaką owy model oferuje. Sobota nurkowanie to zobaczymy jak wyjdzie w plenerze. Przede wszystkim ma fajną funkcje szerokiej panoramy. Narazie jestem zadowolony, zobaczymy jak wyjdzie w praniu
... stwierdzam, że jestem zadowolony z jakości zdjęć i funkcji jaką owy model oferuje...
Gratulacje!
I to powinno być zawsze podstawą udanego zakupu... a nie tylko i wyłącznie kierowanie się opiniami oczytanych "fachowców".
Zadowolenie z zakupionego aparatu powinno być podstawą udanego zakupu? Pokrętna logika
Żeby zwiększyć szanse na udany zakup, wypada najpierw poczytać o aparacie, poczytać opinie i to nie użytkowników nieoczytanych, bo ci prawie zawsze chwalą to co mają (wszak trudno się przyznać przed sobą do nieudanego zakupu i rzadko uznaje się swój zakup za nieudany), a właśnie fachowców, o których wypowiadasz się pogardliwie i bierzesz w cudzysłów zupełnie bez powodu.
A prawda jest i tak po środku.
Bo co z tego, że ktoś kupi najbardziej zachwalany sprzęt jeśli nie będzie z niego z różnych powodów zadowolony?
Oczywiście, że może nie być zadowolony.
Ale jeśli nie będzie zadowolony, to wg mnie dlatego, że źle rozpoznał swoje własne potrzeby. A nie dlatego, że fachowcy są fachowcami w cudzysłowiu i że nie powinno się ich słuchać.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10