Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Martin
nie chodzi o pogardę, lecz o dystans do tzw. "fachowych" porad.
Raczej o to, że "doradcy" często zupełnie nie zwracają uwagi na to, kto i w jakim celu pyta.
I zaczynają się wymądrzać na temat jasnych obiektywów, wielkich matryc, GO, nowoczesnych rozwiązań itp itd, zaczynają doradzać zakup lustrzanki i dobrych obiektywów, krytykować np. Canona 1000d z kitem lub Sony A200 itp itd.
Sam to przeżyłem, więc wiem co mówię.
Chodzi o to, że dla jednego super aparatem będzie Lumix LX5 lub Sams. EX1, dla innego Canon SX20is lub Fuji HS, a jeszcze dla innego Olympus e-lp1, a ktoś inny powie, że poniżej Lumixa G2 nie ma sensu schodzić, aż wypowie się któryś "mędrek", że po co sobie d.. kręcić, że należy od razu kupić Nikona D300 z dobrym obiektywem, a najlepiej z dwoma plus stałka (koniecznie ze światłem 1.2) i zapisać się na kurs fotografowania! I biedny amator dostaje kociokwiku myślowego i nie wie co ma kupić, bo chciał po prostu dobry aparat, który robi dobre fotki.
Więc najważniejszym kryterium, oczywiście poza zapoznaniem się z parametrami i kilkoma opiniami, jest "macanka" i to, czy się sprzęt podoba, czy nie i czy się jest potem z niego zadowolonym.
amen.
[quote="
Ale jeśli nie będzie zadowolony, to wg mnie dlatego, że źle rozpoznał swoje własne potrzeby. A nie dlatego, że fachowcy są fachowcami w cudzysłowiu i że nie powinno się ich słuchać.[/quote]
Prawda przeważnie ktoś kto pyta jaki aparat doradzacie kopić nie ma zielonego pojęcia co chce nim fotografować, ale zawsze pada stwierdzenie, że najważniejsza jest jakość zdjęć i ile kasy jest do wydania, wiec proponuje się modele kompaktów, które jakością bija pozostałe np. LX5, EX1, XZ1 i kilka podobnych. Ktoś kupuje takie cudo i okazuje się, że nie może ptaka na drzewie sfotografować bo za mały zoom- i zaczyna się narzekanie jakie badziewie specjaliści polecili a teraz mam HS 10 i to jest sprzęt- przepraszam, ale przecież priorytetem miała być jakość zdjęć a nie zoom czy ergonomia.
Raczej o to, że "doradcy" często zupełnie nie zwracają uwagi na to, kto i w jakim celu pyta.
Doprawdy? Właśnie dlatego, że pytający pyta o
jannik napisał/a:
po prostu dobry aparat, który robi dobre fotki.
takie a nie inne rady są dawane. Ale fakt, z reguły pytający pod słowa "dobry aparat" wciąga dosłownie wszystko, a pod "dobre fotki" - w zasadzie nic (wystarczy by były kolorowe)
[quote="
Ale jeśli nie będzie zadowolony, to wg mnie dlatego, że źle rozpoznał swoje własne potrzeby. A nie dlatego, że fachowcy są fachowcami w cudzysłowiu i że nie powinno się ich słuchać.[/quote]
Bo dobry fachowiec rzadko bywa dobrym doradcą Tu potrzeba empatii i wyrozumiałości.
To coś jak fakt, że dobry zawodnik rzadko bywa dobrym trenerem
Prawda przeważnie ktoś kto pyta jaki aparat doradzacie kopić nie ma zielonego pojęcia co chce nim fotografować, ale zawsze pada stwierdzenie, że najważniejsza jest jakość zdjęć i ile kasy jest do wydania, wiec proponuje się modele kompaktów, które jakością bija pozostałe np. LX5, EX1, XZ1 i kilka podobnych. Ktoś kupuje takie cudo i okazuje się, że nie może ptaka na drzewie sfotografować bo za mały zoom- i zaczyna się narzekanie jakie badziewie specjaliści polecili a teraz mam HS 10 i to jest sprzęt- przepraszam, ale przecież priorytetem miała być jakość zdjęć a nie zoom czy ergonomia.
Jakoś sobie nie przypominam żadnej osoby, która by po zmianie EX1, XZ1 lub LX5 na HS10 stwierdziła, że to o taki aparat jej chodziło. Hehe, czyżby młodzieńcza fantazja poniosła?
akoś sobie nie przypominam żadnej osoby, która by po zmianie EX1, XZ1 lub LX5 na HS10 stwierdziła, że to o taki aparat jej chodziło.
To może mały konkursik...
Czyj to cytat:
Cytat:
HS10 - to zacna maszyna i nie słuchaj "fachowców", którzy będą cię przekonywać, że duży zoom to koniecznie kiepska jakość!
Zadawałem te same pytania, co ty, i w końcu uległem sugestiom i kupiłem G11 a potem zamieniłem na EX-1, aż wreszcie wróciłem do hybrydy (HS10) i jestem happy.
akoś sobie nie przypominam żadnej osoby, która by po zmianie EX1, XZ1 lub LX5 na HS10 stwierdziła, że to o taki aparat jej chodziło.
To może mały konkursik...
Czyj to cytat:
Cytat:
HS10 - to zacna maszyna i nie słuchaj "fachowców", którzy będą cię przekonywać, że duży zoom to koniecznie kiepska jakość!
Zadawałem te same pytania, co ty, i w końcu uległem sugestiom i kupiłem G11 a potem zamieniłem na EX-1, aż wreszcie wróciłem do hybrydy (HS10) i jestem happy.
Czyli nie poniosła mnie wyobraźnia tylko kosmici są wśród nas i po zmianie EX1 G11 na HS10 są zadowoleni I tu wracamy do punktu w poprzednim poście pisałem nie będę się powtarzał.
Pisałem już kilka razy, że zgadzam się z tym, że EX-1 "robi" znacznie lepsze zdjęcia, lepszej jakości, ostrzejsze, bardziej szczegółowe itp
Ale pod kątem ergonomii, guzikologii, obsługi menu i dizajnu był dla mnie nie do przejścia. A fuj! Szajc i ung!
Dla mnie w fotografii liczy się nie tylko efekt końcowy (czyli zdjęcia), ale również zabawa i sam proces fotografowania, który w EX-ie nie sprawiał żadnej przyjemności.
Oczywiście super by było, gdyby HS miał obiektyw 1.8 i matrycę 1/1.6.. ale nie ma..
Gdy się nauczę robić zdjęcia, to być może kupię sobie jakąś małą lustrzankę lub bezlusterkowca (ale koniecznie z wizjerem). Ale żadnego przebrzydłego Szajcunga
Czyli nie poniosła mnie wyobraźnia tylko kosmici są wśród nas i po zmianie EX1 G11 na HS10 są zadowoleni I tu wracamy do punktu w poprzednim poście pisałem nie będę się powtarzał.
Zadowoleni, hehe, tylko z jakiego powodu? Na pewno nie z lepszej jakości zdjęć. Rozumiem, że są i tacy dla których obudowa aparatu ma większe znaczenie niż to co jest w środku. Dobrze, że jest to teraz jasno stwierdzone.
... dla których obudowa aparatu ma większe znaczenie niż to co jest w środku...
A i owszem, ale nie tylko obudowa!
Menu również i generalnie wygoda użytkowania...
no i potężny zoom..
pozdro
Zoom tak potężny, że podobne rezultaty byłyby z cyfrowej obróbki (cropa) zdjęcia z lustrzanki na np. 100mm Tak spada rozdzielczość na tych HS'owych 720 mm...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11