Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
d7000 vs. 5d
Autor Wiadomość
hxc 
Uczestnik
młodzik

Wysłany: Sro 25 Maj, 2011   d7000 vs. 5d

witam,

tak jak w temacie. mam dylemat pomiędzy tymi dwoma puszkami. aparat będę kupował gdzieś około lipca/sierpnia, bo pójdę do pracy i sobie zarobię, możliwe też jest kupno używanego 5dmkII, tylko wtedy będę miał pieniądze na 50 f/1.8. na stanie mam 18-70 nikkora więc jest to jakis początek do d7000, jak myślicie?

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Czw 26 Maj, 2011   

A jaki masz teraz i jakie masz priorytety? To zupełnie rożne puszki i cieżko będzie je porównywać ;-)

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

hxc napisał/a:
na stanie mam 18-70 nikkora więc jest to jakis początek do d7000, jak myślicie?

Tym bym się nie kierował, tylko tym:
hijax_pl napisał/a:
jakie masz priorytety?

Możesz się określić? :smile:

kozidron
[Usunięty]

hxc, nie wiem jaki masz teraz aparat, nie wiem jakie masz priorytety(jaki rodzaj fotografii uprawiasz-przypisy dla Sundersa) ale może zacząć od d90 i porządnych szkieł pod twoje wymagania.
Bo mimo wszystko zasuwać z 5d2+ plastik 50mm lub d7000+ 18-70 to nie jest to co "tygryski lubia najbardziej"- chociaż to zacne puszki :wink: wolałbym d90 + jakieś fajne stałki.

hxc 
Uczestnik
młodzik

obecnie nie mam żadnej puszki bo zbieram fundusze. sprzedałem d2x, zostało mi 18-70 i jakieś gównianie szkiełka sigmy (24-70 i 70-210 bodajże). moje wymagania - mieć czym focić. im mniej ziarna tym lepiej. im ostrzej tym lepiej. im większą głębia ostrości tym lepiej.

moronica 

Pomogła: 106 razy

dziwne masz kryterium z ta glebia ostrosci i to nie tylko dlatego, ze to zalezy od obiektywu a nie od korpusu

czemu sprzedales d2x skoro twoim glownym wymaganiem jest miec czym focic? wydaje mi sie, ze bardziej sie skupiasz na sprzecie, ktorego jeszcze nie posiadasz, niz na wykorzystywaniu potencjalu tego ktory posiadasz
Ostatnio zmieniony przez moronica Czw 26 Maj, 2011, w całości zmieniany 1 raz  

MC 

Jak zależy Ci na dużej GO to z tych dwóch lepiej Nikon, od niego lepiej Olympus czy inny Samsung bezlusterkowy, a najlepiej to kompakt.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

moronica napisał/a:
ze to zalezy od obiektywu a nie od korpusu
Oj od korpusu też ;)

moronica 

Pomogła: 106 razy

moze powinnam byla dodac "glownie" gdyz chcialam uniknac kolejnej dyskusji jaka tu byla niedawno. ktos by zaraz wpadl i tlumaczyl, ze to bzdura a inni by tlumaczyli, ze przy takim samym kadrze to costam, a to znow ale wtedy bedzie inny kat widzenia blablabla :P

kozidron
[Usunięty]

hxc, zostań przy d90 i za "nadwyżkę" kup sobie jakieś porzadniejsze szkiełka.

Mimo wszystko mam podobne odczucia jak moronica :neutral:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

moronica, no tak :D

Zatem podsumowująć: duże GO to:
1) Korpus z niepełnowymiarową matrycą (im mniejsza tym lepsza)
2) Standardowy obiektyw typu 18-55 (im ciemniejszy tym lepiej)
3) Utrzymywanie w miarę dużych odległości przedmiotowych.

')

hxc 
Uczestnik
młodzik

d2x sprzedałem z powodu gabarytów, przez ostatnie 1,5 roku był idealny bo nigdzie nie jeździłem, a teraz szykują się wakacje za granicą i chciałbym coś mniejszego. nie mówie, że to ma być coś pokroju 450D czy D3100 ale rozmiarowo podobnego do 5DmkI/II. 5D kusi FF ale będzie szumić na wyższych wartościach, a d7000 nie da mi takiego detalu i ostrości jak 5D, a za to będzie mniej szumić. :F

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

hxc napisał/a:
a d7000 nie da mi takiego detalu i ostrości jak 5D,
D7000 ma większą gęstość pikseli od 5Dmk2, więc przy powiększeniu 100% będzie miał więcej detalu ;)
Cytat:
a za to będzie mniej szumić. :F
Wg testów i tabelek - wręcz przeciwnie, choć różnica nie jest duża :)
Ostatnio zmieniony przez hijax_pl Czw 26 Maj, 2011, w całości zmieniany 1 raz  

hxc 
Uczestnik
młodzik

a jeżeli chodzi o mark I w porównaniu z d7000? bo na mkII raczej się nie dorobię...

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

hxc, przejrzyj sobie wyniki www.dxomark.com

Odpowiedz do tematu