Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 16 Lis, 2006 Canon EF 70-200 f/4.0 L IS USM
AA to co to wlasnie zauwazylem w sklepiku ( http://www.d-photo.pl/skl...0&oper=3&list=1 ) - zaznaczone jako nowosc - czyzby wysluchali modlitw i dorzucili IS :] W koncu. Ciekawo jak sie sprawuje :]
Ja ze swojej strony jestem przekonany, że wersja z IS będzie gorsza od tej bez stabilizacji. Zawsze to więcej soczewek jak napisał Arek. Tak samo jest z tym obiektywem w wersji ze światłem 2.8. Ten z IS jest jednak minimalnie gorszy optycznie. Czy to akceptowalna różnica? Mam nadzieję się już niedługo przekonać
Dorzucę się do dyskusji. Na amerykańskich stronach wychodzi w testach przyzwoicie. A jak MM myslisz, czy w obiektywie ze stabilizacją fotki lepiej wyjdą przy jej załączeniu czy bez - chodzi o regułę?
OK, ale chodzi mi o to ile np. procentowo spada jakość obrazu w obiektywie, który ma IS, w przypadku kiedy robie zdjęcie z załączeniem jej, a kiedy z wyłączeniem?
Przyłączę się do pytania MartinaF. Jeżeli spada jakość przy włączeniu IS, a obiektyw już jest słabszy optycznie z racji iż ma IS, to jaki jest finalny efekt? Mam dylemat co kupić 300/4 IS czy 400/5,6. 300/4 IS ma większe odwzorowanie (od 1.5m) niż 400/5,6, co ma dla mnie duże znaczenie lecz po przeczytaniu wielu sprzecznych opinii na temat jakości optycznej 300/4 IS jestem w kropce. Panie Arku, czy mógłbym prosić pana o opinę o tym obiektywie (300/4 IS)?
Wersja obiektywu ze stabilizacją powinna być gorsza od tej bez stabilizacji. Czy załączenie stabilizacji w obiektywie takie coś posiadającego spowoduje pogorszenie czy polepszenie jakości zdjęcia? Nie wiem. Na pewno umożliwi zrobienie nieporuszonego zdjęcia na dłuższym czasie a więc tutaj pomoże. Z całą pewnością też pogorszy znacznie obraz przy bardzo długim czasie naświetlania (na statywie np.). Wtedy należy IS bezwględnie wyłączać. W sytuacji wyłączenia IS i pracy na krótkich czasach ( a więc kiedy IS nie jest niezbędne) to jego wyłączenie moze się przyczynić do lepszej jakości zdjęcia, ale może to też być zależne od wzajemnego "ułożenia się" soczewek. Niemniej by odpowiedzieć na to pytanie z większą precyzją to musiałbym poznać szczegółowo zasady działania tej stabilizacji i jej konstrukcyjne zawiłości.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9