Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: komor
Pon 30 Maj, 2011
pierwsza lustrzanka cyfrowa
Autor Wiadomość
dr11 
Optyczny

Wysłany: Pon 30 Maj, 2011   

Miiiszel, nie słuchaj tych zazdrośników, nie chcą żebyś kupował dobrego aparatu bo boją się, że zaczniesz robić lepsze od nich zdjęcia. Popatrz czym fotografuje elyta: http://www.flickr.com/pho...009/4252826777/

Reklama

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

maput napisał/a:
kup D700 + 14-24/2.8 +24-70/2.8 + 70-200/2.8 +
Miiiszel, tylko jako obiektywy zamawiaj Nikkory Nikona. :smile:

Miiiszel 
Nowy

Więc tak, nie jestem z tych ludzi któzy chcą wywalić kasę w błoto, więc jeżeli mówicie że sprzęt za grubą kasę, nie będzie przeze mnie wykorzystany to spoko, w takim razie doradźcie coś na początek, czy ten nikon d700 nie będzie za trudny w obsłudze, bo jak czytam testy to go ludzie chwalą, ale nie pisze przy nim że dla początkujących, ale ok nikon d7000 mówicie, no może i na niego się skuszę, a właśnie bo wymienione porzez mnie obiektywy do nikona d700 podobno nie pasują i moje pytanie ldaczego, przecież z tego co patrzyłem to np 18-200 to obiektyw do typowych zastosowań, więc nie wiem, dobra to załózmy brał bym tego d700 kategoriae zdjec jakie robie to wymienilem wcześniej, więc co do niego, najlepiej konkretne modele konkretnych firm lampa będzie sb900 na pewno

maput 
Optyczny

Zapomniałem o makro - Nikkor 105/2.8+ SB-R1C1 .
Teraz masz już wszystko.

[ Dodano: Pon 30 Maj, 2011 11:14 ]
Miiiszel, zaczynasz mówić rozsądniej ;)

ketras 
Bywalec

Miiiszel można złożyć zestaw z akcesoriami do 10 000 zł i jak opanujesz dziedzinę fotografi w stopniu dobrym to i takie zdjęcia wykonasz :) Taką kwotę ustal jako wyjściową a złoży się coś porządnego. I kasy w błoto nie wyrzucisz.

Miiiszel 
Nowy

Dobra składam zestaw maputa, temat w sumie do zamknięcia, wielkie dzięki:)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Miiiszel napisał/a:
czy ten nikon d700 nie będzie za trudny w obsłudze, bo jak czytam testy to go ludzie chwalą, ale nie pisze przy nim że dla początkujących,
Nie jest za trudny w obsłudze i nie jest adresowany dla amatorów - m.in. nie ma trybu Auto ;)
Miiiszel napisał/a:
właśnie bo wymienione porzez mnie obiektywy do nikona d700 podobno nie pasują i moje pytanie ldaczego,
Pasować - pasują. Ale D700 automatycznie przytnie pliki do wielkości odpowiadającej tzw polu obrazowemu tych obiektywów (niepełnoklatkochych) - czyli będziesz dostawał pliki max 6Mpx a nie 12Mpx.

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Miiiszel napisał/a:
to załózmy brał bym tego d700
Miiiszel napisał/a:
więc co do niego, najlepiej konkretne modele konkretnych firm

To konkretnie masz zestaw w linkach do przykładowego sklepu:

Nikon D700
Nikkor AF-S 14-24mm f/2,8G ED
Nikkor AF-S 24-70mm f/2,8G ED
Nikkor AF-S 70-200mm f/2,8G ED II VR

Możesz też rozważyć coś do przyrody:
Nikkor AF-S 200-400mm f/4G ED II VR

Sam bym taki z Nikona kupił. :smile:
Powodzenia.
Ostatnio zmieniony przez B o g d a n Pon 30 Maj, 2011, w całości zmieniany 1 raz  

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Miiiszel napisał/a:
Dobra składam zestaw maputa, temat w sumie do zamknięcia, wielkie dzięki:)
Przejdź się do jakiegoś FotoJokera i zobacz jak wygląda D700 z 70-200VR. Ten zestaw waży około 3kg.

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Miiiszel napisał/a:
przecież z tego co patrzyłem to np 18-200 to obiektyw do typowych zastosowań

Jakich typowych? To jest obiektyw uniwersalny, czyli do wszystkiego i do niczego.
Jeśli chcesz taki na spacer i tylko jeden - czemu nie, ale jeśli chcesz coś więcej w dziedzinie fotografii zdziałać to nigdy nie kupisz obiektywu o takich ogniskowych.
Z czasem przekonasz się, że warto mieć kilka stałoogniskowych:
35 mm, 50mm 85mm (do portretu), 100 czy 150 mm makro, tele np. 200 mm czy 300.
Do tego z odpowiednim światłem, czyli przynajmniej.
Zauważysz, że przydadzą się też zoomy czyli obiektywy zmiennoogniskowe np.
na pełną klatkę 24-70 f2.8 czy coś podobnego, na APSC 17-55 czy 18 do iluś tam, ale nie do 200!
Do tego będziesz miał 70-200 f2.8.

Pytasz, czy D700 nie będzie za trudny w obsłudze.
Powiem brutalnie: włączysz go, strzelisz kilka zdjęć i stwierdzisz, że to szajs, bo zdjęcia jakieś za jasne, albo za ciemne, a aparat typowej automatyki kompaktów nie ma, czy predefiniowanych ustawień...
Do tego pokażesz owe zdjęcia komuś z rodziny, a ten zapyta na co wydałeś tyle pieniędzy, jak on kompaktem lepsze robi :twisted:

W d7000 będzie podobnie... bo też nie jest to sprzęt dla kompletnie zielonych w temacie, ale...
gdy trochę poczytasz (nie tylko instrukcję), zauważysz, że D700 np. to bajeczka i miodzik i już nie będziesz myślał o jakiś dziwnych obiektywach typu 18-200 czy 28-300, tylko rozglądniesz się za czymś, czym będziesz mógł robić zdjęcia, a nie radośnie pstrykać.

maput 
Optyczny

Miiiszel, ten mój zestaw to świetny sprzęt, ale nie ukrywam, że napisałem go niejako na odczepnego.. Serio lepiej zrobisz, jak na początek nabędziesz jakiś zestaw dla amatorów i na nim się pouczysz. Po co chcesz wydawać masę kasy, kiedy nie wiesz czego chcesz. Aż tak mi ufasz ? Poczekaj z ostatecznym zakupem, aż ogarniesz temat. Przynajmniej unikniesz kurzenia się części zakupów na dnie szafy.

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

maput napisał/a:
Poczekaj z ostatecznym zakupem, aż ogarniesz temat.

Dokładnie.

dr11 
Optyczny

Tu były bzdury.
Ostatnio zmieniony przez dr11 Pon 30 Maj, 2011, w całości zmieniany 1 raz  

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

dr11 napisał/a:
To może na razie http://lokaty.edu.pl/loka...rwiec-2011.html ;)

Nie czytałeś komor'a?
Miało być na temat. :razz:

ketras 
Bywalec

To może Jak już nikony są proponowane i ma być to sprzęt hmm amatorski, to co powiecie na D90 + N35/1.8 + Tokina11-16, speedlight sb900 + N 18-105mm VR + SanDisk SDHC Extreme III 16GB + manfrotto 055xprob + głowica + jakaś torba/plecak i filtry w sumie około 10 000zł - gdy autor liźnie fotografii szkła zostawi korpus także jako drugi ewentualnie sprzeda i będzie miał na szkło.

Odpowiedz do tematu