Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Szerokokątny kompakt 400-500zł
Autor Wiadomość
Dale65 
Nowy

Wysłany: Nie 29 Maj, 2011   Szerokokątny kompakt 400-500zł

Witam!

Szukam aparatu z szerokokątnym obiektywem (chociaż 28mm), zoom'em przynajmniej 4x, optyczną stabilizacją obrazu i możliwością nagrywania filmów przynajmniej w rozdzielczości VGA i 30fps bez ograniczeń czasowych i wielkości pliku. Oczywiście chciałbym żeby stosunek ilości megapikseli do wielkości matrycy był taki, że ze zdjęć powyżej ISO 100 nie wyjdzie kaszana. Przynajmniej do ISO 200 chciałbym żeby była niewielka ilość szumów.

Wcześniej miałem Canona A560, ale pojawiło się już sporo hot pixeli na matrycy i spyliłem go. Miał obiektyw 35mm i wydawało mi się to odrobinę za mało w ciasnych pomieszczeniach. Przy 7.1 megapiksela miał matrycę 1/2.5", było to akceptowalne jak dla mnie, ale jednak wolałbym odrobinkę większą przy takiej ilości mpx, albo po prostu mniej mpx (przy ISO 200 już trochę szumiał). Minimum jak dla mnie to 5 mpx.

Fotografuję amatorsko, imprezy, wakacje etc. Ponieważ nie mam kamery, ważne dla mnie są również jako takie możliwości nagrywania filmów, szczególnie w gorszym świetle (canon a560 tutaj spisywał się nieźle).

Bardzo podoba mi się SAMSUNG S1050, ale ma trochę za wąski kąt (38mm), jeśli byłoby coś podobnego z 28mm to wziąłbym od ręki.

Budżet na sam aparat powiedzmy 400-500zł, oczywiście w grę wchodzą używki, znajdzie się coś godnego zaproponowania?

Reklama

Dominika 
Rozmowny

Wysłany: Nie 29 Maj, 2011   

Tani i szeroki kat to tylko lumix FX starsze modele lub FS

TomPL2 
Optyczny

Wysłany: Pon 30 Maj, 2011   

Ależ nie tylko Lumixy! Jest teraz sporo tanich aparatów z szerokim kątem, np.
Samsung PL150
Samsung WB600
Sony Cyber-shot DSC-W530
Nikon Coolpix S3100

obiektywy od 26-27mm, większość nagrywa filmy w rozdzielczośći 1280x720

Dominika 
Rozmowny

Samsunga i Nikona nawet nie brałam pod uwagę z przyczyn oczywistych.

TomPL2 
Optyczny

A możesz nam zdradzić te "przyczyny oczywiste"? :roll:

Dominika 
Rozmowny

Jeśli przyczyna jest oczywista nie trzeba jej zdradzać :mrgreen: wszyscy zainteresowani ją znają a kto jej nie zna, albo nie jest i nie powinien być w temacie, albo niech temat zglebi.

Dale65 
Nowy

Ja też nie kumam co masz do Samsungów. Ten który przedstawiłem w pierwszym poście SAMSUNG S1050 (obiektyw 38mm) ma matrycę 1/1.8" przy 10mpx (jak dla mnie to całkiem nieźle), a zdjęcia próbne jakie znalazłem na necie tylko to potwierdzają. Do tego możliwość używania zoomu na filmach, co jest rzadkie w aparatach tej klasy. A cena wręcz śmiesznie niska (używka na allegro za mniej niż 200zł, nowy za 250-300zł).

Więc w czym jest ten "oczywisty inaczej" problem z samsungami? Aberracje czy inne wady optyki? Awaryjność? Czy co? :/

Co do aparatów podanych przez TomPL2 to wszystkie odpadają, bo widzę tam 12-14 mpx, a matryce jedynie 1/2.3". Nie sprawdzałem jak wyglądają fotki z tego, szczególnie w gorszym świetle i ISO ponad 100, ale spodziewam się co bym zobaczył. Dla takich matryc to powinna być co najwyżej połowa tej wartości mpx.

Jedynie ten Samsung S1050 mnie zadziwił, bo ma stosunek mpx do wielkości matrycy identyczny jak stary dobry Canon A640, którego miałem w rękach kilka razy i zdjęcia wychodziły niesamowicie. Szkoda tylko że ma obiektyw 38mm.

Dominika 
Rozmowny

Ten samsung jest modelem z przed 4 lat i wtedy 10 mpix na matrycy 1/8 było tym samym co w modelu z 2011 roku 14 mpix na matrycy 1/2,3 wiec ja bym się nie sugerowała stosunkiem wielkość matrycy ilość pikseli w tak starym aparacie. Po za tym on nie ma szerokiego szkła . Za 200 zl to bardzo drogo jak za takie parametry i 4 letni kompakt jeśli można za te cenę nowego canona kopic A 495 praktycznie to samo i ma bardzo pozytywne recenzje.
Samsung ma kilka udanych aparatów NX i EX cala resztę można sobie odpuścić. Nikon robi dobre lustrzanki i skopali nawet swój flagowy model kompaktu P cala reszta jest tylko gorsza.

TomPL2 
Optyczny

Dominika napisał/a:
Ten samsung jest modelem z przed 4 lat i wtedy 10 mpix na matrycy 1/8 było tym samym co w modelu z 2011 roku 14 mpix na matrycy 1/2,3 wiec ja bym się nie sugerowała stosunkiem wielkość matrycy ilość pikseli w tak starym aparacie.

Nie wszystko co nowe jest lepsze :cool:
Ciekawe, co dla ciebie oznacza "tym samym"? Standardem? Najczęściej stosowaną matrycą? 4 lata temu 1/8 wcale nie była standardem, więc ja bym się jak najbardziej sugerował.
Inna sprawa, czy Dale nie masz jakiegoś technicznego uprzedzenia i może jednak te szumy na matrycach nie będą dla ciebie uciążliwe? Bo jeśli jednak, to musisz sięgnąć głębiej do portfela albo ustrzelić okazyjną używkę np. Samsunga EX-1 :wink:

Dale65 
Nowy

Wychodzę dokładnie z tego założenia, ufam bardziej temu co starsze i sprawdzone, niż nowsze i wujowsze :D Nie ukrywam że po prostu nie ufam nowościom, kiedyś chyba robiło się trwalsze i lepsze produkty, dziś już się takich nie robi, po pierwsze jest taniej, po drugie szybciej się zepsują, a konsumenci przywiązani do marki kupią następne i biznes się kręci.

Szumy to nie tragedia, byleby było choć odrobinkę lepiej niż w Canonie A560 przy ISO 200 w ciemniejszych miejscach i byłbym w pełni usatysfakcjonowany.

Co do wielkości matrycy kiedyś i dziś, to jest taki jeden serwis gdzie testowane są cyfrówki i od lat robione są zdjęcia w dokładnie tych samych miejscach dla lepszego porównania. No kurczę nie da się dla mnie ukryć, że lepsze wychodzą nawet z takich starych 1/1.8" nawet z 10mpx, niż z nowszych 1/2.5" z 7mpx. Jakby ktoś chciał to polecam wpisać w google "steves digicams". Tam porównywałem fotki z Samsunga S1050 i Canona A560 i jak dla mnie ten Samsung jest wręcz powalający. Natomiast główną wadą tego Canona było notoryczne rozmazywanie zdjęć na krawędziach, może 10% zdjęć było wolnych od tej wady. No i matryca, która po 2 latach miała już kilkanaście zablokowanych pikseli.

TomPL2 
Optyczny

Wysłany: Wto 31 Maj, 2011   

Dale65 napisał/a:
Szumy to nie tragedia, byleby było choć odrobinkę lepiej niż w Canonie A560 przy ISO 200 w ciemniejszych miejscach i byłbym w pełni usatysfakcjonowany.

No to sprawdź, te modele co powyżej przykładowo podałem - sam jestem ciekaw :smile:

Dale65 napisał/a:
No kurczę nie da się dla mnie ukryć, że lepsze wychodzą nawet z takich starych 1/1.8" nawet z 10mpx, niż z nowszych 1/2.5" z 7mpx.

No ale mam nadzieje, że wiesz, że są i współczesne kompakty z 1/1.8" i 10mpx (np. wspomniany Samsung EX-1 ma 1/1,7"), tyle że kosztują grubo powyżej twojego limitu :cool:

Dale65 
Nowy

Wysłany: Sro 01 Cze, 2011   

Mało jest wiadomo na temat tych aparatów, praktycznie żadnych recenzji w necie. Jedyne co znalazłem to kilka opinii o Samsungu WB600, które tylko potwierdziły moje obawy, że 12mpx przy 1/2.3" to chyba jakieś nieporozumienie. (http://www.recenzje.net.pl/1-aparaty_cyfrowe/6.1860-samsung_wb600.0)

O reszcie niewiele znalazłem opinii, a co do "kupowania w ciemno" to z tego wyleczyłem się już kilka lat temu :)

Natomiast to, że dziś są aparaty z 1/1.8" i 10mpx to ja wiem, ale po co przepłacać jak można wyrwać stary egzemplarz z takimi samymi parametrami i to w granicach 200zł? Szkoda tylko że trudno w starych aparatach znaleźć coś poniżej 35mm, ale chyba ostatecznie przeboleję to i wezmę tego Samsunga S1050. Wystarczy spojrzeć jakie zdjęcia on robi: http://www.steves-digicam...0-review-7.html Przy ISO400 ma takie szumy jak mój dawny Canon A560 przy ISO200 (7mpx, 1/2.5")

Chyba że jeszcze trafiłoby się coś ciekawego.

wielbicielxx 
Rozmowny

Wysłany: Sro 01 Cze, 2011   

Dale65 napisał/a:

Natomiast to, że dziś są aparaty z 1/1.8" i 10mpx to ja wiem, ale po co przepłacać jak można wyrwać stary egzemplarz z takimi samymi parametrami i to w granicach 200zł?

Parametry na papierze takie same fakt np. taki canon G6 (to wyższa liga) miał matryce 1/1,8 i tylko 7 mpix ale w porównaniu dzisiejsze matryce 1/1,8 nie szumiał tak na iso 800 jak G6 szumiał na iso 200 :mrgreen: wiec z tymi parametrami że takie same to żebyś się nie zdziwił.

TomPL2 
Optyczny

Wysłany: Czw 02 Cze, 2011   

Dale65 napisał/a:
Mało jest wiadomo na temat tych aparatów, praktycznie żadnych recenzji w necie. Jedyne co znalazłem to kilka opinii o Samsungu WB600, które tylko potwierdziły moje obawy, że 12mpx przy 1/2.3" to chyba jakieś nieporozumienie.

He, he, są lepsze kwiatki, np. taki Lumix FZ-100 ma 14mpx na 1/2.3" i na dodatek duży zoom - to jest dopiero nieporozumienie. Ale dla ludzi, tzn. ludzie to kupują i są zadowoleni :)

Odpowiedz do tematu