Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Obiektyw szerokokątny (UWA) do Nikona
Autor Wiadomość
bodzio239 
Bywalec

Wysłany: Wto 31 Maj, 2011   Obiektyw szerokokątny (UWA) do Nikona

Witam.
Dojrzałem do decyzji o zakupie obiektywu szerokokątnego, dlatego też, zwracam się z prośbą do bardziej doświadczonych kolegów zarówno amatorów jak i profesjonalistów o pomoc w wyborze takiego właśnie szkła . Nie zamierzam w najbliższej przyszłości fotografować wnętrz , więc proszę nie sugerować się tym, aby był bardzo jasny .Krajobraz i architektura tylko ze statywu. Preferuję solidny autofokus oraz ostrość obrazu w centrum jak i na brzegu kadru , oczywiście bez zbytniej przesady , gdyż nie chcę wydać na niego fortuny . Mój budżet to 2500-2700 zł. Proszę o krótkie, rzeczowe porady wynikające z doświadczenia w obcowaniu z ewentualnymi obiektywami . Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez komor Wto 15 Lis, 2011, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy
Wysłany: Wto 31 Maj, 2011   

tokina 12-24 jest super ostra i ma bardzo przyjemny AF tylko AC czasem bywa problemem. za reszte kasy dokup dobrego polara lub filtr polowkowy

komor 
Moderator

Jaki obiektyw szerokokątny do krajobrazu?
Tokina 11-16mm f2.8 czy jakiś Nikkor?
szeroki kąt czy rybie oko?
Tokina 11-16/2,8 czy Samyang 14/2,8 co wybrać?

Dalej nie chciało mi się szukać. :)

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

bodzio239 napisał/a:
Krajobraz i architektura tylko ze statywu. Preferuję solidny autofokus ......
Chciałbym tylko zauważyć, że do takiego zastosowania nie potrzebujesz w ogóle AF'a.
Wystarczy nawet manualne szkło, które ewentualnie będzie potwierdzało Ci w wizjerze punkt załapania ostrości. :wink:

bodzio239 
Bywalec

Wysłany: Sro 01 Cze, 2011   

Z całym szacunkiem do poprzedników , ale nie chodziło mi o rozważania i uwagi a, o konkretne propozycje od użytkujących tego typu obiektywy . Moronica - dziękuję . (to właśnie mój faworyt)

MC 

bodzio239, gdybyś ten szacunek miał to skorzystałbyś z tematów wskazanych przez komora.

bodzio239 
Bywalec

MC napisał/a:
bodzio239, gdybyś ten szacunek miał to skorzystałbyś z tematów wskazanych przez komora.

Widzę szanowny kolego , że zupełnie nie zrozumiałeś o co chodzi , ale to się zdarza. Na przyszłość czytaj dokładnie i zastanów się niczym napiszesz coś o "szacunku" bo jak widać na razie nie masz o nim zielonego pojęcia. I jeszcze jedno ; nie zamierzam więcej dyskutować na ten temat , ponieważ to forum i ten dział w założeniach, a przynajmniej tak mi się wydaje ma służyć tak jak w tytule - Pomagamy w wyborze obiektywu- . Oczywiście z mojej strony nie będzie już , żadnej riposty ,tym samym nie będę już czytał ewentualnych postów tego wątku.

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Z całym szacunkiem Panie bodzio239, ale narzekanie, że ktoś podaje "wędkę", a nie "rybę" jest tak trochę ... nie teges. :razz:

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Przestańcie się chłopaki spinać.
Jeżeli chodzi o szeroki kąt to ja bym pomyślał o czymś naprawdę szerokim.
Do tego światłosiła czasami się przydaje. Lepiej mieć jasny obiektyw niż go nie mieć.
Baaaardzo solidny obiektyw to Tokina AT-X 11-16 F/2.8 116 Pro DX Nikon. Kawał porządnego szkła - naprawdę.
Druga propozycja to Sigma 10-20 f/3.5 EX DC HSM. Następca bardzo popularnego i udanego poprzednika tej firmy o gorszym świetle.
Jest jeszcze coś. Wersja tego obiektywu na FF jest świetna. Na małą matrycę zapewne jest podobnie. Do tego jest NAPRAWDĘ SZEROKO. Jeżeli potrzebujesz tej PRAWDZIWEJ SZEROKOŚCI (oj jest jazda) to masz tylko jeden wybór - Sigma 8-16 f/4.5-5.6 DC HSM Nikon
Wybór należy do Ciebie...

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

MM napisał/a:
Wersja tego obiektywu na FF jest świetna.
O którym mowa? :shock:

komor 
Moderator

Pewnie jakieś 12-24 Sigmy.

MM 
GORSZY SORT POLAKA

hijax_pl napisał/a:
MM napisał/a:
Wersja tego obiektywu na FF jest świetna.
O którym mowa? :shock:

Dla mnie "wersją na FF" jest Sigma 12-24... na pełną klatkę. Skrót myślowy - nie udawaj takiego zdziwionego bo Ci oczka wylecą a dobrze wiesz co miałem na myśli :razz: :mrgreen:

kozidron
[Usunięty]

bodzio239 napisał/a:
Na przyszłość czytaj dokładnie i zastanów się niczym napiszesz coś o "szacunku" bo jak widać na razie nie masz o nim zielonego pojęcia

Na szacunek to trzeba sobie zasłużyć to raz, nie jesteś na forumie od wczoraj -to dwa, szukajka nie boli - to trzy.

"czytaj dokładnie" - w tym przypadku powinno się tyczyć Ciebie, szczególnie w kontekście zadanego przez Ciebie pytania.

bodzio239, Nie wal fochów jak mała dziewczynka, że nie będziesz tego wątku czytał po ostatnim swoim poście i rozważ tokinę 11-16/2.8 - do twoich zastosowań (totalnie wcale nie wyszukanych) będzie to najlepszy obiektyw, cała reszta nie jest taka "jasna", mnie osobiście w tym szkle czasem denerwuje tylko aberracja chromatyczna.

grzegorzdz72 
Bywalec

Wysłany: Pon 14 Lis, 2011   Obiektyw do krajobrazów

Witam !!!

Mam zamiar zakupić szerokokątny obiektyw do krajobrazów do mojego Nikona D90.
Co byście polecili ? Od razu zaznaczam, że nie stać mnie na szkła systemowe, tak wiec zostaje coś od Sigmy, Tamrona lub Tokiny.

pozdrawiam
grzegorzdz72

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Pon 14 Lis, 2011   

Tzn chcesz szerzej niż 18mm?

Odpowiedz do tematu