Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
To jeżeli już tak puszczamy wodze fantazji to może coś bliżej na temat fotografii 3D , nad czym podobno teraz pracuje się w laboratoriach w USA , myślę ,że taki trójwymiarowy obraz to coś bardzo ciekawego i kompletnie łamiącego obecne "canony" fotografii.
Moim zdaniem te wszystkie soczewki i moduły do fotografi 3d, umożliwiające zmiane odległości ostrzenia już po wykonaniu zdjęcia psują cały urok fotografii. Oczywiście napewno znajdą sie takie dziedziny gdzie taki system będzie porządany.
Mnich, zawsze takie zmiany powodują pewną niechęć, ale trzeba na to spojrzeć z drugiej strony – po prostu kreatywność i pomysłowość mogą przesunąć się na nowe obszary. Po wprowadzeniu autofocusa też można było powiedzieć, że to psuje urok fotografii, tymczasem dzięki AF otworzyły się podwoje do powstania całej gamy nowych rodzajów zdjęć, np. w sporcie. Automatyczny pomiar światła - tak samo. Ale to dyskusja do innego działu
komor zgadzam sie z Tobą. Ubolewam jednak nad tym że w fotografi wymaga się co raz mniej umiejętności, a bardziej liczy się technika ( VR/IS) Z drugiej strony sam chętnie z nich korzystam. Ciekawie by wyglądał film w którym my mogli byśmy wybierać punkt ostrości i kat obserwacji- tu napewno by sie to przydało.
Ale dla mnie fotografia to wciąż odbitka na papierze.
Jak zdjęcie jest sknocone to nie wiem jakimi cudami techniki byłoby robione to dalej nawet po najwymyślniejszych obróbkach dalej jest do kitu i chyba już tak zostanie niezależnie czy zrobione w 2D czy 3D
i teraz pomyśli jak bardzo to ułatwi osiągnięci zawsze założonego celu, nawet już po wykonaniu foty
Jestem za a nawet przeciw.
Arv [Usunięty]
Wysłany: Sob 12 Kwi, 2008
Arek napisał/a:
A ja jestem ciekaw, który z producentów odważy się zaprezentować lustrzankę z gołym CCD/CMOS bez siatki filtrów. Taki aparacik do fotografii cz-b. Bez żadnych demozaikacji, interpolacji
A ja jestem ciekaw, który z producentów odważy się zaprezentować lustrzankę z gołym CCD/CMOS bez siatki filtrów. Taki aparacik do fotografii cz-b. Bez żadnych demozaikacji, interpolacji
A ja jestem ciekaw, który z producentów odważy się zaprezentować lustrzankę z gołym CCD/CMOS bez siatki filtrów. Taki aparacik do fotografii cz-b. Bez żadnych demozaikacji, interpolacji... I jeszcze marzy mi się taki RAW RAW-ów czyli FITS czyli numer piksela i ilość zliczeń... Echchc... Byłoby na czym testować szkiełka.
Klik. Niestety nie mogłem się doszukać czegoś podobnego dla małego obrazka.
A ja jestem ciekaw, który z producentów odważy się zaprezentować lustrzankę z gołym CCD/CMOS bez siatki filtrów. Taki aparacik do fotografii cz-b. Bez żadnych demozaikacji, interpolacji... I jeszcze marzy mi się taki RAW RAW-ów czyli FITS czyli numer piksela i ilość zliczeń... Echchc... Byłoby na czym testować szkiełka.
Klik. Niestety nie mogłem się doszukać czegoś podobnego dla małego obrazka.
Ale czy to nie jest przypadkiem stara, nieaktualna informacja?
Marian: specyfikacja techniczna chyba za bardzo się nie zmieniła. A czy ten sprzęt jest produkowany i czy jest już/jeszcze dostępny w sprzedaży, to niestety nie wiem - ofert sprzedaży z cenami nie widziałem i nawet sampli nie mogłem się za bardzo doszukać poza kilkoma pojedynczymi autorstwa Sarah Thompson (m. in. ten DNG powyżej). Ale jak jesteś zainteresowany, to zawsze można maila wystosować :).
A czy ten sprzęt jest produkowany i czy jest już/jeszcze dostępny w sprzedaży, to niestety nie wiem - ofert sprzedaży z cenami nie widziałem i nawet sampli nie mogłem się za bardzo doszukać
Pytałem bo wydawało mi się, że już gdzieś czytałem o nieaktualności tego.
Ale nie miałem pewności, więc tylko upewniałem się czy coś się nie zmieniło na lepsze.
i teraz pomyśli jak bardzo to ułatwi osiągnięci zawsze założonego celu, nawet już po wykonaniu foty
Jestem za a nawet przeciw.
Zgadzam się z Tobą Mnich przy 19 ujęciach pod różnym katem dla 1 fotki da się coś w PC + softawre post factum wykombinować , chyba ,że wszystkie 19 będą do kitu , ale to chyba już tylko cud
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 9