Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Jaka lornetka do 300zł?
Autor Wiadomość
AdiPL 
Początkujący

Wysłany: Sob 04 Cze, 2011   Jaka lornetka do 300zł?

Witam. Piszę przeważnie w tematach związanych z fotografią, teraz potrzebuję waszej pomocy tutaj. Jaką lornetkę polecacie w cenie do 300zł max?? Chciałbym, żeby było jakieś lepsze powiększenie - 12-16?? Myślicie, że Nikon Action VII 12x50 będzie dobrym wyborem?? A może macie coś lepszego w tej cenie?? Zdaję sobie oczywiście sprawę z optyki w tej kategorii cenowej i jej jakości, ale doradźcie coś sensownego. Lornetkę chcę kupić na dzień ojca, więc czasu coraz mniej. Dziękuję z góry za odpowiedź.

Reklama

Santre 
Entuzjasta

Wysłany: Sob 04 Cze, 2011   

W tej cenie najlepszy wybór tylko może powiększenie max 10 i będzie ok.

Dawid1984 
Entuzjasta

AdiPL napisał/a:
Chciałbym, żeby było jakieś lepsze powiększenie - 12-16??
Te powiększenia może być Ciężko otrzymać z reki ,no jeszcze zależy kto ma jaka rękę .Myślę ze powiększenie 10 max to już 12, Nikon Action VII jak za ta cenę będzie dobrym wyborem jeszcze lepszym seria EX Nikona choć droższym.

Abs 
Optyczny

Kupując lornetkę należy określić jej zastosowanie. 12x50 to lornetka jasna o dużym przybliżeniu, którą jeszcze można operować z ręki (to już prawie limit) - a w związku z tym czas komfortowej obserwacji będzie znacznie ograniczony. 12x lepiej uwydatnia szczegóły od 10x - ale na krótszą metę. 12x zawęża także pole widzenia (w stosunku do 10x).
Nikon VII to najlepszy wybór w tej cenie. Dla swojego ojca (każdy człowiek jest inny) wybrałbym jednak 8x40 lub 10x40 (obserwacje dzienne) albo 10x50 (np. astronomia). Nikon VII 12x50 traci trochę na uniwersalności choć jest fajna do samolotów, księżyca...ma też mniej komfortowy odstęp źrenicy.

AdiPL 
Początkujący

Chyba zdecyduję się na 10x50 jednak. Lepiej kupić lornetkę w sklepie fotograficznym, np. fotojoker, czy w jakiejś sieci, np mixelectronics lub euro??

Dawid1984 
Entuzjasta

AdiPL napisał/a:
Lepiej kupić lornetkę w sklepie fotograficznym, np. fotojoker, czy w jakiejś sieci, np mixelectronics lub euro??
Najlepiej to pójść i osobiście kupić i od razu sprawdzić wszystko.Co do sklepów mogę polecić fotozakupy sam kupowałem i było wszystko oki:).

Abs 
Optyczny

AdiPL napisał/a:
Chyba zdecyduję się na 10x50 jednak. Lepiej kupić lornetkę w sklepie fotograficznym, np. fotojoker, czy w jakiejś sieci, np mixelectronics lub euro??

Nikony cechują się tym, że jakieś 99% egzemplarzy nie będzie wymagało reklamacji. Sklep ma tę zaletę, że można produkt obejrzeć ale ewentualne niedogodności często dostrzegamy po kilku dniach. Tutaj widać przewagę sklepów internetowych gdzie do 10 dni towar można odesłać. Sklepy które wymieniłeś nie budzą zastrzeżeń - taniej powinno być w mix...zamówienie można złożyć przez internet.

Dudi 
Bywalec

Powiększenie to nie wszystko. Minimalnie większy obraz może pokazać Ci mniej szczegółów jeżeli nie możesz utrzymać lornetki bez drgań. Dochodzi jeszcze węższy obraz i mniejsza głębia ostrości. Przerabialem to. Przez dwa lata gapiłem się przez świetnego optycznie nikona se 12x50 i powiem Ci, że trochę się meczylem. Zresztą nie tylko ja. Każdy, zaznaczam każdy kto ją wziął do ręki szybko mowił " kurcze trochę się trzęsie" i szukał podparcia. Nie była to komfortowa obserwacja. Teraz mam lornetke o powiekszeniu 10,5 x i widzę z ręki to samo, ale z większym polem. Różnica w powiekszeniu miedzy 10 a 12 jest mniejsza niż między 8 a 10. To co widziałem w dzień 12-tką widzę 10-tką. To co widzę 10- tka nie zawsze widzę 8-ką. Wszystko powyżej 10- tki nadaje sie na statyw. Kup coś o pow. 8-10x. Osobiście nie kupiłbym lornetki za 300 zł. To http://fotozakupy.pl/lorn...n-ex-8x40,4558s takie minimum z którego ojciec będzie zadowolony, a przecież o to chodzi.

AdiPL 
Początkujący

OK, niestety nie chcę na razie wydawać więcej, niż 300zł. W takim razie brać 8x40, czy 10x50 lub 7x50??

goornik 
Optyczny

Wysłany: Nie 05 Cze, 2011   

Jeśli priorytetem jest jasny obraz (astronomia, polowanie o zmierzchu) lub duże pole widzenia - bierz 7x50 . Jesli nie - do stosowania codziennego lepsza będzie 8x40 lub 10x40

Abs 
Optyczny

7x50 sobie odpuść (chyba, że nocne wędrówki po lesie) ma zbyt duże źrenice wyjściowe do obserwacji dziennych, zwłaszcza w przypadku ludzi starszych. Nikon VII 10x50 bardzo udaną lornetką, która nadaje się do wszechstronnych zastosowań. Jeśli rozmiar lornetki ma znaczenie - odpowiednikiem powyższej jest 8x40 - bardziej poręczna. 10x40 to zgrabny, dobry typ dzienny z całkiem dużym powerem (test).

AdiPL 
Początkujący

Dobra postanowione. Kupię VII 10x50. Ojciec ma duże dłonie i lubi masywny sprzęt. Dzięki w takim razie za informacje.

goornik 
Optyczny

Abs napisał/a:
7x50 [...] ma zbyt duże źrenice wyjściowe do obserwacji dziennych, zwłaszcza w przypadku ludzi starszych.

A w czym przeszkadzają ZA DUŻE źrenice? - w niczym....
ZA MAŁE - owszem - powodują, że obraz jest za ciemny, ale źrenice wyjściowe większe od źrenicy oka nie są niczym złym (poza tym, że mamy w rękach lornetkę za dużą, za ciężką i często za drogą...)

kozikpl 
Nowy

Wysłany: Pią 24 Cze, 2011   

Witam
Ja również jestem zdecydowany na Nikona Action VII
bliżej mi do 10x50
ale kusi mnie 8x40 ze względu na mniejsze rozmiary.

Jeszcze jedno jaka jest różnica między 10x50 a 10x40

Tak wogóle to potrzebuje lornetki do wszystkiego :>
W lipcu wyjeżdżamy w góry i właśnie to mnie skłoniło do zakupu :)

Dale 
Rozmowny

Wysłany: Pią 24 Cze, 2011   

kozikpl napisał/a:
...Jeszcze jedno jaka jest różnica między 10x50 a 10x40...

Witam
z tego co pamiętam na jakimś forum było takie porównanie i ktoś pisał że model 10x50 zbierze o 56% więcej światła ale na 100% pewien nie jestem, takie sprawy to najlepiej wyjaśnia Arek

Odpowiedz do tematu