Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: komor
Wto 07 Cze, 2011
D90 i N16-85
Autor Wiadomość
expel
[Usunięty]

Wysłany: Wto 07 Cze, 2011   D90 i N16-85

Witam

Mam taki zestaw i jak ostrze na 16mm na duże odległości i robię kilka zdjęć to aparat od razu potwierdza ostrość. I niekiedy zdarza się tak że zdjęcia nie wychodzą tak ostre jak by mogły. Znaczy są (nie wiem czy to nie za mało powiedziane) akceptowalne lecz mogły by być minimalnie ostrzejszej. Gdy obiektyw się przeogniskuje trafia idealnie. Widać to np jak robię zdjęcie z okna bloku na przeciwko a następnie skieruje obiektyw na dalej oddaloną wieże lub na horyzont, wtedy aparat jak ustawi ostrość na bloku odległość około 300m to już przy nowym ujęciu na dalszy obiekt aparat od razu potwierdza ostrość nie korygując nic. Korekta jaką by musiał wykonać nie jest naprawdę duża wystarczy ruszyć pierścień ostrości na obiektywie o zaledwie parę mm i zdjęcie jest wtedy idealne. Szukałem w ustawieniach (może nie udolnie) opcji żeby po każdym zdjęciu poszperał jeszcze raz af ale nie zlazłem. Jakieś rady?

Głównie chodzi mi o to że gdy na miarka na obiektywie pokazuje odległość około 1.2m i nacisnę spust to potwierdza ostrość (czasem minimalnie drgnie do około 1.3) a gdy aparat sam ustawia z minimalnej odległości ostrzenia ustawia na 1.6m i wtedy zdjęcia są ostrzejsze minimalnie.

Dodam że test robiłem na pojedynczym środkowy polu af. Mam nadzieję że nie napisałem tego zbyt zawile.

Reklama

Ktosik 
Bywalec

Wysłany: Sro 08 Cze, 2011   

Dla 16mm i przesłony 3.5 odległość hiperfokalną masz od 3 metrów, wydaje mi się ze dla af-u aparatu, to czy Ty fotografujesz obiekt 300 metrów od matrycy czy nieskończoność nie robi żadnej różnicy.

sprawdź sobie jak to w praktyce wygląda:link

komor 
Moderator

Wysłany: Czw 09 Cze, 2011   

Ktosik napisał/a:
Dla 16mm i przesłony 3.5 odległość hiperfokalną masz od 3 metrów

To ładnie wygląda na kalkulatorze GO, ale w praktyce łatwo zauważyć, że zdjęcie jest przestrzelone, nawet na szerokim kącie, a już na f/3.5 to w ogóle bez problemu.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

expel, im większa głębia ostrości, im mniejsza tolerancja czujnika...

To nie jest tak, że aparat ma czujnik laserowy i zawsze trafia w punkt ;)

Im większa będzie rozbieżność w płaszczyznach ostrości i przedmiotowej (spróbuj ręcznie przestawić pierścień ostrości na min bądź max i uruchom AF) tym dokładniej będzie trafiał. Im mniejsza ta różnica - tym większy błąd będzie (może potwierdzać w sytuacjach gdy jest prawie dobrze).
Tak działa właśnie czujnik fazowy. Oczywiście w wyższych modelach czujniki są dokładniejsze ;)

Ale to tylko takie teoretyzowanie - wstaw jakieś zdjęcie. Najlepiej tego bloku naprzeciwko, o którym piszesz, gdy używasz AF fazowego i kontrastowego.

expel
[Usunięty]

Cytat:
Im większa będzie rozbieżność w płaszczyznach ostrości i przedmiotowej (spróbuj ręcznie przestawić pierścień ostrości na min bądź max i uruchom AF) tym dokładniej będzie trafiał. Im mniejsza ta różnica - tym większy błąd będzie (może potwierdzać w sytuacjach gdy jest prawie dobrze).

Masz racje gdy ustawię na max lub na min trafia idealnie. A gdy jest mniejsza różnica np ustawione jest na 1.4m a a najlepsza ostrość jest wtedy dla 1,6m to af nawet nie drgnie w 90% wypadków. Z tego co zrozumiałym to nie kwalifikuje się do naprawy gwarancyjnej. Tylko szkoda że dla uzyskania idealnej ostrości trzeba go przeostrzyc na minimum. Zdjęcia wrzucę jak będę w domu.

komor 
Moderator

Nie wiem jak w Nikonie, ale w Canonie pomaga na takie coś przełączenie się na AF ciągły, wtedy puszka stara się szukać cały czas, ruszając delikatnie ostrością w obie strony.

expel
[Usunięty]

Z tego co słyszałem to nie ma porównania między działaniem AF-C u Nikona i u Canona, Canon podobno bije w tym Nikona na głowę :)

MC 
Temu Panu już podziękujemy

:lol:
Dobry dowcip.

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Tylko dział nie ten :mrgreen:

expel
[Usunięty]

No to ja już nie wiem podobno do fotografii sportu wybierają Canony ze względu na AF-C podobno bardzo dobrze śledzą obiekty poruszające się obiekty. :)

komor 
Moderator

expel, tak było jakiś czas temu, i dotyczyło raczej zawodowych puszek ale przede wszystkim zawodowych obiektywów za naście/dziesiąt tysięcy złotych. Jeśli chodzi o aparaty „dla ludzi” to dziś z całą pewnością Nikony radzą sobie co najmniej nie gorzej niż Canony, a w warunkach kiepskiego oświetlenia oraz przy współpracy z obiektywami niefirmowymi – zauważalnie lepiej, jak wszyscy twierdzą…
Jest tu taki jeden, który z Nikona D80 przesiadł się na Canona 50D i wiele rzeczy sobie w nim chwali, ale akurat nie AF. :)

expel
[Usunięty]

Dostałem maila od serwisu Nikona że ta przypadłość jest normalna i nie ma się czym przejmować. Trochę mnie to uspokoiło :)

[ Dodano: Wto 28 Cze, 2011 13:46 ]
hijax_pl napisał/a:
expel
Ale to tylko takie teoretyzowanie - wstaw jakieś zdjęcie. Najlepiej tego bloku naprzeciwko, o którym piszesz, gdy używasz AF fazowego i kontrastowego.

Długo opłynęło ale wstawiam porównanie 2 zdjęć pi prawej najlepsze a po lewej "najgorsze" z serii wykonanej z AF

Uploaded with ImageShack.us

[ Dodano: Wto 28 Cze, 2011 13:51 ]
Oczywiście jest to wycinek w skali 1:1

komor 
Moderator

Wysłany: Wto 28 Cze, 2011   

Podbijam.

expel
[Usunięty]

Wydaje mi się że imageshack trochę to zmiękczył wiec daje jeszcze jeden link http://zapodaj.net/6a4e4a582840.png.html

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

dla 16mm baza dalmierza to jakieś 2-3mm. nic dziwnego, że detekcja fazy nie radzi sobie zbyt dobrze.

Odpowiedz do tematu