Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 09 Cze, 2011 Dobry kompakt w cenie około 1200 zł
Witam potrzebuję zakupić kompakt w wymienionej w tytule cenie. Moje wymagania:
- Zdjęcia dobrej jakości
- Zoom optyczny przynajmniej 20x
- Dobra optyczna stabilizacja obrazu
- Tryb manualny
- Brak ziarna przy ISO mniejszym bądź równym 400
- duży obrotowy wyświetlacz lcd
- wizjer analogowy
- robienie zdjęć seryjnych
I to chyba tyle, fajnie by było jeszcze jak by miał HDMI żeby można było oglądać zdjęcia na tv, ale to nie jest jakieś super ważne.
Wcześniej miałem Canona A710IS, ale się niestety zapiaszczył i się obiektyw nie wysuwa. Zdjęcia robił całkiem OK, ale teraz chcę coś lepszego.
Tak jak napisała Dominika - nie ma takiego kompaktu. Jeśli chcesz spełnić te kryteria to musisz szukać wśród bezlusterkowców, a nawet tam będziesz musiał kupić 2 obiektywy aby mieć zakres zooma x20.
Hextor
Niestety, za 1200 zł nie kupisz nic, co choćby w połowie spełniło twoje oczekiwania.
Chyba że używany Sony R1, jedyny kompakt, który jako-tako by dało się przypasować do twoich oczekiwań.
Poza tym mógłbyś pomyśleć nad Fuji s100fs (też używany).
Jeśli zaakceptujesz fakt, że dobra jakość zdjęć nie idzie w parze z zoomem x20, to mógłbyś poszerzyć ofertę o kilka kolejnych aparatów.
Jeśli zrezygnujesz z wizjera, to jeszcze o kilka
itp itd
Nie szukaj szybkich odpowiedzi, bo ich nie uzyskasz. Siądź przed kompem, poczytaj sobie fora, strony z recenzjami i opiniami użytkowników, zapoznaj się z tematem i może uda ci się znaleźć coś, co ci będzie odpowiadało.
A jeśli ci się nie chce, to ... nie kręć ludziom d..
pozdro
Hextor
Niestety, za 1200 zł nie kupisz nic, co choćby w połowie spełniło twoje oczekiwania.
Chyba że używany Sony R1, jedyny kompakt, który jako-tako by dało się przypasować do twoich oczekiwań.
R1 jako tako da się pod pasować? Nie ma stabilizacji obrazu, zoom tylko 5x ekran LCD tylko 2 cale nie ma analogowego wizjera- nawet jako opcji i ma bardzo slaby tryb seryjny- bardzo mały bufor. Nie rozumiem w czym by ten aparat pod pasował twórcy wątku
Oczywiście jakość zdjęć powalająca na kolana przebijająca niejedna lustrzankę.
Jeśli zaakceptujesz fakt, że dobra jakość zdjęć nie idzie w parze z zoomem x20, to mógłbyś poszerzyć ofertę o kilka kolejnych aparatów.
Jeśli zrezygnujesz z wizjera, to jeszcze o kilka
Może źle się wyraziłem, nie wymagam jakości jak od lustrzanki. Chodziło mi o dobrą jakość zdjęć na tle konkurencji i aby zdjęcia były lepsze niż na leciwym A710IS. Zaznaczam, że jestem amatorem, a nie profesjonalistą.
Duży zoom przyda mi się gdy moja dziewczyna będzie mi robić fotki podczas gdy ja będę surfował. Niestety ostatnio nie udało jej się mi zrobić zdjęć, bo A710 IS ma tylko 6x. Być może 18x by wystarczył i nie trzeba 20x.
Cytat:
Poza tym mógłbyś pomyśleć nad Fuji s100fs (też używany).
A dlaczego nie nowysz s200fs skoro mieści się w cenie? Musiał bym go jednak zobaczyć bo boję się że hybryda będzie za duża i za cieżka.
Cytat:
A jeśli ci się nie chce, to ... nie kręć ludziom d..
Czytałem w necie specyfikacje, ale wyglądają bardzo podobnie.
Myślałem np. nad Fuji FinePix HS10, Canon PowerShot SX30 IS (trochę drogi), Sony Cyber-Shot DSC-HX1 itp. Niestety ciężko na podstawie specyfikacja stwierdzić czy robi ładne zdjęcia i czy nie szumi, a opinie na Ceneo itp. są podzielone. Dlatego pytam was specjalistów
Fuji s..... sobie odpuść. Jak juz to HS10 ale zdjęcia nie tylko nie dorównają lustrzance ale i zaawansowanym kompaktom- coś za coś. Lumix FZ38 zobacz jest dozo o nim na forum i w sieci.
O analogowym wizjerze w kompaktach z dużym zoomem zapomnij raczej.
Panas FZ 18-38 (to prawie to samo) jest fajny, ale nie ma ruchomego wyświetlacza. Najkorzystniej wychodzi kupienie FZ28. Ale bez rewecji.
Sony hx odpuść sobie..
Canon sx20/30is odpuść sobie - drogi i kiepska jakość zdjęć.
Nikon z serii "P" .. hm.. różnie o nim mówią.
Z Fujaków chyba jednak najlepszy jest s100fs (s200exr ma gorszą matrycę i generalnie gorsze fotki). Ale ma jedną wadę - jest wielki i ciężki.
HS10 (miałem) b. fajna puszka, ale raczej dla kogoś, kto traktuje ten aparat jako wstęp szkoleniowy przed lustrzanką. B. trudno jest zrobić nim dobre i ostre zdjęcie na szerokim kącie (wkurzające mydło po bokach), ale za to dość dobrze sobie radzie przy dużym zoomie, poza tym mocno przesyca kolory (szczególnie zieleń i błękit nieba), co nie wszystkim się podoba... takie fajne cukiereczki wychodzą.
Niestety prawda jest taka, że im nowszy kompakt (tzw. hybryda), tym gorszy! - napaćkane megapixeli, super-zoomów i odszumiaczy ... i wszystko to marketingowy shit!
PS
jak tak sobie jeszcze raz przeczytałem twoje oczekiwania, to chyba tylko HS10 (poza wizjerem) będzie optymalny. A z czasem nauczysz się robić nim dobre zdjęcia.
HS20 szybszy jest ale HS10 jest wystarczająco szybki. HS20 ma na tej samej powierzchni 6 mpix więcej to oznacza tylko jeszcze gorsza jakość zdjęć niż HS10.
Ponoć HS20 ma bardziej precyzyjny AF, ale tak jak pisze Dominika i to co wyczytałem w opiniach w jakości zdjęć albo nie ma różnicy, albo jest na korzyść HS10.
A co do szybkości.. to HS10 jest naprawdę wystarczająco szybki, a czytałem opinię, że w HS20 okropnie wolno przełącza się z trybu fotografowania na odtwarzanie.
HS10 ma świetną ergonomię, doskonałą guzikologię, bardzo przyjazne menu, niezłą lampę wbudowaną, współpracuje z szeregiem lamp zewn., ma dużo bardzo fajnych i przydatnych funkcji (choćby usuwanie postaci lub przedmiotów rozmazanych w ruchu) i generalnie, poza nieprecyzyjnym AF i średnią jakością zdjęć, to luxtorpeda!
Osobiście zrezygnowałem z niego tylko ze względu na jakość zdjęć i przesiadłem się na Samsunga NX10.
pzodro
Powiem tylko tyle zoom 810 mm przysłona na nim f 5,7 a najkrótszy czas migawki tylko 1/1500s to chyba wyjaśnia wszystko jeśli nie rozumiesz poczytaj w książkach o fotografii bo nawet nie chce mi się pisać wiele na temat tego typu wynalazków.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10