Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Lustrzanka na długie lata
Autor Wiadomość
zoltan 
Uczestnik

Wysłany: Nie 13 Kwi, 2008   Lustrzanka na długie lata

Witam-jestem tu nowy więc wypadałoby się przywitać -co niniejszym czynię.Ostatnimi czasy po tym jak rozstałem się z cyfrowym głuptakiem który to zaanektowała moja córka zaczęła za mną chodzić myśl o zakupie czegoś bardziej ambitnego-wybór padł na lustrzankę cyfrową.Procedura z reguły jest taka-wertuje się witryny i fora internetowe,analizuje się za i przeciw,rozważa się ile pieniążków można z domowego budżetu urwać,zmierza się do sklepu,lustrzanka w dłoń (coby ją z dłonią zgrać) i w końcu zakup upragnionego sprzętu.No właśnie w moim wypadku ta opcja z lustrzanką w dłoni odpada i to nie z powodu braku w/w-nie-jestem rolnikiem i specyfiką mego zawodu jest kompletny brak czasu jak również znaczne oddalenie od jakiegokolwiek sensownego foto-sklepu (100 km)-powiem tak-najbliższe (godzinne)okienko startowe mam bodajże 30 kwietnia-w ciągu tej godziny muszę dokonać zakupu (trafionego :roll: ).Do dyspozycji mam ok 4 tys pln-wiadomo że w tej cenie to jakieś body+kit typu Sony A700,Canon 40D,Nikon D80 lub też czarny koń-samo body Nikon D200.
Doświadczenia z cyfrowymi lustrzankami nie mam żadnego,dopiero będę wchodził w jakiś system,zdaję sobie sprawę z tego że najważniejsze jest szkło (przed laty pasjonowałem się fotografią analogową ale to były czasy Zenita 12 XP :) ).
Na początek starczy mi naprawdę taki prosty zestaw-a jeżeli nawet nie będę zadowolony z jakości zdjęć to będę wiedział że to wina obiektywu-a za jakiś czas kupię sobie lepszy.
Aparat będzie wykorzystywany do "widoczków",zapolowania na zwierzynę (to za jakiś czas-ale mieszkam na skraju Stumilowego Lasu :) )-no i eksperymentów.
Najbardziej zależy mi na :
-ergonomii
-jak najbardziej pancernej obudowie
-język polski (ewentualnie niemiecki) w menu
-aha-to może dziwne-ale nie cierpię przeglądania setek zdjęć na komputerze aby wybrać to ostre etc-wiem że najlepszy ekranik LCD ma Sony ale czy np.na tym w D200 też można zauważyć dużo szczegółów ?
Jeżeli już komuś zechciało się przebrnąć przez te wypociny to może ten ktoś zechciałby mi pomóc ?Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Reklama

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

Wysłany: Nie 13 Kwi, 2008   

D200 i D80 to napewno aparaty o dobrej ergonomii i wykonane z dobrch materiałów. Jasne wizjery. Intuicyjne menu.
Ja bym wybrał D200 + na początek 50/1.8. Albo dozbierał na D300, ma znakomity ekran i jest naprawdę nie dościgniony w ilości detali i jakości zdjęć nawet na wysokich czułościach. :)
Pozdrawiam

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Tutaj czarny koń jest wart zachodu. Kupuj D200 a potem... dopiero się zaczną zakupy. Warto je ponieść, satysfakcja gwarantowana. Jak długo Ciebie nie będzie stać na dobre szkła to kup Canona 40D (po zwrocie kasy wyjdzie za około 2900) i do tego jasną optykę. Taki Tamron 17-50/2.8 i coś z przedziału 70-200/2.8... może też Tamron? Za 7 kzł. miałbyś te dwa szkła, Canona 40D i jeszcze na torbę lub plecak i karty pamięci wystarczy.

zoltan 
Uczestnik

Hmm-jakby to powiedzieć ?-z tymi funduszami jest tak że co pewien czas zostaje mi coś czego nie zabierze bank :) (muszę im niestety co miesiąc jakiegoś D80 prezentować :( ).Wiem że D200 nie ma polskiego menu-ale czy ma niemieckie ?Ponawiam pytanie o ekranik-o ile można porównać -posiadam Nokię N95 8gb z ekranikiem o tej rozdzielczości a więc 320*240 -jakość ekranu w Nikonie jest lepsza czy gorsza ?-wiem że moje pytania mogą się wydawać naiwne-no ale cóż-jak wyżej napisałem -do momentu zakupu raczej nie będzie mi dane tego sprawdzić organoleptycznie :) .W tym zestawieniu znalazło się też Sony A700-jak wygląda w rzeczywistości jej wykonanie i czy jest tak samo pancerna jak D200 ?Który z tych aparatów najlepiej "leży w dłoni".Z którym z tych aparatów można używać obiektywów starszych typów -a jeżeli tak to jakich ?No cóż-trzeba mieć nerwy na "nowego w temacie"-a ja no cóż mogę jedynie podziękować za wszelkie informacje.

MM 
GORSZY SORT POLAKA

D200 jest aparatem jakby idealnym dla kreatywnego fotografa. Konkurencja tutaj odpada w przedbiegach.

KaleSony 
Bywalec
Znawca tematu

A700 ma super ekranik, stabilizację w body i możesz podpiąć pod ten sprzęt super tanie stare obiektywy minolty ( pancerne ). Jest to najlepsze rozwiązanie cena/efekt. D200 darowałbym sobie, stary sprzęt, który bardziej funkcjonuje jako aparat legenda, jego czasy świetności już dawno minęły.

igorax 
Rozmowny
vast

...ale pancerne będzie D200 i troche 40D.

zoltan 
Uczestnik

@KaleSony-a jak wygląda "pancerność" Sony ?( z tym Sony jest taka sprawa że mogę go mieć w supercenie-ale kompletnie nie mam pojęcia jak jest wykonany-owszem czytałem testy-ale czytać a dotknąć robi wielką różnicę)-może tak-co będzie jeżeli któryś z tych w/w aparatów spadnie mi na jakiś podmokły teren ?-w kałużę znaczy (pytanie jak najbardziej zasadne bo mieszkam o rzut średnio obciążonym beretem od Biebrzańskich bagien)-który to przetrzyma ?

MM 
GORSZY SORT POLAKA

zoltan napisał/a:
@KaleSony-a jak wygląda "pancerność" Sony ?( z tym Sony jest taka sprawa że mogę go mieć w supercenie-ale kompletnie nie mam pojęcia jak jest wykonany-owszem czytałem testy-ale czytać a dotknąć robi wielką różnicę)-może tak-co będzie jeżeli któryś z tych w/w aparatów spadnie mi na jakiś podmokły teren ?-w kałużę znaczy (pytanie jak najbardziej zasadne bo mieszkam o rzut średnio obciążonym beretem od Biebrzańskich bagien)-który to przetrzyma ?

Radzę ignorować tego pana bo gdyby sonolta robiła samoloty to też byłyby "najlepsze". To przesiąkniętę do granic rozsądku wciskanie ludziom wynalazków sonolty i wmawianie ich zalet rozbawia każdego kto miał w ręku inne aparaty.

KaleSony 
Bywalec
Znawca tematu

zoltan napisał/a:

A700 jest ze stopu magnezu. Nigdy nie rzucałem aparatów w kałużę testując ich pancerność.
D200 w tej kategorii pewnie by najlepiej się sprawdził, ale czy podpięty obiektyw do D200 również wyszedłby z tego cały? Wątpię. Jak lubisz łazić po lasach to weź pod uwagę, że takie noszenie kobylastego D200 wcale nie jest wygodne.

[ Dodano: Nie 13 Kwi, 2008 ]
MM napisał/a:
zoltan napisał/a:

Radzę ignorować tego pana bo gdyby sonolta robiła samoloty to też byłyby "najlepsze". To przesiąkniętę do granic rozsądku wciskanie ludziom wynalazków sonolty i wmawianie ich zalet rozbawia każdego kto miał w ręku inne aparaty.

?? Daruj sobie.

tutaj można przeczytać o przewadze A700 nad D200 i 40D

http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=1619

mavierk 
never knows best

Wysłany: Pon 14 Kwi, 2008   

Ja tam bym brał d200 i w sumie głęboko nad nim rozważam, bo aż tak bardzo mi iso 6400 z d300 nie trzeba :)
KaleSony napisał/a:
D200 w tej kategorii pewnie by najlepiej się sprawdził, ale czy podpięty obiektyw do D200 również wyszedłby z tego cały?
to jest jeden z Tych twoich dzisiaj lepszych żartów :) Minolta owszem ma spoko szkiełka tanie i jasne i... niesamowicie wolne i niesamowicie głośno ostrzące, a wyjątki potwierdzają tą regułę (notabene których szybsze ekwiwalenty z nikona są albo tańsze, albo w tej samej cenie - i to dostępne nówki) :)

igorax 
Rozmowny
vast

KaleSony napisał/a:
tutaj można przeczytać o przewadze A700 nad D200 i 40D

:lol: a w pozostałych wątkach o przewadze d200 i 40d nad a700;
:lol: :lol:

dawid_
[Usunięty]

Bardzo podoba mi się marketing Sony. Tak usilnie promują swoje produkty, że odciska się to w świadomości ludzi. Przyszedł wczoraj do mnie (FJ) pan, wziął do ręki a350 i spytał tylko jak się włącza podgląd, po czym używał aparatu jak kompaktu. Próbowałem delikatnie mu wyjaśnić że live-view przydaje się tylko w bardzo specyficznych warunkach i że wkrótce doceni zalety wizjera. Niestety w zamian dostałem długi wywód na temat tego, że wyświetlacz jest lepszy..

Częścią tego marketingu jest pan KaleSony. Robi tutaj bardzo dobra (dla Sony) robotę, czego nie można powiedzieć o ustawionych w sklepie promotorach Sony i wielkich ekranach maglujących w kółko reklamę a350. Obsługujący tam młodzi ludzie nie tylko nie mają zielonego pojęcia o produktach Sony i fotografii, ale często też o prawidłowym wysławianiu. Sam byłem świadkiem takiej rozmowy:

Promotor: proponuję panu Sony A350. Myślę że to najlepszy aparat.
Klient: Dlaczego?
Promotor: ekhmm.. bo ja jestem z Sony.

Efekt jest taki że w życiu nie sprzedałem żadnej lustrzanki Sony.

"Aparat legenda" to może być w najlepszym razie za dwa lata mój E-1, ale nie D200.

Proponuję więc nie karmić trola. Sony samo się dobije promotorami :wink:

MC 

Drogi Dawidzie! Niestety post niezbyt Ci wyszedl. Nikon D200 o ktorym wspomniales jest w pewnym sensie legenda. Ale Ty pewnie miales na mysli A200... A jezeli tak, to tylko wspolczuc uzytkownikom Olka, ze porownuja swoj "topowy" model z entry level Sony :razz:

dawid_
[Usunięty]

Nie. Miałem na myśli D200. KaleSony próbuje nas tu przekonać że ten aparat funkcjonuje jako legenda i ludzie kupują go dla nazwy, a nie ze względu na wysokie wartości użytkowe, co jest oczywiście bzdurą. Dwa lata i już legenda? 5D to może być legenda, ALE nawet pomimo to oferuje lepszą jakość obrazu, niż gówniane a700..

Odpowiedz do tematu