Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Kompakt do rodzinnych zdjęć
Autor Wiadomość
zerdo 
Nowy

Wysłany: Wto 14 Cze, 2011   Kompakt do rodzinnych zdjęć

Witam,
Chciałem kupić żonie na prezent aparat fotograficzny.
Coś więcej na temat aparatu i przeznaczenia:
- głównie zdjęcia rodzinne (2 letniej córy), portrety, przyroda
- ja za to będę zdecydowanie rzadziej okupował aparat ale będę skupiał się na wycieczkach, krajobrazach itp
- co do gabarytów żona wolałaby mały aparacik do torebki, ja za to coś co można potrzymać w ręku - dlatego to nie jest decydującym kryterium.
- cena myślę że do ~1700zł. Nie ukrywam że wolę zapłacić więcej i być pewniejszy aparatu i zadowolony, niż zapłacić 500zł i później żałować.
- Aparat wyłącznie nowy.

Czytałem szukałem i co wątek inne opinie.
Myślałem nad
1) Olympus xz-1 - jednak opinie nie są zbyt przychylne...
2) Panasonic Lumix DMC-FZ100 - powiem szczerze że spodziewałem się czegoś lepszego. Zdjęcia jakie można znaleźć przy iso >= 400 są co najmniej słabej jakości.

Co do lustrzanek - są jak najbardziej super itd, jednak wiem że nie będę dokupował obiektywów więc w moim przypadku to bez sensu. Dlatego też padł wybór na kompakt.

Wiem że jest wiele wątków - jednak wszystko zależy od tego co kto szuka. Nam jednak chyba bardziej zależy na jakości zdjęcia niż na super zoom.

Może coś poradzicie lub odradzicie, podpowiecie jak wybrać taki aparat?

[ Dodano: Wto 14 Cze, 2011 11:17 ]
Zapomniałem jeszcze ...
- konieczna dobra stabilizacja ponieważ przy naszym dziecku jest naprawdę ciężko zrobić dobre zdjęcie tak aby nie było rozmazane.
- co do filmów... - fajnie jeżeli będą, wtedy uda się mi odwlec z zakupem kamery :)

Reklama

wielbicielxx 
Rozmowny

Wysłany: Wto 14 Cze, 2011   

Jeśli priorytetem jest jakość zdjęć i stosunkowo niewielki rozmiar to jest kilka modeli:
Lumix LX5
Samsung EX1
Canon G12

Jeśli ma być coś do torebki ale dobre:
canon S90, lub S95
canon HS220 IS
lumix FX500, FX700

Jaki z nich nie kupisz nada się do ogólnego zastosowania imprezy widoczki zdjęcia rodzinne a jak będziesz chciał się pobawić w fotografie czy filmowanie też się nadadzą. Wszystkie maja szerokokątny obiektyw i poza EX1 wszystkie nagrywają w HD lub full HD.

zerdo 
Nowy

hmm powiem szczerze że jak oglądałem zdjęcia to z 'torebkowych' które wymieniłaś lumix FX700 wydaje się najfajniejszy. Poza tym czytałem że FX500 miał przy kręceniu filmów problem z paskami przy jasnym świetle, w FX700 wygląda że poprawiono ten problem.

Z tych nieco większych Panasonic Lumix DMC-LX5 wydał się mi fajny.

Bardzo dziękuję za pomoc :)
Teraz pozostaje się podpytać dyskretnie żony jaki wolałaby mieć pod ręką :)

[ Dodano: Wto 14 Cze, 2011 12:20 ]
A z tych 2 który waszym zdaniem lepiej kupić?

Dominika 
Rozmowny

Z kieszonkowych FX500 lepszy pod względem jakości zdjęć od FX700.
ale o nich lepszy jest wspomniany canon HS220IS tylko że on nie ma manualnych ustawień.
Od wszystkich wspomnianych wyżej jest lepszy canon S90,95
a lumix LX5 jest najbardziej zaawansowany.

wielbicielxx 
Rozmowny

Jeśli wybierać miedzy FX700 a LX5 bez żadnej dyskusji LX5 jest lepszy.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Ja z "torebkowych" wybrałbym S95.
Z tych "większych" LX5 a jak budżet mniejszy - EX1

zerdo 
Nowy

A waszym zdaniem lepszy jest S95 czy LX5? :)
LX5 ma możliwość podłączenia lampy i to moim zdaniem jest duży plus.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

zerdo napisał/a:
A waszym zdaniem lepszy jest S95 czy LX5? :)
Lepszy do czego? Ja bym jednak postawił znak równości między nimi - po prostu oba robią fajne zdjęcia i dają dużo radości.

zerdo 
Nowy

Wstępnie zdecydowałem się na LX5.
Muszę teraz na dniach pójść do sklepu i przymierzyć się do niego.
Dziękuję bardzo wszystkim za pomoc :)

wielbicielxx 
Rozmowny

Lepszy nie lepszy- inny :mrgreen:

LX5 ma szerszy kąt jaśniejsze szkło szybsza migawkę i gorącą stopkę- pod tym względem góruje nad S95 ale jeśli ktoś tego nie wykorzysta lub nie wie o co chodzi nie różnicy który kupisz.

jannik 
Rozmowny

zerdo napisał/a:
Wstępnie zdecydowałem się na LX5.

I bardzo dobra decyzja.
Mam nadzieję, że będziesz zadowolony.

:lol:

Odpowiedz do tematu