Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam wszystkich serdecznie po raz pierwszy!
Potrzebuję porady, jw.
Obecnie używam D50 z kitowym obiektywem 18-55 3.5-5.6 a do tego, no właśnie
50 1.8D, 28-80 3.5-5.6D (używane także z F75), przejściówka na m42 i dwa rewelacyjne obiektywy do ZENITA 122, 50 2 i 35 2.8
(którego nota bene też używam)
1. w planie mam następujące szkła
M42 135 2.8 - przyda się też do ZENITA, 55-200 lub 18-105 (po wcześniejszym przetestowaniu), parę starych, szerokich stałek ( w miarę możliwości finansowych z AF)
w dalszej przyszłości planuję ciążyć w kierunku stałego światła także w zoomie
2. Doświadczenie
za małolata ok. 8-14 lat z ZENITEM, FEDem, SMIENĄ i innymi wynalazkami + ciemnia,
od roku 2006 D50 i dwa-trzy szkła
[czasem spróbuję sobie canona, pentaksa i in., którymi dysponują znajomi]
3. Zainteresowania i ograniczenia
jestem krótkowidzem, a więc upierdliwym maniakiem-podglądaczem - makro, przyroda (kwiaty, koty!), portret
jestem mocno światłowstrętny i prowadzę nocny tryb życia (aspołeczny wampir) - astrofoty
moja luba wyżywa się w szkle - będą miały miejsce studyjne fotki obiektów szklanych o różnych wielkościach, wzorach i kolorach, a także przezroczystości:D
lubię wycieczki piesze po górach i rowerowe po równinach - przyroda, landszafty, słońce wschodzące i zachodzące
ponadto jestem w ograniczonym stopniu leniwy - chcę obiektyw spacerowy, na co dzień, do fotografii okazyjnej (wydarzenia na mieście, imieniny/urodziny... itp.)
Planuję zmienić body, ponieważ w raz z rozwojem (jak to dumnie brzmi ) pomału zaczyna mi brakować pewnych możliwości sprzętowych takich jak, wstępne podnoszenie lustra,
LV z powiększaniem kadru, cichsza i mniej generująca wstrząsy migawka - ogólnie więcej stabilności pragnę , użyteczne ISO 1600, ISO 100,
pomiar światła ze starszymi obiektywami, więcej guziczków-przełączniczków na body - dość grzebania w menu!, 100% pokrycia kadru w wizjerze i powiększenie w okolicach 1 (żadne 0.74;/), górny ekran LCD obowiązkowy
Nie pogardzę megapixelami, film mnie nie kręci a ja nie kręcę filmów, szybkostrzelność mile widziana, czyszczenie matrycy również, programowalne przyciski tak,
uszczelnienie i wytrzymałość na górskie warunki pogodowe pożądana!
Ufff, to chyba tyle o sobie na początek...;)
W związku z tym, po przeczytaniu całego internetu, nasuwa się pytanie: D300 czy D200?
Zwracam się zatem z pokorna prośbą o poradę bardziej doświadczonych w materii kolegów i koleżanki. ;D
Jeśli przeczytałeś cały Internet, to chyba wiesz, że zasadnicza zaleta D300 względem D200 to matryca CMOS, która mniej szumi na wysokich czułościach niż CCD. W takiej sytuacji nie wiem w czym dylemat, bo chyba nie ma żadnego elementu, w którym D200 byłby lepszy.
To prawda, nie wspomniałem o aspekcie cenowym a pomimo długiego wstępu chyba i tak
niedokładnie określiłem skąd moje rozdarcie - masz przecież rację, wg internetu 300ka bije 200kę na głowę
Zastanawiałem się bowiem nad tym, że body prędzej czy później przyjdzie mi sprzedać/wymienić
a przez ten czas mógłbym doskonalić się/oko/technikę używając większej gamy szkieł.
Jako że nie jestem maniakiem megapixelowym a i sakiewka u mnie niezbyt zasobna, myślałem o rozwiązaniu przejściowym -
2-3 lata z 200ką (po mojej D50tce byłby to wielki skok technologiczny;)), ale lepszą szklarnią, która zresztą mi zostanie.
Kwestia, który zestaw ma ciaśniejsze ograniczenia.
Podświadomie (chyba), pomimo tego, że wybór wydaje się być oczywisty, czekam po prostu na bardzo subiektywną radę, taką która mnie "trafi"
Co do D200 - to zyskasz tylko ISO100. ISO1600 na D300 nie jest nieszumiące, ale da się spokojnie używać. Dodatkowo D300 to też nowy, 51-polowy AF, nowy czujnik pomiaru światła, lepszy tylni LCD. Filmów oba nie kręcą
ghost, dobrze prawi, lepiej nawet sie rozejrzeć za d90 + jakies porządniejsze szkło, tylko trzeba by zawęzić tematykę jaka ma obskoczyć to szklo, bo do wszystkiego szkieł jeszcze nie wymyślili - oczywiscie poza mega zoomami
ghost, dobrze prawi, lepiej nawet sie rozejrzeć za d90 + jakies porządniejsze szkło, tylko trzeba by zawęzić tematykę jaka ma obskoczyć to szklo, bo do wszystkiego szkieł jeszcze nie wymyślili - oczywiscie poza mega zoomami
Ufff... wybór jest niełatwy, mimo wszystko;)
Ale dodam jeszcze pytanie pomocnicze, które być możne ułatwi mi podjęcie właściwej i brzemiennej w długofalowe skutki decyzji.
Czy D200/300 będzie mierzył światło po założeniu obiektywu M42 z przejściówka na bagnet?
W sensie, czy potraktuje ten zestaw jak stary, nikonowski obiektyw?
Jeśli tak to D300 jest naturalnym zwycięzcą - zyskuję dwa świetne obiektywy makro (te od ZENITA) - bez zbędnych wydatków, i funkcjonalny LV
a z kolejną stałką poczekam jeszcze rok - jakoś się przemęczę;) [wyżej portfela nie podskoczę niestety]
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9