Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Lustrzanka dla początkujących
Autor Wiadomość
johanka_1977 
Nowy

Wysłany: Czw 02 Cze, 2011   Lustrzanka dla początkujących

Proszę o pomoc - chcemy kupić lustrzankę, ma to być prezent dla fotografa-amatora, który do tej pory używał cyfrowego aparatu kompaktowego Canon PowerShot S5 z możliwością nagrywania filmów (na tej opcji również mu zależy). Myślimy o Nikonie D3100 - również jest możliwość nagrywania filmów, a poza tym jest podobno dość łatwy w obsłudze. Czy na początek to dobry wybór? Jak z obiektywem - dokupić jakiś konkretny? Osoba ta lubi dużo fotografować, robi sporo portretów (szczególnie dzieci), pejzaże, makro. Oprócz tego również nagrywa krótkie filmiki - głównie z dziećmi, żeby utrwalić fajne zdarzenia. Dlatego zależy mu na aparacie 2 w 1, żeby nie nosić ze sobą kilku sprzętów naraz. Proszę o poradę. Może Nikon D3100 to nie jest dobry wybór - ostatnio jakoś sporo promocji na ten aparat?
Acha, ponieważ ja dopiero zaczynam zabawę z fotografowaniem (dostanę wspomnianego wyżej Canona na początek) jeszcze mam pytanie - czy są strony, gdzie w łatwy i przystępny sposób znajdę informacje o użytkowaniu aparatów, robieniu zdjęć itp. - takie wiadomości dla kogoś, kto zaczyna dopiero przygodę z fotografowaniem?

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Czw 02 Cze, 2011   

johanka_1977 napisał/a:
Może Nikon D3100 to nie jest dobry wybór - ostatnio jakoś sporo promocji na ten aparat?
No cóż - bardziej bym na to patrzył w ten sposób, że jako nowy aparat w ofercie firmy Nikona, po początkowej wysokiej zaczyna on mieć coraz bardziej urealnioną cenę ;)
johanka_1977 napisał/a:
Czy na początek to dobry wybór?
Myślę, że tak. To w sumie aparat dedykowany dla osób po raz pierwszy mających kontakt ze światem lustrzanek.
johanka_1977 napisał/a:
Jak z obiektywem - dokupić jakiś konkretny?
Najlepiej kupić kit D3100+18-105VR
johanka_1977 napisał/a:
takie wiadomości dla kogoś, kto zaczyna dopiero przygodę z fotografowaniem?
Polecam stronkę www.szerokikadr.pl

johanka_1977 
Nowy

Wysłany: Pią 17 Cze, 2011   

Witam ponownie! Jeszcze jedno pytanie - ktoś zasugerował nam kupno d5100. Cena nie stanowi tu problemu. Czy bardzo różni się od d3100? W czym jest lepszy? Czy d5100 ma również przydatny dla amatora tryb podręcznika? D5100 ma ruchomy wyświetlacz (miał taki też w dotychczasowym Canonie), ale czy to rzeczywiście jest tak istotne? I - jeżeli 5100 - to znowu jaki do niego obiektyw?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

johanka_1977 napisał/a:
Czy bardzo różni się od d3100?
Przede wszystkim właściwościami matrycy (i megapikselami) i odchylanym wyświetlaczem LCD o większej rozdzielczości. Jets jeszcze kilka drobnych różnic, ale pewnie będą nieistotne.
johanka_1977 napisał/a:
Czy d5100 ma również przydatny dla amatora tryb podręcznika?
Nie.
johanka_1977 napisał/a:
I - jeżeli 5100 - to znowu jaki do niego obiektyw?
Taki sam jak do D3100.
johanka_1977 napisał/a:
D5100 ma ruchomy wyświetlacz (miał taki też w dotychczasowym Canonie), ale czy to rzeczywiście jest tak istotne?
Dla jednych tak, dla drugich nie.

johanka_1977 
Nowy

Czyli łatwiejszy w obsłudze będzie d3100? Czy ten tryb podręcznika jest rzeczywiście tak istotny? Czy amator jest w stanie "załapać" obsługę lustrzanki bez tego trybu? Przyznam, że ruchomy wyświetlacz sprawdzał się w wielu sytuacjach, więc w sumie myślę, że fajnie gdyby był. Zatem, który by Pan wybrał? Ja się na tym zupełnie nie znam, czytam różne recenzje, ale już mam mętlik. Ogólnie d5100 ma lepsze oceny, ale piszą też o wadach.

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy

kazdy aparat ma wady, korpusy za 20k zl rowniez. amatorowi wystarczy zalapac zaleznosc miedzy czasem naswietlania, przyslona i iso (chyba ze nie chce sie wyjsc poza tryb auto). czy da sie rade to juz indywidualna sprawa ale to kwestia glownie checi, jest wiele materialow i poradnikow w sieci. rownie dobrze takie pojecie warto miec robiac zdjecia kompaktem, to przeciez tez aparat fotograficzny i tak samo jak lustrzanka da lepsze efekty gdy sie go bedzie uzywac swiadomie

na razie polecam http://camerasim.com/camera-simulator.html

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

johanka_1977 napisał/a:
Czy ten tryb podręcznika jest rzeczywiście tak istotny?
Myślę, że nie. To w sumie taki wybieg producenta dla osób, którym się nie chce czytać podręczników ;)
johanka_1977 napisał/a:
Czy amator jest w stanie "załapać" obsługę lustrzanki bez tego trybu?
Zdecydowanie tak. Jakoś 20-30-50lat temu nie było tego trybu.. Nie było żadnej automatyki a jakoś się ludzie uczyli obsługi... Dziś jest prościej, duuuużo prościej bo efekt swoich zabaw z parametrami widzimy natychmiast.

W zasadzie to sprowadza się to to zrozumienia trzech elementów:
- ekspozycja, czyli co to jest i do czego służy: czułość ISO, przysłona, migawka
- światłomierz, czyli jak pracuje, co de facto mierzy i po co są różne jego tryby
- balans bieli, czyli skąd to wynika i dlaczego trzeba go ustawiać
johanka_1977 napisał/a:
Przyznam, że ruchomy wyświetlacz sprawdzał się w wielu sytuacjach, więc w sumie myślę, że fajnie gdyby był
No to skoro to ma być nikon w zasadzie dokonałaś już wyboru: D5000 lub D5100 (pierwszy to stary model, już nie produkowany, drugi to nowy).
johanka_1977 napisał/a:
Zatem, który by Pan wybrał?
D5100.
johanka_1977 napisał/a:
Ogólnie d5100 ma lepsze oceny, ale piszą też o wadach.
Jakie wady?

johanka_1977 
Nowy

Konkretnych wad teraz Panu nie przytoczę, bo już trochę tych recenzji i forów czytałam, więc ciężko mi teraz je odnaleźć. Ale w sumie były to rzeczy, na których ja się niestety nie znam, jestem laikiem w kwestii lustrzanek, zabawę z fotografią dopiero zacznę, jak odziedziczę po naszym jubilacie Canona. Niestety nasze grono nie bardzo zna się na aparatach, a zalezy nam aby prezent był naprawdę dobrze dobrany do jego potrzeb. Nie bardzo mamy się kogo dopytać w tej kwestii. W sklepach, wiadomo - zachwalają to co im nie schodzi, zresztą przeważnie są to po prostu sprzedawcy a nie eksperci w tej dziedzinie. A ponieważ ja mam sporo wolnego czasu, więc przeszukuję internet, żeby naprawdę wybrać dobry produkt.
Ja też dopiero zacznę swoją przygodę z fotografią, dopiero się wciągam. A nasz wkrótce 40-latek już trochę w tym siedzi. I dobrze byłoby kupić mu aparat, z którego będzie zadowolony.
A podsumowując, wszystkiego chyba można się nauczyć?
Dziękuję za wszystkie wypowiedzi, są bardzo pomocne!

moronica 

jesli kogos autentycznie interesuje dana dziedzina to wiedza sama wchodzi do glowy. mam jedynie watpliwosci, czy laik powinien dobierac sprzet komus kto "troche juz w tym siedzi", choc skoro ma tylko kompakt to jakakolwiek lustrzanka to bedzie calkiem inny swiat. ja sie przesiadalam na lustrzanke cyfrowa z kompaktu z tej samej gamy (mialam S2) ale wczesniej uzywalam lustrzanki analogowej a kompakt byl na przeczekanie i wybierajac korpus jednak nie zdecydowalam sie pojsc w entry-level
Ostatnio zmieniony przez moronica Pią 17 Cze, 2011, w całości zmieniany 1 raz  

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

johanka_1977 napisał/a:
zabawę z fotografią dopiero zacznę, jak odziedziczę po naszym jubilacie Canona.
A jakiego Canona szanowny jubilat posiada?
johanka_1977 napisał/a:
Niestety nasze grono nie bardzo zna się na aparatach, a zalezy nam aby prezent był naprawdę dobrze dobrany do jego potrzeb.
Te potrzeby to de facto są zainteresowania fotograficzne: czy to będzie sport, czy makrofotgrafia, a może widoczki wszelakie, czy też portrety ludzi. Niebagatelną rolę odgrywa tu obiektyw, a małą - korpus.
johanka_1977 napisał/a:
A ponieważ ja mam sporo wolnego czasu, więc przeszukuję internet, żeby naprawdę wybrać dobry produkt.
W zasadzie w tym przedziale cenowym, i przy założeniu korzystania z podstawowych obiektywów wybór nie ma zasadniczo znaczenia. Jedyne rozsądne kryterium to wielkość korpusu, czyli jak się nam go trzyma w dłoni, jak się nim operuje, jak nam się podoba to co widzimy wizjerze.

johanka_1977 napisał/a:
ponieważ ja mam sporo wolnego czasu, więc przeszukuję internet
Polecam stronkę www.szerokikadr.pl

maput 
Optyczny

johanka_1977, myślę że można przyjąć, że wady znalezione w testach D5100 występują równocześnie w D3100. Nie sądzę żeby D5100 miał jakąś wielką wadę, której niższa półka nie ma.

johanka_1977 
Nowy

Dlatego właśnie prosiłam o pomoc. Niestety w swoim otoczeniu nie znam nikogo, kto mógłby mi doradzić. A poza tym - to ma być niespodzianka. Dlatego zasięgam rady, nie idę przecież do sklepu i nie kupuję pierwszej lepszej lustrzanki, tylko dlatego, że ładnie wygląda, czy ma atrakcyjną cenę. Chcemy kupić dobry sprzęt dla kogoś kto dużo fotografuje, lubi się tym bawić i chce się rozwijać. To co - skoro ma kompakt, to jest za głupi, żeby odnaleźć się w świecie lustrzanek? A skoro nie chcesz dać żadnej pomocnej rady, tylko się wymądrzać, to nie odpowiadaj na mojego posta! Niepotrzebne mi są takie głupio-mądre stwierdzenia.

[ Dodano: Pią 17 Cze, 2011 10:59 ]
to wyżej było do użytkownika moronica oczywiście

[ Dodano: Pią 17 Cze, 2011 11:01 ]
Jubilat ma Canona PowerShot S5 IS.

komor 
Moderator

hijax_pl napisał/a:
A jakiego Canona szanowny jubilat posiada?

johanka_1977 napisał/a:
ma to być prezent dla fotografa-amatora, który do tej pory używał cyfrowego aparatu kompaktowego Canon PowerShot S5

Oj, kupowanie aparatu-niespodzianki dla kogoś, kto już trochę w tym siedzi to jednak jest ryzyko. Bo poza obiektywnymi wadami zaletami są jeszcze po prostu ulubione marki, przyzwyczajenia, itd.

johanka_1977 
Nowy

On fotografuje zarówno pejzaże, jak i makro. Największą frajdę sprawia mu fotografowanie ludzi, głównie dzieci (a dzieci jak to dzieci - ciągle się ruszają:), no i portrety. Tak, myślę, że najwięcej jednak zdjęć robi ludziom. Pejzaże, czy też jakieś zabytki (od dwóch lat trochę też podróżuje) - nieco mniej takowych zdjęć.

moronica 

johanka_1977, a gdzie ja napisalam ze ktos jest zbyt glupi by sie odnalezc w swiecie lustrzanek? wrecz przeciwnie, napisalam ze to zadna filozofia a na dodatek jesli to kogos interesuje to wiedza sama do glowy wchodzi bo tak jest. a moje watpliwosci odnosnie tego, czy ktos interesujacy sie fotografia powinien sam sobie dobierac sprzet czy ktos inny moze to zrobic za niego, opieram na wlasnym doswiadczeniu. osoby z mojego otoczenia wiedza jaki mam stosunek do sprzetu foto i jesli chca sprawic mi prezent to moja skarbonka jest zawsze otwarta. nie oczekuj jednoznacznych odpowiedzi bo to indywidualna kwestia. a co jesli mu sie marzy jednak Canon? albo Pentax? nie kazdemu facetowi lustrzanka niewielkich rozmiarow wygodnie lezy w dloniach. juz pomijam kwestie tego, ze kupowanie sprzetu z dziedziny ktora sie interesujemy to rowniez frajda, moze wieksza niz niespodzianka?

nie wydaje ci sie to pomocne to trudno, przezyje

Odpowiedz do tematu