Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam Czytelników,
niedługo zamierzam kupić Tamron 70-300 VC USD lub podobne wagowo tele do C 1000D i przymierzam się w związku z tym do kupna statywu (niby VC jest ale do astro czasem się przyda). Wpadło mi w oko pare propozycji, jednak na konkurencyjnym forum CB zostały natychmiast "zgaszone" tekstami o "realnej i ulotkowej wadze". A więc szukając dalej na ceneo znalazłem ciekawą cenowo między innymi propozycje, a mianowicie DIGIPOD TR-580 - http://www.ceneo.pl/7410396 Po wejściu do sklepu internetowego widnieje, iż ten statyw ma udźwig 15kg! co wydało mi się podejrzane. Ma też inne plusy w postaci wysokości (198cm/199cm - różne źródła), która na pewno przydadzą się nawet jeżeli nie będę korzystał z wys. max. Pytanie brzmi czy ktoś z Was miał z tym produktem styczność i czy ktoś cokolwiek o nim wie (w necie jest naprawdę mało informacji).
Pozdrawiam ,
emil3351
emil3351, podpowiem tylko jedno. po rozłożeniu na jego maksymalną wysokość, jego stabilność będzie "wprost odwrotnie proporcjonalna" (i uwielbiam tą zawiłą sentencję)
po rozłożeniu na jego maksymalną wysokość, jego stabilność będzie "wprost odwrotnie proporcjonalna" (i uwielbiam tą zawiłą sentencję)
Obawiam sie ze bedzie "wprost odwrotnie proporcjonalna" nawet bez rozkladania . Ja tez kupilem kiedys podobny (z wygladu) i po zapieciu 40D z 70-200, nigdy nie przestawal sie bujac, teraz wieszam na nim co najwyzej blende.
Wysłany: Nie 24 Kwi, 2011
Jedno jest pewne: Tamron 70-300 nie nadaje się w ogóle do astrofotografii.
Statywy fotograficzne - tylko do fotografowania łuków gwiezdnych, wszak DS wymagają złożonych montaży z napędem.
Chyba że fotografia Księżyca, ale w tym wypadku ogniskowa 300 mm to niewiele. Ale czasy naświetlania są krótkie więc i wymagania stabilności niewielkie. Czego nie można powiedzieć o łukach, łuki wymagają solidnego statywu.
cygnus, dając takie podstawowe rady dla zupełnych początkujących dobrze jest nie używać skrótów takich jak DS, bo jak ktoś się zastanawia dopiero nad statywem czy obiektywem, może nie wiedzieć co jest Deep Space.
To ja może podłączę się do tego tematu.
Czy jesteście w stanie polecić mi nazwijmy to 'optymalny statyw podróżniczy'?
Przede wszystkim, żeby po złożeniu mieścił się do plecaka turystycznego, a jednocześnie był na tyle solidny, żeby mógł bez strachu użytkownika utrzymać 40D+100-400.
Statyw raczej powinien mieć szybkozłączkę i poziomicę. Fajnie by też było, jakby głowica chodziła płynnie.
Pewnie oczekuję zbyt wiele, ale może macie doświadczenia w tej materii i jesteście w stanie chociaż polecić firmę specjalizującą się w takich wynalazkach.
Nie podaję kwoty jaką mogę wydać, bo kompletnie nie znam rynku - najchętniej gdzieś tak do 500 zł, ale jak mi polecicie coś dobrego, to się nie upieram
mozer, używam MF 190cxpro4 ale obecnie można dostać taniej podobnej jakości statywy od Benro. Np. http://www.benro-statywy.pl/?/produkty/detale/26
Według mnie nie ma się co pakować w 5 sekcji.
Poprzeglądałem na różnych stronach te statywy Benro i rzeczywiście ciekawa propozycja. Natomiast mam dylemat odnośnie głowicy - widziałem w zestawie dają np. B-00. Czy na tym da się pracować ze 100-400? Niby podają udźwig do 6 kg.
Na co w ogóle należy zwrócić uwagę przy głowicach?
mozer, w kulowych - czy mają kontrolę gibania i osobno obracania. Teraz to podstawa. Kolejna sprawa to to, czy przy blokowaniu nie ma driftu, tżn. czy kadr pozostaje tam, gdzie wycelowaliśmy (przy 400mm to dość istotne). Oczywiście wszelakiego rodzaju luzy są niedopuszczalne. Generalnie szybkozłączki typu Arca są dokładniejsze i sztywniej się mocują niż MF.
mam dylemat odnośnie głowicy - widziałem w zestawie dają np. B-00. Czy na tym da się pracować ze 100-400?
Dla takiego obiektywu podaruj sobie te najtańsze głowice. Weź wyższą serię i wyższy numer, np. Benro B2.
Dobrocią w nich jest system mocowania Arca Swiss, gdzie kupując długą płytkę (np. 3,5") możesz/powinieneś wyważyć sobie zestaw aparat-obiektyw. Aby Ci np. obiektyw nie ciążył w dół bo to może powodować dodatkowe drgania, a na pewno dłużej się ewentualne drgania wygaszają.
Zmiana ogniskowej pompki 100-400 wiąże się oczywiście ze zmianą środka ciężkości, no ale coś za coś.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 10