Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Lornetka 10x42
Autor Wiadomość
Santre 
Entuzjasta

Wysłany: Nie 19 Cze, 2011   Lornetka 10x42

Postanowiłem kupić lornetkę 10x42 ponieważ z tymi parametrami nie miałem często do czynienia proszę o poradę Zastanawiam się :
Vortex Diamondback 10x42 lub i czy warto dołożyć Vortex Viper 10x42 a może nowy Vortex Viper HD 10x42 biorę również pod uwagę Kowa 10x42 BD42-10 lub Olympus 10x42 EXWP I
Pozdrawiam.

Reklama

kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

Wysłany: Nie 19 Cze, 2011   

O vortexach sie nie wypowiem, zadnego nie widzialem. Viper bez HD byl krytykowany za aberracje chromatyczna. Oly jest bardzo dobra lornetka, a za ta cene to ma moim zdaniem nawet za dobry obraz. Dopisz do listy Zen Ray, tez tanie a bardzo chwalone.

Kowa to jest powazna marka...

Santre 
Entuzjasta

Zen Rey dobre opinie ale raczej nie dostępna w Polsce czyli sprawa dalej otwarta.

RB 
Temu Panu już podziękujemy

Wszystkie vipery miały od zawsze jakieś szkła XD czy cośtam tak niby niskodyspersyjne, co i tak nie umniejszało AC. Ale w nich aberracja chromatyczna nie jest wcale az tak straszna - ale... to już do osobniczego rozważenia.
BTW - moim zdaniem to jednak jest widocznie lepsza, choćby mechanicznie, lornetka od Olympusa EXWP.

Abs 
Optyczny

Miałem Vortexa Fury 10x42 (niezbyt popularna na naszym rynku) i jakość obrazu oraz samej lornetki była wyśmienita. Chętnie wróciłbym do takiego sprzętu i cały czas po cichu myślę o Diamondback.

Santre 
Entuzjasta

Czyli dalej do końca nic nie wiem Oly jest dobry ale Vortexy również mają wiele do zaoferowania, RB testowałeś może olympusa?. Już sam nie wiem....

kivirovi 
Optyczny

Wysłany: Pon 20 Cze, 2011   

Szczerze przyznam, ze mechanika moze byc slaba cecha olka. Nie mam zadnych na to dowodow, ale zdanie RB o dobrej mechanice Vortexow slyszalem od innych. Natomiast znajomy kupil Vipera na podst. testow a 2 dni potem oddal z powodu AC i kupil Nikona HG.

RB 

Santre napisał/a:
Czyli dalej do końca nic nie wiem Oly jest dobry ale Vortexy również mają wiele do zaoferowania, RB testowałeś może olympusa?. Już sam nie wiem....

Nigdy na podstawie internetowych pogadanek nie będziesz wiedział, bo to nie jest tak, że któraś z nich jest OK a ta druga się do niczego nie nadaje. Co użytkownik to opinia.
Ja Olympusa nie testowałem, ja przez to spoglądałem (ja nie testuję lornetek, ja je używam). To niezła lornetka, aczkolwiek niezmierzonej głębi zachwytów wyrażonych w tutejszym teście nie rozumiem.
Mi bardziej podobał się Vortex Viper. Ale nie patrzyłem przez obie równolegle... więc...

Zaryzykuj, kup, nie podoba się to odeślij. W Polsce to dobra droga wyboru sprzętu obserwacyjnego.

Santre 
Entuzjasta

Powiem szczerze że najbardziej cenowo pasuje mi Vortex Diamondback 10x42 i do zakupu zachęca mnie duża ilość pozytywnych opinii Viper to już koszt 600 zł więcej nie wiem czy warto, jeszcze pomyśle o olim. Właśnie pozbyłem się Pentaxa 20x60 ( Dostał go szwagier zafascynowany powiększeniem, chyba tylko dla tego ponieważ od niedawna zaraził się obserwacjami i z czasem sam dojdzie do tego że powiększenie nie jest najważniejsze. Ja to już zrozumiałem i nie będę tęsknił za Pentaxem. Mam wysłużoną 10x50 nikon ex która zalicza ze mną wszystkie wypady na ryby i wiele przeżyła łącznie z nurkowaniem i nic się nie dzieje z obrazem.Dużo frajdy daje obraz z Lornetki steiner safari ale musiałem pożegnać się z tą lornetką ponieważ zainteresował się nią synek i tak zostałem w sumie bez Lornetki. Dlatego postanowiłem kupić sobie 10x42 która będzie lornetką docelową.

tumer 
Nowy

Witam!
Pozwolę sobie podpiąć się pod temat ponieważ mam podobny dylemat jak Santre od kiedy mój Notarem 10x40 po dwudziestu latach użytkowania został się w lesie i słuch o nim zaginął... :(
Bez lornetki trudne jest życie ptakoluba, dlatego też chcę kupić nową. Na początku faworytem był Vortex Diamondback 10x42, po zgłębieniu tematu m. in na optycznych zacząłem zastanawiać się nad Olkiem EXWPS I 10x42, ale czy warto dokładać 300 zl ? Kompromisem cenowym pomiędzy tymi lornetkami wydaje się być Nikon Monarch 10x42, może Nikon ?
Ktoś podpowie?

kivirovi 
Optyczny

Wysłany: Wto 21 Cze, 2011   

Nie porownywalem beposrednio, ale Olympus lepsze zrobil na mnie wrazenie niz Monarch. Zarowno wykonanie jak i obraz.

tumer 
Nowy

Wysłany: Sro 22 Cze, 2011   

Santre, na którą się zdecydowałeś ? Mnie chyba najbardziej "pachnie" Olympus, postaram się w najbliższy weekend wyruszyć do miasta, może gdzieś uda się poodtykać.

Santre 
Entuzjasta

Sprawa otwarta dalej się zastanawiam jakościowo to podobne lornetki chociaż detale dla mnie również ważne są jak pokrowiec pasek czy same zatyczki. Kiedyś kupiłem przez internet Titanium 10 x56 optyka nie sprawiła zawodu ale wykonanie strasznie mnie rozczarowało nie wspominając o ohydnym pokrowcu. Dlatego również postaram się spokojnie wybrać i być zadowolonym w 100%.

RB 

Może pokrowiec to niekoniecznie najistotniejsze - bo można kupić wszak inny do swojej lornetki. Jednak oprócz optyki to szeroko pojęta (i osobniczo zmienna) ergonomia ma potężne znaczenie.

Dudi 
Bywalec

Wysłany: Nie 26 Cze, 2011   

Santre ja na Twoim miejscu zapytałbym się w cyfrowe.pl kiedy będzie dostępny vortex Talon. Ta lornetka to chwalony Zen Ray w innej obudowie. System optyczny z tego co sie dowiedzialem jest identyczny. Jest mniej kompaktowa niz viper, ale pole ma duzo wieksze. Nowy viper od starego jest ostrzejszy na brzegu pola, ale AC nadal widoczna. Najprawdopodobniej Talon będzie moją nastepną lornetką, ale 8-ka( mam juz 10,5). Monarch i diamondback to bardziej konkurencja dla vixena new foresty.

Odpowiedz do tematu