Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Wujek_Pstrykacz
Czw 23 Cze, 2011
Co po dual-kicie 18-55+55-250? Wymienić czy dokupić?
Autor Wiadomość
kruliczekvip 
Nowy

Wysłany: Czw 23 Cze, 2011   Co po dual-kicie 18-55+55-250? Wymienić czy dokupić?

Witam wszystkich mam pytanko mam eosa 500D i dwa obiektywy kitowy 18-55 IS i 55-250 IS canona z którego jestem zadowolony, chciałem sobie kupić obiektyw i mam małe dylematy czy np. opłaca się kupić sigmę 17-70 f2.8-4 os zamiast kita chodzi mi czy optycznie jest lepsza od niego czy zdjęcia są ostrzejsze, może jakiś inny zamiennik ? Druga zmian to myślałem o 70-200 f4 L bez stabilizacji czy jest sens ja kupić zamiast mojego 55-250 i czy poradziłbym sobie bez stabilizacji na codzień to fotografuje przyrodę plenery portrety z góry dzięki za poradę .
Ostatnio zmieniony przez komor Sob 25 Cze, 2011, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Czw 23 Cze, 2011   

Po pierwsze, to co Ci w bieżących szkłach przeszkadza, że chcesz je zmieniać.
Po drugie - wiesz jak działa stabilizacja? Co daje i kiedy? Jaki jest zysk z jej posiadania?

kruliczekvip 
Nowy

Hmm nie zawsze wychodzi ostre zdjęcie myślę że to przez brak szybkiego napędu autofocusa, nieraz zdjęcia są rewelacja i właśnie o to mi chodzi czy jakbym zmienił sprzęt na coś innego różnica byłaby zauważalna czy jest w tym jakiś sens czy może lepiej sobie kupić jakiś szeroki kąt do plenerów lubię fotografować zwierzęta przyrodę i trochę makro tyle że do tego ostatniego nie mam sprzętu co do stabilizacji to wiem tyle iż w słabszych warunkach oświetleniowych gdy czas naświetlania jest dłuższy tzn przy jej użyciu wychodzi nie poruszone zdjęcie

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy

szybkosc autofocusa nie ma nic do rzeczy jesli chodzi o ostrosc zdjecia. jesli zdjecie jest nieostre to sa 2 moznliwosci (a moze i wiecej) - albo AF jest niecelny albo zdjecie jest poruszone

maput 
Optyczny

kruliczekvip, a może skoro z obiektywów jesteś w miarę zadowolony i konkretnych wad podać nie umiesz, to kup sobie szkło makro ? Lubisz takie zdjęcia, ale nie masz odpowiedniego sprzętu, to go sobie zafunduj. Dodatkowo takie makro tele przyda się do portretów.
Wszystko zależy od budżetu, ale Tamron 90/2.8 powinien być w zasięgu ?

moronica 

albo, skoro myslisz o 70-200 f/4, to moze Tamron 70-200 f/2.8? bedzie i macro 1:2 i jasne tele. AF demonem szybkosci nie jest ale przy odrobinie wprawy efekty powinny byc zadowalajace

kozidron
[Usunięty]

kruliczekvip, wymiana, której chcesz dokonać jest jak najbardziej racjonalna, dawno temu (może to przesada, że dawno -jakieś 5-6 lat temu) zamiast zaczynać od tego co chcesz wymienić ja po prostu wystartowałem od 17-70 +70-200/4 (wtedy to była sigma17-70/2.8-4.5) a później dopiero zmieniałem na lepiej, 70-200/4 służy mi do tej pory -uważam, że nie warto go sprzedawać. Na szczęście, nie zaczynałem od plastików i nie musiałem się męczyć.

Bez stabilizacji da się robić zdjęcia, tylko trzeba sie tego nauczyć, przy dłuższych ogniskowych jest ona bez wątpienia przydatna ale przy 200mm przy odrobinie wprawy "da radę".

[ Dodano: Czw 23 Cze, 2011 13:15 ]
moronica napisał/a:
albo, skoro myslisz o 70-200 f/4, to moze Tamron 70-200 f/2.8?

kruliczekvip, daj spokój z tym tamronem masz puszke canona, 70-200/4L jest lepszy - mniej kłopotów z af-em, ff/bf, porządniejsza obudowa. Jeżeli priorytetem nie jest 2.8 w ogóle bym się nad tamronem nie zastanawiał, moim zdaniem ten tamron przegrywa nawet w sytuacjach gdzie jest potrzebne "światełko" - przy ciemnicy na koncertach lepiej się sprawdza ciemniejszy canon- przynajmniej trafia.

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

moronica napisał/a:
szybkosc autofocusa nie ma nic do rzeczy jesli chodzi o ostrosc zdjecia.
moronica napisał/a:
- albo AF jest niecelny albo zdjecie jest poruszone
Albo nim powolny AF ustawił na nim ostrość, obiekt zdążył się przemieścić. :smile:

moronica 

B o g d a n, wtedy obiekt musialby sie przemiescic pomiedzy momentem ustawienia ostrosci i nacisnieciem spustu migawki a nie w dluzszym czy krotszym czasie poprzedzajacym ustawienie ostrosci. tak czy siak to celnosc a nie szybkosc

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

kruliczekvip napisał/a:
lubię fotografować zwierzęta przyrodę
moronica, kwestionujesz, że do przyrody, sportu, ..., nie jest potrzebny szybki AF? Wystarczy tylko celny? To może kompakt?

kozidron
[Usunięty]

moronica, kolega ma canona - niestety :razz: :wink:

[ Dodano: Czw 23 Cze, 2011 13:26 ]
B o g d a n, celność a szybkość af-u to są dwa różne parametry, co nie zmienia faktu, że B o g d a n, ma rację - bo ten tamron na canonie (zaznaczam na canonie) nie jest ani wybitnie celny ani wybitnie szybki :razz:

edit.

"wybitnie"- w tym poście proszę potraktować tak z przymrużeniem oka albo nawet dwóch :wink:
Ostatnio zmieniony przez kozidron Czw 23 Cze, 2011, w całości zmieniany 1 raz  

moronica 

B o g d a n, nie, jedynie gdybam czemu zdjecia ktore juz wykonal byly nieostre. jasne, ze najlepiej by AF byl szybki, celny i sie nie gubil, ale moze zacznij czytac posty na ktore odpowiadam zamiast doszukiwac sie dziur w logice nie znajac kontekstu

kozidron, no i? tzn co, ze i tak szybkiego celnego AFu nie bedzie mial? :P

kozidron
[Usunięty]

moronica napisał/a:
kozidron, no i? tzn co, ze i tak szybkiego celnego AFu nie bedzie mial? :P

daj spokój ten tamron może i jest ostry ale reszta cech plasuje go niżej od ciemnej eLi, po co te kłótnie.

moronica, ja uzywałem go też pod d90 i d300 ale pod canonem 40D była kiepa na koncercie, tu ciemna eLa wypadła lepiej. Możesz mi zarzucić, że tego af-u z tamrona "trzeba się nauczyć", może i mam "krzywe ręce od canona" :razz: ale stocjąc raz jeszcze przed wyborem wolałbym nawet sigmę :razz:

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

moronica napisał/a:
moze zacznij czytac posty na ktore odpowiadam zamiast doszukiwac sie dziur w logice nie znajac kontekstu
Zapewniam Cię, że czytam ze zrozumieniem i znam kontekst ale Ty zdaje się nie doczytałaś do czego kruliczekvip potrzebuje ten obiektyw.
Oczywiście może miał na myśli przyrodę nieożywioną i Al-Servo AF mu sie nie przyda. :smile:

kozidron
[Usunięty]

B o g d a n napisał/a:
Oczywiście może miał na myśli przyrodę nieożywioną i Al-Servo AF mu sie nie przyda. :smile:

na 200mm to sobie możesz co najwyżej wiewiórkę albo gołębia po fotografować do porządnego dzikiego drobiu to potrzebna dłuższa lufa, obiektywy o takiej ogniskowej to raczej do reporterki

B o g d a n napisał/a:
Zapewniam Cię, że czytam ze zrozumieniem i znam kontekst ale Ty zdaje się nie doczytałaś do czego kruliczekvip potrzebuje ten obiektyw.
\

a ja cię zapewniam, że bez TC 200mm to się słabo nadaje do przyrody, tej żywej.

Odpowiedz do tematu