Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Nikon D3000, Canon 1000D, Sony A290 czy może...
Autor Wiadomość
kozidron
[Usunięty]

Wysłany: Pią 24 Cze, 2011   

swiatlonosny napisał/a:
A widzisz - jednak są takie sytuacje, że takie zachowania fotografa jak wiszenie głową w dół oraz pętanie się miedzy ludźmi ze statywem nie byłoby wskazane i mogłoby doprowadzić do prośby o opuszczenie terenu. Ciekawe czy ktoś zgadnie jakie, można to nawet potratkować jako pewnego rodzaju konkurs :)

konkursy to sobie możesz robić na "pudelku", ja dawałem radę w takich sytuacjach, raz nawet zdarzyło mi sie kompletnie zniszczyć statyw.

swiatlonosny napisał/a:
No ale właściwie co ci się w tym wątku nie podoba - czy modele aparatów, spośród których zamierzam wybierać, nie są tej samej klasy konstrukcyjno-jakościowo-cenowej czy może to, że moja intuicja nie podpowiada mi automatycznie wzoru na Crop Factor? Jeżeli proszę o radę przy wyborze PIERWSZEJ lustrzanki to chyba jasne, że jeszcze z lustrzankami nie miałem do czynienia i mogłem sobie o nich zaledwie teoretycznie poczytać różne półprawdy a czasem wręcz czyste legendy. Czy wszyscy ludzie mają się obowiązkowo rodzić z lustrzanką w dłoni a na forum nie zadawać żadnych pytań i wchodzić po cichu na paluszkach tylko po to żeby po przyjacielsku poklepać po plecach admina?

swiatlonosny :arrow: twoje podejście, modele lustrzanek nie maja tu nic do rzeczy :razz:

Nikt się z lustrzanka nie rodzi a przynajmniej odradzam :razz: chodzi o to, że nawet sie nie wysiliłes, nie zadałes sobie żadnego trudu, zeby zapoznać się choć wyrywkowo z tematem, przepisałeś "internetowe mądrości" zakładając - że tak ma być, dlatego nietrudno nie przyznać racji maput'owi.

Tylko zostawmy już te bzdury, nie dyskutujmy o tym- szkoda czasu .
Podaj konkretnie budżet, przeznaczenie i co to za sytuacje, w których nie mozna uzyc statywu a to po to, bo moze doradzimy ci cos innego, np. bezlusterkowca albo jeszcze inny zestaw i wyjasnimy ci dlaczego. Nie baw sie w kotka i myszkę, bo niczego konkretnego sie nie dowiesz :wink:

Reklama

swiatlonosny 
Nowy

hijax_pl napisał/a:
Może pomogą słowniki? Np taki wpis:

n C 1. (collection; outfit)kolekcja; (number of persons or things)zbiór; (of accessories)zestaw:~ of tools zestaw narzędzi;~ of stamps kolekcja znaczków; ~ of furniture komplet mebli; dinner ~ zastawa do obiadu; ~ of rules regulamin;~ of questions zestaw pytań; ~ of ideas zbiór pomysłów.

No ale nam nie chodzi o komplet mebli ani zastawę do obiadu tylko coś co się nazywa set. Jeśli nie ma na to JEDNEJ, oficjalnej, jednolitej i konsekwentnie stosowanej przez fotografów polskiej nazwy, to skoro "crop factor" to "faktor kropa", polskim słowem na "set" będzie chyba dalej "set" :) No chyba, że to słowo nie jest w ogóle potrzebne bo jak pójdziecie np. obfotografować jakieś wydarzenie to potem nigdy nie wybierzecie z tego najlepszych zdjęć i nie będziecie ich prezentować nikomu jako stanowiących pewną konceptualną całość...

swiatlonosny napisał/a:
Da się poczytać testy aparatów co skwapliwie uczyniłem. I jakie wnioski z tych testów wyciągnąłeś? Który korpus lepszy?

Mnie nie tyle interesuje sam korpus co matryca w owym korpusie tkwiąca - czy szumi i czy się rusza ;-) W Sonym się rusza, jest duuużo pikseli a do tego ostrzenie jest w oparciu o wiele punktów - czemu mi nikt tego Sonego nie poleca?

swiatlonosny napisał/a:
A tak w zasadzie to... O jakich obiektywach "kitowych" mowa?

O takich, które są dostarczane z nowym aparatem jak się go kupi w takim sklepie z czerwonymi kasami ;-) Jeśli jest na to właściwe polskie słowo to mnie uświadom, ja jestem Polakiem i nie zawaham się do tego przyznać jak również jestem przeciwnikiem przerabiania polskiego lub jakiegokolwiek innego języka na język angielski. Tak więc jeśli jest jednolity termin na to - wal śmiało i się poprawię.

swiatlonosny napisał/a:

Nikon D3100, Canon 1100D, Pentax K-r - to aparaty tej samej klasy, dające w zasadzie taki sam obrazek.

Czy aby na pewno:

http://www.dpreview.com/p...s=sony_dslra290

swiatlonosny napisał/a:
Oczywiście różnice między nimi są, ale nie wiem, czy jesteś w stanie je wartościować. Jeśli potrafisz - to wybór jest prosty. Jeśli nie i czekasz na pomoc - ja bym wybrał K-r z obiektywem 18-55

I znowu mam do czynienia z zaklętym kręgiem wtajemniczonych w czarnych kapturach, którzy "wiedzą ale nie powiedzą". Może przez to, że dla nas w Polsce lustrzanki są mniej przystępne cenowo, ludzie je posiadający odczuwają potrzebę delektowania się uczuciem "bycia wybrańcami". Ale jednak mam wrażenie że w krajach zamożniejszych wybór lustrzanki jest czymś bardziej normalnym i powoduje bardziej normalne reakcje. Jaki miałem pożytek z rady Kozidrona o "tajemniczych kwestiach" zanim nie zostało jasno powiedziane, że chodzi o ergonomię? Mieliście na pewno niesamowitą satysfakcję, że Wy wiecie a ja nie, ale sorry - taką satysfakcją to można się podniecać na poziomie przedszkola natomiast dorośli ludzie komunikują się w jasny i przejrzysty sposób i są zdolni do zwyczajnego pomagania innym - chyba... ;-)
Ostatnio zmieniony przez swiatlonosny Pią 24 Cze, 2011, w całości zmieniany 2 razy  

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

swiatlonosny napisał/a:
No ale nam nie chodzi o komplet mebli ani zastawę do obiadu tylko coś co się nazywa set.
No przecież jest. W pierwszym znaczeniu:
Cytat:
C 1. (collection; outfit)kolekcja; (number of persons or things)zbiór;
Kolekcja zdjęć? Zbiór zdjęć? Kolekcja - to słowo jest używane w tym znaczeniu w Polsce najczęściej.
swiatlonosny napisał/a:
Mnie nie tyle interesuje sam korpus co matryca w owym korpusie tkwiąca - czy szumi i czy się rusza
Tzn chodzi Ci o właściwości samej matrycy? Czyli jakość pliku RAW? To pooglądaj wyniki testów na dxomark.com
A jeśli chodzi o JPGi - to dpreview wystarczy...
swiatlonosny napisał/a:
W Sonym się rusza, jest duuużo pikseli a do tego ostrzenie jest w oparciu o wiele punktów - czemu mi nikt tego Sonego nie poleca?
W Pentaxie też się rusza i ma wiele pikseli. ;) A ile to jest wiele punktów AF? Nikon D3100 ma ich 11 - to mało?
swiatlonosny napisał/a:
O takich, które są dostarczane z nowym aparatem jak się go kupi w takim sklepie z czerwonymi kasami
Nie wiem gdzie są czerwone kasy, ale wiem, że taki na przykłąd Nikon D3100 dostępny jest w pudełkach z różnymi obiektywami: 18-55, 18-55VR, 18-105VR czy też duopack 18-55VR+55-200VR. Który wybierasz zestaw?
swiatlonosny napisał/a:
Czy aby na pewno:
Na pewno. Zwróć uwagę, że pisałem o D3100 a nie D3000 i 1100D a nie 1000D. I nie pisałem o A290 ale o K-r. Wiem, żę te cyferki mogą konfundować...
swiatlonosny napisał/a:
I znowu mam do czynienia z zaklętym kręgiem wtajemniczonych w czarnych kapturach, którzy "wiedzą ale nie powiedzą".
Chcesz poznać różnice? Proszę bardzo: http://www.optyczne.pl/po...=1225&add2=1240

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy

swiatlonosny napisał/a:
swiatlonosny napisał/a:
A tak w zasadzie to... O jakich obiektywach "kitowych" mowa?

O takich, które są dostarczane z nowym aparatem jak się go kupi w takim sklepie z czerwonymi kasami ;-) Jeśli jest na to właściwe polskie słowo to mnie uświadom, ja jestem Polakiem i nie zawaham się do tego przyznać jak również jestem przeciwnikiem przerabiania polskiego lub jakiegokolwiek innego języka na język angielski. Tak więc jeśli jest jednolity termin na to - wal śmiało i się poprawię.

obiektywy dodawane w zestawie sa rozne, czasem jest ich 2 a nie jeden, czasem jest to 18-55 ale on wystepuje w roznych wersjach, czasem do nikonow dodaja bardzo popularny 18-105mm. jak za kazdym razem bedziesz tak reagowal na pytania to sie porad nie doczekasz

chcesz sony - bierz sony. czekasz az ktos ci powie bys go kupil? w ogole byles w sklepie potrzymac te korpusy w rekach? to rowniez bardzo istotne

MC 
Temu Panu już podziękujemy

swiatlonosny napisał/a:
A uwagami typu "przeczytaj choć pół internetu" ośmieszasz chyba nie koniecznie mnie.

Chyba jednak sam się ośmieszasz, bo nie dostrzegasz :wink: Ale skoro tak się napiąłeś...

swiatlonosny napisał/a:
Uwagi w stylu "no bo jesteś głupi

Gdzie tak napisałem?

Wypij trochę meliski, idź na spacer, policz do tysiąca. Może nerwy Ci opadną.

swiatlonosny 
Nowy

kozidron napisał/a:
konkursy to sobie możesz robić na "pudelku", ja dawałem radę w takich sytuacjach, raz nawet zdarzyło mi sie kompletnie zniszczyć statyw.

To teraz ja się zabawię w arcykapłana z tajemniczą miną i podpowiem ci: obiekty wojskowe. I nie chodzi o nielegalne zdjęcia szpiegowskie. Niemniej jednak nie można się przy tym za bardzo wygłupiać ze statywem i tyle.

kozidron napisał/a:
Tylko zostawmy już te bzdury, nie dyskutujmy o tym- szkoda czasu .
Podaj konkretnie budżet, przeznaczenie...

No chyba jasne jaki budżet - skoro Nikon D3000 itp. to znaczy że nowe lustrzanki z najniższej półki czyli między 1300 a 1600. No i przecież powinniście się sami tego domyślać, wystarczy gugle i odrobina logiki ;-) Przeznaczenie - ja nawet podałem zakres ogniskowych, które realnie zastosowałem - ale że nie byłem pewny czy je wyrazić wprost czy przeliczać na FF to już był wielki bulwers i śmiertelny grzech popełniłem ;-) Dodam więc tylko, że nie będą to zdjęcia rodziny szczerzącej się do obiektywu tylko zdjęcia typu architektura ale często z detalem, czasem ruchome obiekty ale nie pędzące motory itp., fajnie byłoby jak by się dało jeszcze tym robić portret artystyczny ;-)

hijax_pl: Kolekcja to strasznie szerokie pojęcie i ma zupełnie pozafotograficzne skojarzenia - kolekcjonować to można znaczki, antyki - nie byłbym taki pewny czy to jest absolutnie oficjalny odpowiednik. A poza tym może mało kto u nas robi takie "kolekcje" albo robi ale ich nie nazywa określając po prostu "zdjęcia z...". W każdym razie dzięki za dxomark, naprawdę google tak nie działa żeby od razu takie strony pod nos świeżakom podstawiać, dlatego właśnie wymyślono fora - chyba... ;-)

Wasz wypowiedzi od początku tak bardzo nastawione były na kpienie, że uwagi o kitach nie odczytałem dosłownie. OK, sprawdzę jakie obiektywy chociaż miałem wrażenie że każdy z wymienionych modeli jest po prostu sprzedawany razem z typowym 18-55 czy coś w tym stylu.

moronica: Próbując się dostosować do Waszego ironicznego stylu, pytałem ironicznie czemu nikt mi nie poleca Sonego bo po prostu nikt się na jego temat nie wypowiedział, ciekawy jestem czy uczestnicy tego wątku posiadają choć jeden z wymienionych modeli - nie wątpię w to, że macie po kilka lustrzanek ale nie jestem pewny czy akurat te - czysta ciekawość. I doceniam także pomoc od doświadczonych testerów oraz opartą na rozległej wiedzy ogólnofotograficznej, ale jednak jestem ciekawy także co sądzą długotrwali użytkownicy tych modeli.

[MC]: Najpierw wyraźnie kpiące podejście do mnie a potem sugerowanie meliski żebym się nie denerwował jak się mnie obraża i że to ja niby jestem taki niedobry że o radę proszę a śmiem się obruszyć gdy mnie ktoś traktuje z góry i robi tajemniczą minę mnicha zamiast zwyczajnie wyjaśnić - w końcu mi wyjaśniliście, ale musiałem się trochę napisać żeby się doprosić o merytorykę zamiast zwyczajowej i modnej wyśmiechologii.
Ostatnio zmieniony przez swiatlonosny Pią 24 Cze, 2011, w całości zmieniany 1 raz  

kozidron
[Usunięty]

swiatlonosny napisał/a:
To teraz ja się zabawię w arcykapłana z tajemniczą miną i podpowiem ci: obiekty wojskowe. I nie chodzi o nielegalne zdjęcia szpiegowskie. Niemniej jednak nie można się przy tym za bardzo wygłupiać ze statywem i tyle.

1. Weź pod uwagę statyw i przestań pajacować.
2. Kup pentaxa K20 - samo body
3. Szukaj obiektywu 18-55WR
4. Pewnie nie wystarczy kasy na taki zestaw, dołóż troszkę (po to własnie pytałem o budżet)

Wojskowi to raczaj rozgarnięte ludziska, ustawianie aparatu na statywie - to nie jest pajacowanie, ewentualnie dobierz taką porę dnia, zebys nie musiał korzystac ze statywu o ile są to obiekty na zewnątrz, wewnatrz pewnie ten obiektyw będzie za wąski, 18mm na pas-c to nie jest szeroko. Przy fotografii architektury i tak się przymyka, na statywie stabilizację koniecznie trzeba wyłączyć, podobno aparaty sony "wyczuwają że leżą na statywie" - nie wiem nie sprawdziłem tego.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

swiatlonosny, wiesz, że prowokujesz do drwin?

kozidron
[Usunięty]

hijax_pl napisał/a:

pewnie wie ale nie rozumiem dlaczego dalej w to brnie :wink: :razz:

swiatlonosny 
Nowy

hijax_pl napisał/a:

Dobra kochani, nie wnikam jakie aparaty macie i czemu uwzięliście się mnie wydrwić. Może inaczej nie umiecie. Aparat wybiorę i uwzględnię wszystkie merytoryczne uwagi, także te udzielone mi tutaj w naprawdę dość dziwnej atmosferze. W każdym razie kupię i zdjęcia będę robił i chyba tylko tym się różni moje podejście do fotografii od Waszego, że ja nie uważam się za boga tylko dlatego że mnie stać na lustro ani nie stawiam sobie za punkt honoru wydrwienia wszystkich, którzy ośmielają się choć trochę na czymś nie znać. Nie będę też tłumaczył kozidronowi, że wolałbym żeby zwyczajnie pomyślał czy brak statywu uniemożliwi mi robienie ostrych zdjęć wymienionymi aparatami i jasno powiedział - "nie bierz tego i tego, bo nie będziesz miał ostrych zdjęć przy tych ogniskowych" albo "możesz brać wszystkie, bo o ile nie masz parkinsona to korpus lub obiektyw z VR skompensuje ewentualne poruszenie". Pozdrowienia i miłego popołudnia wypełnionego forumowym jadem - ale już tylko we własnym sosie ;-)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Całkiem poważnie powiadam: jak masz 1500zł na lustrzankę to znaczy, że Cię na nią nie stać.

swiatlonosny 
Nowy

Czyli Twoim zdaniem zakupienie najpierw jednego z tych modeli z dostarczonym do niego obiektywem za 1500-1700 i dokupienie kolejnych obiektywów dopiero jak się przekonam, jakie jeszcze mi są potrzebne, to niewybaczalny błąd? Muszę koniecznie od razu dać kilka tysiaków na całą szafę obiektywów albo Eosa Mark II bo inaczej jestem biedak i "będzie za mały szpan"? Sorry ale ja naprawdę nie rozumiem o co Wam chodzi a brak opisu sprzętu w sygnaturkach narzuca pewne podejrzenia. Może Wy tylko używacie aparatów przysyłanych do redakcji do testów? :)

kozidron
[Usunięty]

swiatlonosny, daj spokój nie fochuj się, bo mężczyźnie nie przystoi, po prostu w natłoku bezsensownych informacji od Ciebie uciekło mi to, że masz obawy przed brakiem stabilizacji. Moim zdaniem dasz sobie radę ale zrób tak jak napisałem Ci w 4 punktach, mimo mojego specyficznego "poczucia humoru" generalnie chcę Ci pomóc.

swiatlonosny napisał/a:
Sorry ale ja naprawdę nie rozumiem o co Wam chodzi.

ale tylko dlatego, że nie chcesz, bo generalnie wszystko dostałeś na tacy (chociaż muszę przyznać, że w dość pokrętny sposób ale jesteś sobie po częsci sam winien :wink: )

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

swiatlonosny napisał/a:
Czyli Twoim zdaniem zakupienie najpierw jednego z tych modeli z dostarczonym do niego obiektywem za 1500-1700 i dokupienie kolejnych obiektywów dopiero jak się przekonam, jakie jeszcze mi są potrzebne, to niewybaczalny błąd?
Absolutnie nie. To tylko od Ciebie zależy, czy pozostaniesz przy tym aparacie, czy też uznasz, że za duży i ciężk i wrócisz do małpki.
Czy wydasz 1500zł, a może 5tyś czy 10tyś. I wcale nie chodzi o kupowanie aparatu za 8tyś na starcie...
swiatlonosny napisał/a:
Sorry ale ja naprawdę nie rozumiem o co Wam chodzi.
To nie jest jakiś urząd, do którego się wchodzi i na dzieńdobry obraża wszystkie paniusie... Nikt tu nie mam obowiązku Ci pomagać; forum to nie jest instytucja charytatywna.
Im szybciej to zrozumiesz - tym lepiej będzie... dla Ciebie.

swiatlonosny 
Nowy

hijax_pl napisał/a:
Absolutnie nie. To tylko od Ciebie zależy, czy pozostaniesz przy tym aparacie, czy też uznasz, że za duży i ciężk i wrócisz do małpki.

I od tego momentu jest dla mnie jasne, że po prostu chciałeś mnie zglebić bo glebienie sprawia Ci radość. A lustrzanki to chyba tylko oglądasz na obrazku albo "kolekcjonujesz" w szafie żeby się chwalić że Cię stać. Żaden doświadczony fotograf nie postępowałby tak nieetycznie.

hijax_pl napisał/a:

To nie jest jakiś urząd, do którego się wchodzi i na dzieńdobry obraża wszystkie paniusie...

Nigdy o czymś takim nie słyszałem. To raczej paniusie stroją mądre miny i uważają się za boginie bo interesant przychodzi je o coś prosić. I właśnie czegoś takiego doświadczyłem tutaj.

hijax_pl napisał/a:

Nikt tu nie mam obowiązku Ci pomagać; forum to nie jest instytucja charytatywne.

Im szybciej to zrozumiesz - tym lepiej będzie... dla Ciebie.

Dziwne to wszystko bardzo, tak się składa że fora zagraniczne to SĄ instytucje charytatywne - ludzie pomagają bo mają wiedzę i chcą się nią dzielić z innymi. Tylko u nas jeden drugiego ;-) Im szybciej to zrozumiesz tym większy masz iloraz inteligencji ;-)
Ostatnio zmieniony przez swiatlonosny Pią 24 Cze, 2011, w całości zmieniany 2 razy  

Odpowiedz do tematu