Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Nikon D3000, Canon 1000D, Sony A290 czy może...
Autor Wiadomość
maput 
Optyczny

Wysłany: Pią 24 Cze, 2011   

Z tego co się orientuję to nikt z piszących w tym temacie nie testuje aparatów ani szkieł ;) No chyba że dla siebie.

swiatlonosny napisał/a:
fajnie byłoby jak by się dało jeszcze tym robić portret artystyczny ;-)

To ja polecam dekielek z dziurką ;)

Reklama

kozidron
[Usunięty]

swiatlonosny, ale co ty chcesz udowodnić, że kolega hijax_pl jest "bucem", przecież to forum to "otwarta książka" - zajrzyj sobie w odpowiednią zakladkę i zobacz ilu osobom pomógł i jaki był jego styl pomagania. Prędzej ja jestem wredna małpą, dlaczego jeżeli jest cos nie tak to widzisz winę w kims innym, przeczytaj jeszcze raz swoje posty i zastanów się kto wykazał sie ignorancją i podejsciem "ze ci sie należy".

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

swiatlonosny napisał/a:
I od tego momentu jest dla mnie jasne, że po prostu chciałeś mnie zglebić bo glebienie sprawia Ci radość.
Użyj wyszukiwarki na forum - a zobaczysz ilu jest zwiedzonych ;)
swiatlonosny napisał/a:
A lustrzanki to chyba tylko oglądasz na obrazku albo "kolekcjonujesz" w szafie żeby się chwalić że Cię stać.
Przesadzasz kolego. Kim Ty jesteś?
swiatlonosny napisał/a:
Żaden doświadczony fotograf nie postępowałby tak nieetycznie.
Co jest nieetycznego?
swiatlonosny napisał/a:
Nigdy o czymś takim nie słyszałem.
Znaczy - młody jesteś...
swiatlonosny napisał/a:
Dziwne to wszystko bardzo, tak się składa że fora zagraniczne to SĄ instytucje charytatywne
I co na tamtych forach Ci doradzili?
swiatlonosny napisał/a:
udzie pomagają bo mają wiedzę i chcą się nię dzielić z innymi.
Ja też się chętnie dzielę, ale nie robię tego nigdy na siłę. Nie mam takiego obowiązku - nikt mi za to nie płaci. Ale jak ktoś przyjdzie i grzecznie poprosi - nie odmówię pomocy.
swiatlonosny napisał/a:
Im szybciej to zrozumiesz tym większy masz iloraz inteligencji
Nawet nie chce mi się tego skomentować... :zalamany:
Ostatnio zmieniony przez hijax_pl Pią 24 Cze, 2011, w całości zmieniany 1 raz  

swiatlonosny 
Nowy

Rozumiem, że chodzi Ci o tzw. fotografię otworkową ;-) A ja po prostu się nie mogę nadziwić, że proste pytanie o wybór aparatu nagle przeradza się w jakiś personalny zmasowany atak a uwagi konkretnie odnoszące się do wymienionych modeli są dziwnie luźne, nieliczne i obłożone solidną porcją strojenia mądrych min i tłumaczenia mi, że wszystko powinienem wiedzieć sam i sam sobie przeczytać w necie i wszystko robicie z łaski. W tym momencie jest dla mnie jasne, że nie macie żadnego z wymienionych aparatów, macie inne, dużo droższe ;-) Nie widzę sensu uczestniczenia w takiej dyskusji a adminowi proponuję usunąć personalną część wątku i go zamknąć. Ja nie mam pojęcia o lustrzankach, tak - moje doświadczenia wcześniejsze były z małpką i "superzoomem" ale widzę że to jest tutaj straszne przestępstwo i powód do kpin zamiast normalnego wytłumaczenia co i jak. Dowiedziałem się tu o CF, uświadomiłem co do realności różnych moich domysłów ale jednocześnie odebrałem sporą porcję guano pod moim adresem, co jest zapewne takim lokalnym zwyczajem tutaj.

hijax_pl: może nie jestem młody tak jak ci się wydaje - zachowania urzędniczek doskonale znam i tą ich ważną minę - i taką właśnie minę mogę sobie wyobrazić na twoim obliczu. Wyobraź sobie, że na forach zagranicznych ludzie po prostu pomagają i nie każą się prosić uniżenie itp. Jak jesteś niedowartościowany pod tym względem, twoja sprawa. Ale co strojenie ważniaka i nieetyczne drwienie z nowicjusza ma wspólnego z byciem ekspertem w fotografii cyfrowej - odpowiedz sobie sam.

Nie znam Waszego forum, nie orientuję się kto komu wcześniej pomógł ani kto jest fotografem z 30-letnim doświadczeniem. Zadałem parę prostych pytań, z trudem uzyskałem kilka zdawkowych odpowiedzi a przy okazji zostałem wykpiony na poziomie kojarzącym się z onetem. Na forach zagranicznych zadawałem te same pytania i dostawałem najzwyczajniejsze w świecie wyjaśnienia.

kozidron: mi też szkoda czasu na jakieś personalne wojny na forach. Czegoś tam się dowiedziałem, sprzęt który kupię na pewno się nie będzie kurzył w szafie i nie wrócę do małpki - no nie do Samsunga ES10 :) Natomiast teksty w stylu "jeśli masz 1500 na lustrzankę to cię na nią nie stać" albo "i tak wrócisz do małpki bo jak uznasz że za ciężki" są dla mnie jedną wielką zagadką na forum doświadczonych fotografów. Pasowałyby za to idealnie w komentarzach na onecie.
Ostatnio zmieniony przez swiatlonosny Pią 24 Cze, 2011, w całości zmieniany 1 raz  

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

swiatlonosny napisał/a:
jednocześnie odebrałem sporą porcję guano pod moim adresem, co jest zapewne takim lokalnym zwyczajem tutaj.
Zamiast ekstrapolować swoją reakcją z jednego wątku na całe forum, polecam przejrzenie innych wątków i zweryfikowanie swoich poglądów.

kozidron
[Usunięty]

swiatlonosny napisał/a:
ie znam Waszego forum, nie orientuję się kto komu wcześniej pomógł ani kto jest fotografem z 30-letnim doświadczeniem. Zadałem parę prostych pytań, z trudem uzyskałem kilka zdawkowych odpowiedzi a przy okazji zostałem wykpiony na poziomie kojarzącym się z onetem. Na forach zagranicznych zadawałem te same pytania i dostawałem najzwyczajniejsze w świecie wyjaśnienia.

swiatlonosny, twój pierwszy post to przedruk z onetu, to jaka miała byc reakcja :shock:

swiatlonosny 
Nowy

Rozumiem, że po przejrzeniu tych wątków ma się okazać ilu ludziom fachowo pomogłeś albo jak bardzo głupie z technicznego punktu widzenia były pewne moje domysły na temat lustrzanek. Ale to nie zmienia faktu, że najpierw mnie obraziłeś i wykpiłeś a potem się oburzasz na moją "reakcję". Widząc coś takiego aż strach pomyśleć co by było gdybym zamieścił zdjęcia w galerii i wystawił do skomentowania. Ale słyszałem o innym naszym krajowym forum gdzie poziom komentowania fotek i wzajemnych relacji userów był mniej więcej taki jak zaprezentowałeś wobec mnie. Trudno, pewnie taka "specyfika" ale ja się w to nie chcę bawić, ja się chcę bawić w fotografię moim ciężkim aparatem ;-)

kozidron: ja dyskutuję o fotografii. Drzyj sobie łacha z kogoś innego, może za kilka dni znowu ktoś zechce sobie kupić pierwszą lustrzankę i przyjdzie po radę - ale nawet się nie domyśla co go tutaj czeka ;-)
Ostatnio zmieniony przez swiatlonosny Pią 24 Cze, 2011, w całości zmieniany 1 raz  

komor 
Moderator

swiatlonosny, naprawdę trochę źle zacząłeś. Piszę to jako moderator (kolor zielony, bo taka tutaj konwencja panuje). Zrozum, że raczej nikt Ci tutaj od A do Z nie poda na tacy całej wiedzy czy doświadczenia kryjącego się za zdawkowym: Zapomnij, bo takie rzeczy tylko w Erze, ale Ery też już nie ma. A po takich wypowiedziach jakie tu zaprezentowałeś – to już szanse niewielkie. Zobacz, że tematów tego rodzaju, jak Twój pojawia się tu kilka tygodniowo i nie dziwne, że nikomu nie chce się po raz setny pisać tego samego. Tym bardziej jak kolejny nowy ignoruje to, co napisane jest w przyklejonym na górze i zaznaczonym na czerwono wątku o jakże znamiennym tytule: PRZECZYTAJ ZANIM ZADASZ PYTANIE.

A teraz konkretniej:
swiatlonosny napisał/a:
W tym momencie jest dla mnie jasne, że nie macie żadnego z wymienionych aparatów, macie inne, dużo droższe

Trafiony 8/10, bo wszyscy mamy inne, ale niekoniecznie dużo droższe. Ale prawda jest taka, że – jak napisane było wielokrotnie w podobnych wątkach – nie zobaczysz znaczących różnic w jakości obrazowania między lustrzankami entry-level na poziomie 1300-1600 złotych, szczególnie jeśli nie podepniesz do nich prawdziwego obiektywu zamiast kitowca. Nasze akademickie dyskusje tutaj i w testach, rozwodzące się nad niuansowymi różnicami są ględzeniem hobbystów, którzy po prostu lubią dzielić włos na czworo i z racji doświadczenia potrafią zauważyć więcej niż ktoś, kto dopiero zaczyna.
Swoją drogą, chłopaki, jak już chce wam się pisać, to jednak moglibyście się nieco przyłożyć i unikać uproszczeń i oględnych stwierdzeń odpowiadając na pytanie, skoro widać, że odpowiadacie osobie niezorientowanej.

swiatlonosny napisał/a:
Wszystkie wyłącznie z kitowymi szkłami, potrzebuję dość uniwersalny zakres ogniskowych ale bez przesady

Kitowe szkła klasy 18-55 nie są uniwersalne. To są zakresy zooma przeważnie mniejsze niż w kompakcie, dlatego możesz się zawieść, szczególnie ogniskową 55 mm, która absolutnie nie jest tele-ogniskową. Dlatego rozważ to, co Ci napisali już koledzy – Nikon ma dość niedrogi obiektyw, też plastikowiec kitowy, ale o szerszym zakresie ogniskowych: 18-105 VR.

Co do czepiania się o sety :) to informuję szanownych kolegów, że na Flickerze są sets i collections (dwa różne pojęcia) więc tłumaczenie jako kolekcje i zbiory niewiele wnosi, bo nie jest to dla nas jasne, co jest hierarchicznie ważniejsze. Dla porządku jeszcze tylko napiszę, że Collections składają się z Sets.

Wystarczy, żeby zakończyć niepotrzebne utarczki personalne, czy coś jeszcze jest niejasne?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

swiatlonosny napisał/a:
że najpierw mnie obraziłeś i wykpiłeś
Gdzie?

maput 
Optyczny

swiatlonosny, Ty się nie oburzaj. Nikt Cię tu błotem nie obrzuca.
Wchodzisz na forum z postawą roszczeniową "macie mi pomóc i już". Udajesz eksperta, a piszesz już w pierwszym poście dość sporo bzdur. Jak ktoś Cię poprawia, to uznasz to za atak na siebie.
Wierz mi - to forum pomogło już bardzo wielu osobom, ale one chciały i pozwalały sobie pomóc. Ty swoim stylem raczej zniechęcasz.

Może zarejestruj się pod innym nickiem i dodaj pytanie w stylu "Interesuje mnie fotografia architektury, reportażowa i portretowa. Częściej fotografuję z ręki. Zależy mi na niskich szumach i dobrej stabilizacji.
Zestawy które mnie interesują to: 1.xxx 2. xxx 3. xxx
Dzięki za pomoc"
Bez zbędnego nadęcia i przerostu formy nad treścią.
Zobaczymy czy wtedy też Cię "obrzucimy guanem" ;)

swiatlonosny 
Nowy

komor: rozumiem, że można mieć uraz do mentalności niezorientowanych pstrykaczy i że moja wiedza o lustrzankach dopiero powstaje ;-) Ale to czego tu doświadczyłem było naprawdę niezwykłe jak na moje standardy etyczno-kulturowe ;-) Może tutejsi użytkownicy powinni sobie trochę poczytać for zagranicznych o ile znają angielski, niemiecki czy japoński i sobie zobaczą, że tam nikt nie każe się o nic uniżenie prosić i wszystko przebiega całkowicie charytatywnie i bez strojenia ważnych min. Jako moderator możesz mnie (za moją szokującą niewiedzę i niezrozumiałą odrazę do jakże modnego wykpiwania wszystkiego co się da) zbanować a moje niecne wypowiedzi usunąć. Ja w każdym razie czuję się zniechęcony do uczestniczenia w dalszych dyskusjach tutaj ze względu na atmosferę wokół mojej i tak nie znanej nikomu osoby ;-)

maput: no pewnie że napisałem bzdury w piewrszym poście - gdybym znał się na lustrzankach to bym nie zadawał takich pytań i już dawno sobie jakąś kupił w oparciu o własną wiedzę, nieprawdaż? Ale ponieważ się nie znam, spytałem Was, i chyba logicznie założyłem, że Wy macie lustrzanki i się na nich znacie i mi doradzicie - dopiero po poziomie wypowiedzi zacząłem mieć wątpliwości. Nie wiem jak mogłem stroić się na eksperta zadając pytanie - nie wiem jak to jest technicznie możliwe. Może chodzi o to, że używam polskich znaków, zaczynam zdania z dużej litery i że czasem moje zdania są wielokrotnie złożone? Nie mam pojęcia. Mi się wydaje, że zadałem właśnie takie pytanie jak napisałeś - co chciałbym fotografować a po wstępnym rozejrzeniu zawęziłem nawet do konkretnych kilku modeli który widać wyraźnie w tytule bieżącego wątku. Ach wiem - rozdrażnił was mój nick - powinien być w stylu "hipek-pipek" albo dziecko_neostrady_86... teraz rozumiem, swoim nickiem niebezpiecznie wybiłem się z tłumu, ponad przeciętność... niesamowite... nie wiedziałem, że to tak działa...

komor 
Moderator

swiatlonosny napisał/a:
komor: rozumiem, że można mieć uraz do mentalności niezorientowanych pstrykaczy

Nikt tutaj urazu nie ma, z tego co mi wiadomo wszyscy tutaj kiedyś zaczynali. :)

swiatlonosny napisał/a:
tam nikt nie każe się o nic uniżenie prosić

U nas też prosić specjalnie nie trzeba, ale odrobinę pokory przy czytaniu pierwszej odpowiedzi – nie zawadzi. Czasem trzeba zignorować pierwszy „cios” i przekonać się, że niektóre osoby mają taki, może niezbyt przyjazny, styl pisania, ale to co piszą ma sens. Na pewno jest pewna specyfika forum, ale źle nie jest. Poczytaj trochę innych wątków, nie licz na to, że sto pięćdziesiąte ósme pytanie o wybór lustrzanki entry-level, na które odpowiedź można znaleźć w wielu poprzednich wątkach, spotka się z nadmierną ekscytacją i z elokwencją zostanie rozpracowane.

Pisząc o tych zdaniach wielokrotnie złożonych i dużych literach po prostu dalej nas tu obrażasz. Jeśli liczysz, że dzięki temu coś tu zyskasz…  :roll:

kozidron
[Usunięty]

swiatlonosny napisał/a:
komor: rozumiem, że można mieć uraz do mentalności niezorientowanych pstrykaczy

teraz jeszcze wyjdzie na to że komor cię krzywdzi :razz:

swiatlonosny napisał/a:
maput: no pewnie że napisałem bzdury w piewrszym poście

ja bym stwierdził, że bardziej w drugim ale nie będziemy się przecież sprzeczać :twisted:

swiatlonosny napisał/a:
Może chodzi o to, że używam polskich znaków, zaczynam zdania z dużej litery i że czasem moje zdania są wielokrotnie złożone? Nie mam pojęcia. Mi się wydaje, że zadałem właśnie takie pytanie jak napisałeś - co chciałbym fotografować a po wstępnym rozejrzeniu zawęziłem nawet do konkretnych kilku modeli który widać wyraźnie w tytule bieżącego wątku. Ach wiem - rozdrażnił was mój nick - powinien być w stylu "hipek-pipek" albo dziecko_neostrady_86... teraz rozumiem, swoim nickiem niebezpiecznie wybiłem się z tłumu, ponad przeciętność... niesamowite... nie wiedziałem, że to tak działa...

i jak się do tego ustosunkować :shock: ?

edit.
no i Komor uprzedziłeś mnie :wink:

swiatlonosny 
Nowy

komor mnie nie krzywdzi ;-)

kozidron: napisałem bzdury nie tylko w pierwszym i drugim ale w wielu dalszych postach z tej prostej przyczyny że się nie znam na lustrzankach - planowałem początkowo zakup czegoś w rodzaju próbowanego Fujifilm S1600 ale powoli przekonałem się bardziej do lustrzanek - dlatego nie czytałem o nich dużo, bo skręciłem w ich kierunku dopiero niedawno. Ale ja nie mam oporów żeby się przyznawać do swoich błędów. Nie każę się też prosić na klęczkach, przepraszać ani całować w czółko ani w nic innego - jesteśmy chyba z zupełnie różnych kręgów kulturowych.

komor: rozumiem, że jesteśmy nagminnie nawoływani do pokory w życiu codziennym, przyjmując wypłaty których prawie nie ma, jeżdząc po drogach których też prawie nie ma bo zniknęły między dziurami i w różnych innych ciekawych sytuacjach. Ale może czasem za dużo tej pokory i cierpiętnictwa i akceptowania bylejakości i zachwalania przeciętności. Gdyby nie to, może by się wszystkim żyło dostatniej a każdy miałby w domu szafę obiektywów ;-) Ja sobie doskonale zdaję sprawę, że to dopiero początki i w żadnym miejscu nie twierdziłem że jestem ekspertem w czymkolwiek - z resztą jak mógłbym coś takiego twierdzić przy okazji zakupu pierwszego sprzętu? Nie rozumiem Was i naprawdę jesteście specyficzni ale względem forów zagranicznych - jak na nasze polskie standardy tutejsze kpienie i ataki personalne były bardzo typowe. Naprawdę szkoda Waszego i mojego czasu na pisanie nie na temat. Zostałem obrażony, zareagowałem, oburzyliście się, że reaguję i wmawiacie że to ja byłem "ten niedobly" - może nie ciągnijmy tego w nieskończoność. Ciekawe jak załatwicie następnego świeżaka - i czy będzie miał pokorny nick. Miłej zabawy w zamkniętym świecie iluzji.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

swiatlonosny, to kiedy zmieniasz piaskownicę?

Odpowiedz do tematu