Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Cyfrowa lustrzanka Nikon D3100 czy kompakt Olympus Sz-20???
Autor Wiadomość
tomeek83 
Nowy

Wysłany: Pią 24 Cze, 2011   Cyfrowa lustrzanka Nikon D3100 czy kompakt Olympus Sz-20???

Wiam!
Mamy z żoną problem z wyborem aparatu, mieszkamy w Danii i jeśli chodzi o cenę to Nikon(z obiektywem 18-55mm VR) kosztuje 2500 koron (ok 1250zł) a Olympus 1500 koron (ok 750zł) czyli Nikon kosztuje prawie 2 razy wiecej ale jesteśmy w stanie wydać więcej jeśli będziemy potrafili właściwie wykorzystać Nikona. Jesteśmy można powiedzieć "niedzielnymi pstrykaczami" do tej pory mieliśmy aparaty kompaktowe- olympus fe-190 i sony dsc-w80 . Chodzi nam głównie o robienie zdjęć w plenerze, głównie z wakacji ale też naszego 2 letniego synka który jest bardzo ruchliwy i dotychczasowe kompakty nie były w stanie go uchwycić na zdjęciu:) Żona jest bardziej przekonana do Olympusa głównie dlatego, że jest stosunkowo mały i można go łatwo schować do torebki ale ja jestem bardziej za Nikonem bo boję się, że jak kupimy kolejnego kompakta to zdjęcia nie będą się niczym różnić od tych wcześniej zrobionych. Czy jest duża różnica jeśli chodzi o jakość zdjęć robionych przez oba aparaty? Proszę o podpowiedź co wybrać bo jesteśmy laikami ale chcielibyśmy nauczyć się robić lepsze zdjęcia.

Reklama

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Pią 24 Cze, 2011   

tomeek83 napisał/a:
Czy jest duża różnica jeśli chodzi o jakość zdjęć robionych przez oba aparaty?

Tak.
tomeek83 napisał/a:
co wybrać bo jesteśmy laikami ale chcielibyśmy nauczyć się robić lepsze zdjęcia

Jeśli jesteście zdecydowani na korzystanie z innych programów niż automatyczne i na dokształcanie się w tej dziedzinie, to wybierzcie D3100. Jeśli wprost przeciwnie, bierzcie Olympusa :smile:

tomeek83 
Nowy

Żona właśnie mi uświadomiła, że Nikon kosztuje 3500 koron a nie 2500;) I jeszcze jedno pytanko, co to znaczy, że w tym Nikonie jest 1 x zoom optyczny, czyli z tym obiektywem nie da się już nic bardziej przybliżyć??? bo olympus ma 12,5 x zoom optyczny?

moronica 

Pomogła: 106 razy

no lustrzanki maja to do siebie, ze od razu na starcie swoje kosztuja a to dopiero czubek gory lodowej

na twoim miejscu, skoro nie jestes nawet pewien czy kompakt czy lustrzanka, po prostu zostac przy tym co masz na razie. teraz wszyscy na hurra rzucaja sie na aparaty foto bo zblizaja sie wakacje, po wakacjach ceny moga byc atrakcyjniejsze. na razie ucz sie fotografii uzywajac dotychczasowego aparatu, przemysl jakiego typu aparat chcesz kupic (to decyzja, ktorej nikt nie podejmie za ciebie), moze niech ci jakis znajomy da sie pobawic jego lustrzanka i jak juz bedziesz wiedzial, czego chcesz, wtedy sie bedzie mozna zastanowic nad konkretnym modelem. jesli nie wyleczysz sie z lustrzanki to ja kup a kompakt oddaj zonie, niech go sobie nosi w damskiej torebce

przede wszystkim odpowiedz sobie na kilka pytan
- kto przede wszystkim bedzie robil zdjecia? i kto zazwyczaj robil je dotychczas? (jesli ty - kieruj sie wlasnymi preferencjami)
- czy zamierzasz w przyszlosci inwestowac w zestaw? (jesli tak - zdecydowanie lustrzanka)
- czy uzywasz aparatu w trybie auto? (jesli tak - kup kompakt)
- czy kiedykolwiek zabrales sie za lekture instrukcji by sprobowac uzywac juz posiadanego sprzetu w bardziej optymalny sposob? czy przynioslo to pozytywne rezultaty? czy zaznajomiles sie z podstawowymi zagadnieniami z dziedziny ekspozycji? (jesli tak - kup lustrzanke)

komor 
Moderator

tomeek83 napisał/a:
) I jeszcze jedno pytanko, co to znaczy, że w tym Nikonie jest 1 x zoom optyczny, czyli z tym obiektywem nie da się już nic bardziej przybliżyć???

Nie, zoom w nim nie wynosi 1 tylko 55/18=3 ale tak zwany zoom w lustrzankach jest bardzo zwodniczym pojęciem, bo taką samą krotność zooma mogą mieć obiektywy o zupełnie innych ogniskowych i innych zastosowaniach. Obiektyw kitowy typu 18-55 pozwala na zrobienie zdjęć od (względnie) szerokiego kąta do lekkiego przybliżenia, ale w stosunku do większości kompaktów jest mniejsze przybliżenie, choć szeroki kąt może z kolei być szerszy niż w tańszych kompaktach.

moronica napisał/a:
na twoim miejscu, skoro nie jestes nawet pewien czy kompakt czy lustrzanka, po prostu zostac przy tym co masz na razie.

A fuj, tak zepsuć nastrój zakupowy człowieka, który pewnie nie bez przyczyny zadaje pytanie na tym forum właśnie przed wakacjami… ;)

tomeek83, a myślałeś nad takimi trochę lepszymi kompaktami typu Samsung EX-1, Panasonic LX-5 czy coś podobnej klasy?

tomeek83 
Nowy

moronica- a wiec tak, ze wzgledu ze nie jestem profesjonalnym fotografem nie zamierzam inwestowac w dodatkowy sprzet (ma to byc jednorazowy wydatek)
-zdjecia bede zobil ja i moja zona jednakowo (komu poprostu wpadnie w rece)
-nigdy nie czytalem nic o fotografii (tylko teraz przed kupnem siegam wszystkich porad)
-zawsze uzywalem aparatu w trybie auto, moja zona bardziej sie bawila naszymi aparatami (poki dzialaly, poniewaz nasz maly syn doprowadzil je niestety do stanu nieuzytelnosci, skad kupno nowego aparatu)

komor- jak pewnie zauwazyles nie mam pojecia o zoomach i innych parametrach :)

Zalezy mi przede wszystkim na ladnych, wyrazistych zdjeciach mojej rodziny, typu np:wakacje :) co nie znaczy ze maja byc to zdjecia zwyczajne. Chcialbym aby na obrazie moznaby bylo wyodrebnic chociaz dwa plany np: moje dziecko bawiace sie na plazy a w tle morze oraz robic niezle zblizenia.

Chyba juz mam ta swiadomosc ze nie nadaje sie na lustrzanke, w takim razie chcialbym poprosic o porade dobrego nowoczesnego kompaktu gdyz wybieramy sie na wakacje i chcielibsmy miec fajne zdjecia!

Wymieniliście kompakty samsung ex-1 i panasonic lx-5 jaka jest roznica miedzy nimi a np tym olympusem Sz-20 ?

Luke_S 
Maniak

tomeek83 napisał/a:
Chyba juz mam ta swiadomosc ze nie nadaje sie na lustrzanke, w takim razie chcialbym poprosic o porade dobrego nowoczesnego kompaktu gdyz wybieramy sie na wakacje i chcielibsmy miec fajne zdjecia!

Olympus XZ-1, Panasonic LX5, Samsung EX-1. Ewentualnie jakiś bezlusterkowiec z podstawowym zoomem, np. Olympus E-PL2, Panasonic GF1/GF2 (ten drugi jest baaardzo prosty w obsłudze, w sam raz dla początkującego) lub Sony NEX.

tomeek83 napisał/a:
Wymieniliście kompakty samsung ex-1 i panasonic lx-5 jaka jest roznica miedzy nimi a np tym olympusem Sz-20 ?

Mają mniejszy zoom, ale oferują lepszą jakość zdjęć. Ten Sz-20 będzie miał dokładnie te same wady, jakie mają Twoje dotychczasowej kompakty. Jeśli zawiodłeś się na jakości zdjęć i szybkości działania przy fotografowaniu dzieci, to zawiedziesz się jeszcze raz...

tomeek83 
Nowy

Wysłany: Sob 25 Cze, 2011   

Luke_S napisał/a:
Mają mniejszy zoom, ale oferują lepszą jakość zdjęć. Ten Sz-20 będzie miał dokładnie te same wady, jakie mają Twoje dotychczasowej kompakty. Jeśli zawiodłeś się na jakości zdjęć i szybkości działania przy fotografowaniu dzieci, to zawiedziesz się jeszcze raz...

To było kluczowe zdanie, które nas przekonało... i zdecydowaliśmy się kupić Olympusa XZ-1 oczywiście żona zadecydowała, że ma być w wersji białej:) Właściwie to chodziło mi głównie o możliwość regulacji głębi ostrości a ten aparat taką posiada. Czas chyba poczytać jakieś poradniki z serii jak zrobić dobre zdjęcie, jeśli znacie jakieś stronki to napiszcie, Zaraz jedziemy do sklepu oglądać aparat, Dziękujemy za pomoc!!!

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

tomeek83, w takich aparatach głębia ostrości i tak będzie duża.. niestety.
A co do stronek to polecam www.szerokikadr.pl

Sunders 

tomeek83 napisał/a:
chodziło mi głównie o możliwość regulacji głębi ostrości a ten aparat taką posiada.

tomeek83, a w jakim zakresie działa ta regulacja?
Jeśli Wam na tym zależy, to IMO D3100 byłoby zdecydowanie lepszym wyborem.

Luke_S 
Maniak

hijax_pl napisał/a:
tomeek83, w takich aparatach głębia ostrości i tak będzie duża.. niestety.

Ale na najdłuższej ogniskowej będzie wystarczająco mała, żeby lekko rozmyć tło. Efekt będzie taki sam, jak w lustrzance z kitem. Wszyscy wiedzą, że nie jest to zestaw stricte portretowy, ale nikt nie ma wątpliwości, że efekty uzyskuje się lepsze, niż jakimkolwiek kompaktem. Do amatorskiego, niedzielnego pstrykania to wystarczy.

[ Dodano: Sob 25 Cze, 2011 16:00 ]
Sunders napisał/a:
tomeek83, a w jakim zakresie działa ta regulacja?
Jeśli Wam na tym zależy, to IMO D3100 byłoby zdecydowanie lepszym wyborem.

Działa w zakresie większym, niż w D3100 z ciemnym kitem. Polecam kalkulator GO.

Sunders 

Luke_S napisał/a:
Działa w zakresie większym, niż w D3100 z ciemnym kitem.

Ale ten ciemny kit można w D3100 zmienić, a w XZ-1 nie.

maput 
Optyczny

Za kasę zmiany szkła na lepsze można zmienić całego kompakta na nowego :P

Sunders 

Do lepszego kita/18-105VR/ wystarczy dopłacić ok.500pln.Nowego XZ-1 raczej za to nie kupisz :smile:

tomeek83 
Nowy

Byliśmy w sklepie, dokładnie obejrzeliśmy zrobiłem parę zdjęć, jedno synowi gdzie on był na pierwszym planie a tło było rozmyte ( na zwykłym trybie auto lekko zwiększając zoom) efekt był jak dla mnie super zadowalający a obsługa wydaje się prosta, dziwi mnie to, że starymi kompaktami jakie miałem nie byłem w stanie zrobić takiego zdjęcia tak prostym sposobem, tak czy inaczej jutro zamawiamy aparat ( przez internet z oficjalnego sklepu fotograficznego, cena o 600 koron taniej)
PS sprzedawca pokazywał nam jeszcze olympusa PEN E-PL1 w zestawie z obiektywem 14-42 mm, tanszy o 500 koron od xz-1 , dziwne mi się wydało, że wymienne obiektywy i jest tańszy??

Odpowiedz do tematu