Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 26 Cze, 2011 Sony a580 czy Canon 600D
Witam!
Chciałbym prosić Was o opinie i pomoc w wyborze pierwszej lustrzanki. Zaczynam przygodę z lustrami, a im więcej czytam na necie i w gazetach tym więcej wiem, że mało wiem.
Modele tak jak w temacie, Sony a580 albo Canon 600D. Tak jak już wspomniałem, jestem zielony w tych sprawach, może nie całkiem, ale po części na pewno. Ciekawi mnie, czy tymi aparatami z obiektywami dołączanymi do puszek da się robić przyzwoite zdjęcia (zadaje takie pytanie, tylko dlatego że przez najbliższy okres nie będę mógł pozwolić sobie na kupno nowego obiektywu).
Kolejne pytanie znów związane jest z obiektywami. W którym systemie są one tańsze i lepsze ? Wyczytałem że do Sony pasują stare (i dobre?) szkiełka minolty. Czy warto kierować się tym przy zakupie, czy też ceny są i tak zbliżone ? (W przyszłości chciałbym kupić jakiś dobry tele)
Drodzy forumowicze! Którą z tych lustrzanek polecilibyście zaawansowanemu amatorowi fotografii ?
czy tymi aparatami z obiektywami dołączanymi do puszek da się robić przyzwoite zdjęcia
Tak.
miki156 napisał/a:
zadaje takie pytanie, tylko dlatego że przez najbliższy okres nie będę mógł pozwolić sobie na kupno nowego obiektywu
Do sony a580 w kicie dołączają chyba tylko wyłącznie obbiektyw 18-55mm, a canona 600d można kupić w kicie/oczywiście dopłacając ok.750pln/ z obiektywem 18-135IS. Jeśli na dłużej masz pozostać z jednym obiektywem/i masz te 750pln/, to lepiej zostań z tym 18-135IS canona
Jeżeli zamierzasz w przyszłosci dokupić jakiś tele, to chyba powinieneś się zdecydować zgodnie z radą Sundersa. Ja sam używam systemu KM/Sony z A700, ale widzę że przyszłość lustrzanek tej marki jest niepewna, a zachowanie Sony w tym segmencie rynku mocno zastanawiające a nawet - jak dla takiego użytkownika jak ja - irytujące. Może się więc okazać, że zainwestujesz w system, z którego producent się prędzej-czy-później wycofa. A oferta obektywów już teraz największa jest w aktywach Canona. Co do ceny natomiast - to nie ma praktycznej różnicy, bo producenci zachowują się, jakby działali w zmowie i żaden nie chce wychodzić przed szereg, wypowiadając wojnę cenową konkurentom. Dlatego ceny przyzwoitych obiektywów są napompowane marżami jak tankowce ropą - u wszystkich. Nazywa się to "strategią cenową" i nie ma żadnego związku z rzeczywistymi kosztami ich produkcji, ponoszonymi przez producentów.
Pozdrwiam
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Nie 26 Cze, 2011
Soniak10 napisał/a:
Może się więc okazać, że zainwestujesz w system, z którego producent się prędzej-czy-później wycofa.
Soniak10, już wcześniej Ci wróżyłem karierę na forumie
Soniak10 napisał/a:
Co do ceny natomiast - to nie ma praktycznej różnicy, bo producenci zachowują się, jakby działali w zmowie i żaden nie chce wychodzić przed szereg, wypowiadając wojnę cenową konkurentom. Dlatego ceny przyzwoitych obiektywów są napompowane marżami jak tankowce ropą - u wszystkich. Nazywa się to "strategią cenową" i nie ma żadnego związku z rzeczywistymi kosztami ich produkcji, ponoszonymi przez producentów.
i te twoje dywagacje tyczą się amatora, który bedzie oscylował z budżetem w granicach 2K.
Szkiełka tele w sony są odrobinę droższe niż u canona np.100-400 vs. 40-400, czy 70-200/2.8- tyle że u canona nadal można kupić wersje I- dodatkowo ma się wiekszy wybór akurat w tym zakresie, taki 70-300G jest znacznie droższy od "prawie" swojego odpowiednika u canona ale 70-300G jest też znacznie lepszy i solidniejszy.
Obiektywy te różnią się od siebie jakościowo mimo iż maja podobne zakresy, w sony 70-300 jest solidniej zbudowane i lepsze optycznie więc nawet nie warto go porównywać do canona 70-300, po prostu sony nie ma jeszcze półki dla amatorów i nie ma tam czegoś takiego jak 70-200/4.0L czy też tańszego 70-300 ale to nie żaden problem bo amator może kupić sobie flinete czy też nowego tamrona 70-300, może też zdecydować sie na T70-200 czy Sigme 70-200 ale czy to jest lepiej niż canonie ?
Jakbym miał wybierać system pod reporterski zoom czy stałeczkę 85 brałbym canona, 100-400L też wydaje mi się lepsze z 50D/7D niż 70-400 z A700 ale szkoda strzępić język bo kolega miki156, pewnie bedzie celował w ciemny zoom z zakresu 70-300 więc w tym przypadku to na prawdę obojętne.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10