Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 26 Cze, 2011 Zamiana 17-55 na 15-85 czy warto ?
Witam wszystkich forumowiczów.
Mam (pewnie dla wielu śmieszne) pytanie czy warto zamienić obiektyw Canon 17-55/2.8 na nowy 15-85.
W C 17-55 denerwuje mnie mały zakres ogniskowych i ogromne gabaryty .
Wiem , że światło to światło ale przy moim 60D ,ISO jest na tyle dobre ,że dałabym chyba radę ,a poza tym 90% moich fotek jest w plenerze -na wyjazdach ,gdzie bardziej niż światło przydałby się lepszy zakres i mniejsze gabaryty.
Ale nie chciałabym zamienić siekierki na kijek. Pomóżcie proszę.Może ktoś miał oba i ma bazpośrednie porównanie.
Wiem , że światło to światło ale przy moim 60D ,ISO jest na tyle dobre ,że dałabym chyba radę
Światło to nie tylko paramert ekspozycji (naswietlenia) ale również wpływa na rozmycie tła. Otwór f/2.8 to jednak coś więcej niż f/4,5 (tak chyba wyjdzie 15-85 dla 55mm). Oczywiście masz węższy kąt dla 85mm, co z kolei przyczynia się do mniejszej GO i lepszego rozmycia, no ale zawsze pozostaje tylko f/5.6.
Nawet jeśli 90% zdjęć nie potrzebuje tego f/2.8 to co z tymi 10%?
Dla takich kilku procent niektórzy kupują dodatkowy obiektyw.
kinia0, czy tego zakresu, to brakuje Ci na obu końcach obiektywu?
17 mi starcza , brakuje przybliżenia. A ponadto czytałam ,że 15-85 jest ostrzejszy i nie gorzej wykonany od 17-55 no i jeszcze te gabaryty( może nie duża różnica, ale na wycieczce zawsze coś)
Ja zamiast wymieniać obiektywy dokupiłbym 85/1,8USM, ale mi gabaryty 17-55/2,8 nie przeszkadzają. Jak nie wypada mi zabierać lustrzanki, to na takie okoliczności mam kompakt
Nie no miło mieć mniejszy obiektyw ,ale bez przesady nie jest to najważniejsze.
Czyli jednak taka zamiana - to zamiana siekierki na kijek.
Szkoda,że nie mam gdzie tego osobiście sprawdzić i przetestować.
kinia0, z tego co wiadomo, 15-85 IS jest obiektywem w miarę udanym, tzn. jakość zdjęć powinna Cię zadowolić. Nie wiem więc czy jest co testować, po prostu musisz wybrać, co jest dla Ciebie ważniejsze – stałe światło czy większy zakres ogniskowych. A skoro już w pierwszym poście określiłaś swoje preferencje, to:
Sunders napisał/a:
sama sobie odpowiedziałaś na swoje pytanie
Kupując 15-85 masz uniwersalność. To jest obiektyw wycieczkowy. Jeśli nie myślisz tak czy owak o zakupie jakiegoś tele-zooma i obawiasz się zabawy w wymianę obiektywu podczas zwiedzania/wycieczki/leżenia na plaży – 15-85 jest dobrym wyborem.
Osobiście używam Canona 15-85 z 60D i moim zdaniem zakres jest jak najbardziej OK, choć troszkę brak mi światła. Obiektyw zostawiam jako podstawowy a planuję zakup czegoś jaśniejszego (canon 50mm f1.4, canon 100mm f2.8) oraz jakiegoś praktycznego tele. Niestety nie miałem możliwości używać Canon 17-55/2.8 więc nie jestem w stanie ocenić na ile lepsze/ostrzejsze będą zdjęcia oraz czy w ogóle będą. Osobiście Canona 15-85 mogę polecić pod wieloma względami.
kinia0, czy tego zakresu, to brakuje Ci na obu końcach obiektywu?
Zapomniałam napisać ,że do szerokiej zabawy mam rybkę Samyang 8mm ,a do typowych przybliżeń Canon 70-200 IS USM.
Chodziło mi bardziej o uniwersalne szkło przydatne wtedy kiedy muszę zabrać tylko body i jeden obiektyw.
Ale tak jak pisałam ochłonęłam już trochę( chciałam złapać się na lepszą ostrość,większy zakres i mniejsze wymiary). Na razie odpuszczam przynajmniej do czasu osobistych oględzin.
W sumie już koledzy napisali, ale nnie szkodzi jak i ja się dopiszę - NIE WARTO.
Jeśli już koniecznie chcesz coś uniwersalnego, to może dokup 18-125? Choć dla mnie to trochę bez sensu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,3 sekundy. Zapytań do SQL: 13