Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Jaka lornetka do 300zł?
Autor Wiadomość
Arek 
Redaktor

Wysłany: Sob 25 Cze, 2011   

Tyle, że Olek EXPSI 10x42 jest wyraźnie lepszy optycznie tego Sportera EX 10x42...

Reklama

kozikpl 
Nowy

Przeczytałem parę recenzji użytkowników owego Olympusa i powiem szczerze, że wysunął się na prowadzenie!!
Ostatnio zmieniony przez kozikpl Sob 25 Cze, 2011, w całości zmieniany 1 raz  

Arek 
Redaktor

Nie idźcie tą drogą... Optyka Sporterów EX jest o klasę niżej niż Actionów EX.

RB 
Temu Panu już podziękujemy

kozikpl napisał/a:
Przeczytałem parę recenzji użytkowników owego Olympusa i powiem szczerze, że wysunął się na prowadzenie!!

No dobrze, poczytałeś, wysunął się itede... Testy, cuda wianki...
A teraz spytam - jakich cech oczekujesz od lornetki? Olympus EXPS ma niezłe własności, których możliwe że nigdy nie zauważysz, natomiast ma dość dołujące pole widzenia, które możliwe, że zauważysz. Niestety, za 500 złotych kupujesz coś za coś.
To tak jak z Nikonami Action EX i Sporterami EX. Za gorszą optykę masz sprzęt zdecydowanie bardziej poręczny. Taki: wrzucasz do plecaka i z racji swego kształtu oraz wymiarów dużo miejsca tam nie zajmie.

Z drugiej strony, jeśli chcesz używać lornetki od czasu do czasu do niezobowiązującego popatrzenia sobie na to i owo bez większego ukierunkowania tematycznego, to wydaj swoje 500 stów na cokolwiek. Może być i Olympus, może być jakieś małe zgrabne 8x32, nawet takie strasznie wynarzekane w tutejszych testach. W większości wypadków dostaniesz całkiem fajny sprzęt, którym na pewno da się z przyjemnością obserwować świat.

A jak w lipcu jedziesz w góry i dlatego kupujesz lornetkę, to kup 8x32, małe, lekkie a o jakość optyki nie kłopocz się za bardzo. Wystarczy. I tak przejrzystość powietrza będzie eeee....

[ Dodano: Sob 25 Cze, 2011 20:33 ]
Santre napisał/a:
Czyli ile i do jakiego ?. Może konkretny przykład. ( Tylko bez szaleństwa :wink: )

Bez szaleństwa? To nonsens. Dokładanie ponad te 5 stów to już właśnie jest jakieś tam szaleństwo.
Po prostu kupujesz lornetkę za tyle na ile Cię stać i jeśli jesteś bardzo zapalonym miłośnikiem dobrej optyki to zgrzytasz zębami, że nie miałeś więcej.

Guliwer 
Maniak

Do 500 zł najlepszym wyborem w góry jest wg mnie Nikon ACTION EX 7x35.
Zalety:
-duże pole widzenia
-duża głębia ostrości
-stabilny obraz
-dobry efekt 3D
-dobrze odwzorowuje kolory, dobry kontrast
-źrenica wyjściowa 5mm starczy nawet o zmroku
-wodoszczelna
-niewielkie rozmiary
-można patrzeć przez okulary korekcyjne
-solidna obudowa i mechanika
-10 lat gwarancji

Wady:
-jak na kompakt trochę za ciężka

kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

Wysłany: Nie 26 Cze, 2011   

I ja tez bym zrobil to co mowi Guliwer, Action EX 7x35 rulez!

kozikpl 
Nowy

To w końcu co kupić!?!?

Abs 
Optyczny

Nie ma lornetki idealnej. Każdy wybór to kompromis. Postaw na najistotniejsze dla siebie kryteria i wybierz. Ja patrząc na Twoje kryteria ustaliłbym sobie następującą kolejność:
1) Nikon Ex 8x40 - kompromis pomiędzy wszystkimi w.w. uwzględniający wysoką jakość
2) Olympus 10x42 - jeśli koniecznie 10x i jednak stawiasz na jakość
3) Nikon VII 10x40 - aby mieć co sobie od razu założyłeś za rozsądne pieniądze.
4) Nikon Ex 7x35 - jakość i duży plan
5) Nikon VII 10x50 - uniwersalna, niedroga lornetka choć nieco mniej poręczna
6) Vortex Crossfire 10x42 lub 8x32 - leciutka dachówka o dobrym stosunku jakości do ceny

RB 
Temu Panu już podziękujemy

A co chcesz mieć? Chcesz lornetkę w góry i do wszystkiego do ot tak popatrzenia sobie? Na forum wszedleś aby nie kupic zupełnego kaczana, co się rozleci i przez niego patrzeć się nie da? Kup 8x32 dachowe. Np. jakiegoś Fujinona HCF (jeśli Ci nieduże, ale w miarę ostre pole widzenia wystarcza). Małe, poręczne, dość niedrogie, nie zwymiotujesz jak popatrzyz przez nią, nie rozleci Ci się.

Arek 
Redaktor

Bardzo ładne podsumowanie. A wyboru i tak musisz dokonać sam.

A Fujinona HCF odradzam. Z tym "nie rozleci się" to bym taki pewny nie był...

Santre 
Entuzjasta

Abs a co sądzisz o vortexie diamonback 10x42 ?

Arek 
Redaktor

Nie wiem. Nie miałem w rękach.

kozikpl 
Nowy

Spotkałem się z opiniami o nikonie ex o kiepskiej gumie wokół okulara czy to prawda.

Guliwer 
Maniak

Założyciel wątku pytał o lornetkę do 300zł "względnie ostrą, z fajnym zoomem". Taką jest moim zdaniem Olympus 8-16x40 Zoom DPS I. Bawiłem się nią w MM, ale ogladając sklepowe reklamy z odległości do 20 m może. Jak to w zoomie, dużo kręcenia a małe pole widzenia. Poza tym jest całkiem fajna.

kozikpl napisał/a:
Spotkałem się z opiniami o nikonie ex o kiepskiej gumie wokół okulara czy to prawda.

Gumki okularów w kontakcie ze słonym potem, tłuszczem z nosa itp. są narażone na "nieprzyjazne środowisko". Trzeba je od czasu do czasu zdjąć, wymyć w wodzie z mydłem, wytrzeć do sucha i posmarować dobrym preparatem do samochodowych kokpitów.

Abs 
Optyczny

Santre napisał/a:
Abs a co sądzisz o vortexie diamonback 10x42 ?

Także nie miałem w rękach ale 2 miesiące używałem Vortexa Fury 10x42 - katalogowo Fury jest szczebelek wyżej Diamontbacka, mają niemalże identyczną budowę. Fury to była najlepsza lornetka jaką miałem. Ja mając do wyboru Monarcha i Diamontback chyba zaryzykowałbym tą drugą - tańsza, większe pole...ktoś w opiniach na Optyczne.pl porównał obraz do Fujinona - mocna rekomendacja.

Odpowiedz do tematu