Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 26 Cze, 2011 Zestaw na kilka lat za 1500 zł.
Mam ostatnio dużą zagwozdkę. Koleżanka ma ogromną pasję fotograficzną. Od roku fotografuje ( naprawdę dużo ) ... komórką. Nie iPhonem tylko jakimś starym soniaczem. Nie ma Ona dużo pieniędzy, w 1500 zł musi się zmieścić aparat ( ze słoikiem ) na lata, lub 2000 zł z wszystkimi bejerami - od statywu po karty i nosidełko. Pewnie pierwsze wasze słowo - niech kupi kompakt i się pouczy. Ja jej pożyczę kompakt na miesiąc i się nauczy przed zakupem co to jest przesłona . Dobra to napiszę jej krótką charakterystykę fotograficzną.
-Mimo braku wiedzy, świetnie kadruje.
-Fotografuje widoczki, rzadziej pomniki natury i martwą naturę, czasem zwierzęta.
-Zdjęć ludzi, oprócz jednego autoportretu nie stwierdzono.
I teraz sprawa najważniejsza, co wybrać ? Ja myślałem o
Olympus 510/520
Dwa obiektywy w zestawie, wada - matryca i system nie do końca idealny się do krajobrazów. Zaleta - upadający system - tanie szkła. wada - w sumie to jednak i tak drogie
Canon 30d/40d
Wada - ze szkłem lepszym za tą cenę nie będzie.
Canon 20 d
Zaleta - jakoś ledwo da radę z szkłem ale obawiam się czy to nie zbyt duże ryzyko dwudziestki kupować. Zaleta - chyba najbardziej na tobie w Polsce.
Pentax k20d
Zaleta - manualne z tym dobrze chodzą, wada - z kitem to max co jest do kupienia, też trochę martwy i mało popularny system
Pentax k10d
Ledwo da się kupić z lepszym słoikiem, ale czy nie za stary ?
Czy coś jeszcze ? A czy warto patrzeć na 20d/k10 ???
Na czym mi zależy ? Obiektyw do widoczku ( ale widzę, że wszystko raczej z kitem) tele nie potrzebna, jakiś bajer typu 50 czemu nie. Ważne że aparat ma jeszcze trochę służyć. ( 3 lata albo i więcej nauki fotograficznej więc dużo zdjęć), więc nie może być zbytnio przestarzały. Wgl tej osobie bajery typu film nie są potrzebne. Myślę że nowy obiektyw będzie mogła kupić dopiero za 1,5/2 lata i też nie ma się więcej niż 1000 zł spodziewać. I to wcale nie jest pewniak.
Ps.
DLACZEGO NIE MA NIKONÓW ?
Bo gdy kupowałem aparat to nie obczaiłem tego systemu i teraz już wolę poczekać na propozycję znawców.
DLACZEGO NIE MA SONY ?
Jak wyżej.
Ps2
Skoro tyle napisałem to oco właściwie się pytam ?
Wszystko co napisałem to moje przemyślenia, chciałbym żebyście je brutalnie zmiażdżyli i znaleźli błędy w myśleniu moim, albo pokazali mi wogólę inne przemyślenia. Może ceny źle gdzieś napisałem ? CZekam na wszystkie uwagi.
Ps3
Podane tutaj ceny max są ścisłe. Nie około.
Edycja 1
Słucham też waszych propozycji słaby aparat + jaki obiektyw ?
Ostatnio zmieniony przez Radeczek Nie 26 Cze, 2011, w całości zmieniany 1 raz
Jak ma mało kasy, to Pentax, może być dobrym wyborem. Manualne szkła przyzwoitej jakości można wyrwać dość tanio.
Olek w dualkicie, jeśli mieści się w założonym budżecie to też fajna propozycja.
A czy koleżance niezbędna jest wymienna optyka ?
Może jednak warto się zastanowić nad przyzwoitą hybrydą ?
Jak szukałem lustra dla siebie mocno byłem zainteresowany Pentaxem K-x i jak by mi parę groszy z nieba nie spadło to dziś focił bym K-x'em lub K-r'em
W 2 tyś był by z podstawowym obiektywem +karta+torba+prosty jakiś statyw(na początek)
Ja bym poszukał Pentaksa K-100 z kitem na alegro, można trafić tanio i w dobrym stanie, a za resztę kupi kilka podstawowych dodatków... statyw, karta, AA itp... Kasetka to dobry sprzęt dla początkującego Fotografa...
Radeczek, ale za 1500 nie dostaniesz zbyt zaawansowanego sprzetu, czym zreszta nie ma sie co za bardzo przejmowac gdyz raz - osoba z wiekszym doswiadczeniem uzyje jakiegokolwiek sprzetu w bardziej optymalny sposob uzyskujac efekty lepsze niz poczatkujacy, dwa - roznice miedzy protszymi i bardziej zaawansowanymi korpusami zazwyczaj tkwia w wygodzie ich uzytkowania a nie w jakosci obrazowania. budzet jest jaki jest i trzeba cos z tym zrobic. Pentax fajna opcja bo moze do niego dokupic tanie szkla manualne
Ale wolę lustro bo chyba lustro z kitem przerasta hybryde dosyć dużo ? czy się mylę ? Bo z lepszym szkłem to wiadomix że tak.
Są modele hybryd które naprawdę potrafią dać niezły obrazek.
Masz od razu i makro i szeroki i tele. Chyba w prawie każdej jest tryb manualny wiec możliwości własnych ustawień są.
A przejście z "fotografowania" komórką da zadziwiające efekty. Oczywiście po "złapaniu bakcykla" ale i przed różnica będzie duża.
narazie chyba w moim osobistym rankingu wygrywa opcja 30d plus sigma 17-70. 350d są sporo tańsze ale to trochę sztucznie osłabiony 30d więc tak głupio to kupować ;/
Mówicie o możliwościach hybrydy, tak macie rację, ale ona na pewno nie bedzie ich używać ( w sensie makro i zoom ). Jeżeli zakupimy zestaw z tele to poprostu odsprzedamy tele by była kasa na jakieś bajerki.
ja bym szukał K10 lub K20 z jakimś sensownym przebiegiem + 18-55 a potem sukcesywnie jakieś manuale.
Radeczek napisał/a:
350d są sporo tańsze ale to trochę sztucznie osłabiony 30d więc tak głupio to kupować ;/
350D to entrylevel, odradzam -zresztą pewnie będzie ciężko znaleźć jakiś egzemplarz z sensownym przebiegiem migawki
darek_z [Usunięty]
Wysłany: Wto 28 Cze, 2011
A jakby nie lubiła używek to zawsze można d3100 lub 1100d w kicie ze wskazaniem na tego pierwszego jak może trochę dopłacić. Jak foci komórką to jak dla mnie EL jest dla niej. Jak się będzie rozwijać to wyrośnie z tego body, ale na 3 lata powinno jej starczyć. I nie ładuje się w jakieś martwe systemy, jak kupi szkło kiedyś to będzie ono do wykorzystania.
Mam znajomych co robią nimi fajne zdjęcia i da się.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9