Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
mam apo 70-300 na a350 potwierdzam wyrwało mi zeby AF z krańcowego położenia przy nieskończoności, powodem (wiem bo rozebrałem) jest stosunkowo słaby plastik wykonania zębatki która jak się troszkę ukruszy to jest potem doszlifowywana przez metalowe kolo zębatki, generalnie jest to zrobione tak: przeniesienie napędu za pomocą śrubokrętu odbywa się za pomocą zębatek metalowych przekładni a ta z kolei przenosi napęd na korpus obiektywu który jest plastikowy.
A i najważniejsze: nie pochwaliłem się złożyłem inaczej i działa
Witam. No i szczęka opadła, serwis Sigmy FOTO-Servis zaśpiewał 430 zł wzwyż !!! Do tego koszty przesyłki, razem wyjdzie z 5 stówek. Dziękuję to polowa jego aktualnej wartości.
Czekam jeszcze na cenę od Szczepana. Jeśli tez będzie tak wysoka to nie będzie wyjścia i grzebnąć samemu. Skoro Ktosik to zrobił to i może mi się uda.
Prośba do Ktosika , czy możesz opisać jak dostać się do tej zębatki ? Co pokolei robic i na co szczególnie uważać żeby części nie zostało.
Po kolei to będzie problem, bo nie pamiętam zbyt dokładnie jak to leciało ale tak jak patrze na obiektyw to: po pierwsze będziesz potrzebował w miarę porządnych śrubokrętów bodajże ph00 i ph000 takich co się nie ukręca przy odrobinie większej sile, bo obiektyw mój był nieźle skręcony. Odkręciłem dwie śruby na chipie potem trzy na ciemnym pierścieniu, czip został na taśmie i można było wyjąć czarny pierścień potem cztery śruby na bagnecie bagnet zdjęty jakieś dystanse metalowe potem kilka śrubek i zszedł plastik pod bagnetem ten z kropka czerwona... dalej niezbyt dokładnie pamiętam... rozkręcało się prosto. Zazwyczaj trzy albo cztery śrubki i kolejny element zdjęty, warto sobie śrubki zostawiać w jakiejś konkretnej kolejności przy rozkręcanych elementach żeby się nie pomyliły maja rożne długości i średnice, generalnie nic na sile i powolutku, problem sprawiły mi styki odpowiadające za kodowanie ogniskowej, jest to taki miedziany grzebyk jeżdżący po miedzianych szynach złożenie tego żeby ząbków nie połamać wymaga odpowiedniej kolejności bo wtedy z błysku ADI ........ Mialem problem tez żeby obiektyw podążał za zmiana ogniskowej tzn moglem go rozsunąć do 300 ale już nie wracał do 70 po prostu trzeba było dobrze ustawić taki bolec wadzący w gnieździe, a i najważniejsze jakiej przeróbki dokonałem: otóż tak naprawdę niewielkiej zębatka AFu ta plastikowa jest w moim obiektywie na całym obwodzie obróciłem tą beczke wokół osi o jakieś 180 stopni tak ze pracuje po niewyrobionych zębach (co prawda mam skale odległości teraz od dolnej strony ale i tak nie korzystam) złożyłem do kupy i działa, jakie zmiany: skala j.w. brak reakcji na przełączanie makro (wynika z powodu przesunięcia blokad względem przycisku), ostrzenie od okolo 1.2 metra do nieskończoności w całym zakresie (przedtem tryb makro od 0.95 do 1.5) dla 200-300mm i od 1.5 do niesk. dla 70-300 po za tym takie rady: nie używać pudrowanych rękawiczek i nie irytować się
Przepraszam, że tak późno odpowiadam. Dziękuję Ktosik za szczegółowy opis. Niestety jak dla mnie to zbyt precyzyjna i pracochłonna operacja na dodatek obdarzona ryzykiem nie wybudzenia pacjenta po narkozie. Zdałem się jednak na serwis Sigmy. Wysłałem właśnie. Boli finansowo ale co zrobić. Mam nadzieję, że jeszcze pocieszę się tym obiektywem.
no dobra, ale co stoi za stereotypową awarią zębatek af?
mi się coś zepsuło, ale objawia się tym, że gdy obiektyw ostrzy i nie łapie ostrości, przejeżdża skalę, to w punkcie 1,5m (min.odl.ostrz.) AF się zatrzymuje i chrobocze jak młot pneumatyczny razem z dziwnymi wibracjami na dłoniach, jest to dość irytująca sytuacja ( ). zwalczam to przełącznikiem af/mf i przekręcam pierścień na dalsze odległości. dzieje się to tylko, jak już wspomniałem, na minimalnej odległości ostrzenia.
czy to jest właśnie ta usterka zębatek af??
Ostatnio zmieniony przez oranżewski Pią 15 Lip, 2011, w całości zmieniany 1 raz
Sigma właśnie przysłała mi info ze naprawa będzie kosztować 490 zł + 30 zł przesyłka.
Zgodziłem, co miałem zrobić ? Ale chyba go sprzedam bo boje się, że moja jurna A300 znowu wyrwie jej zęby i kupię coś z HSM albo systemowy Sony.
Oregon - może warto rozważyć inne firmy naprawiające. wczoraj wróciła do mnie sigma 70-300 apo dg, właśnie po takiej naprawie, całość 120 zł +30 zł koszty przesyłki ubezpieczonej, moze warto to rozważyć
Oczywiście szukałem innych możliwości. Generalnie stawki zbliżały się do 400 zł za naprawę. Jednak niemal wszędzie było zastrzeżenie że części brak i trzeba będzie czekać.
Mleko już rozlane, zaakceptowałem stawkę Sigmy, czekam aż zrobią żeby się pocieszyć nim jeszcze tego lata.
szkoda, bo to jednak dość duży koszt naprawy.
u mnie to trwało niecałe 3 tygodnie ( obiektyw cały czas leżał na półce, dosłownie w czwartek rano został zdiagnozowany i podany koszt naprawy. akceptacja i naprawa. w piątek już przesyłka była u mnie)
cały koszt wyniósł 120 +30 zł przesyłaka
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,32 sekundy. Zapytań do SQL: 13