Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Canon EOS 500d a może... kompakt?
Autor Wiadomość
inds 
Nowy

Wysłany: Pon 27 Cze, 2011   Canon EOS 500d a może... kompakt?

Witam wszystkich. To mój pierwszy post na forum, jednak dokładnie je prześledziłem. Nie jestem jakimś super znawcą fotografii, ale cały czas się rozwijam. Posiadałem Canona 50d, byłem z niego bardzo zadowolony, niestety został roztrzaskany w wypadku.

Budżet 2000zł zdecydowanie mnie ogranicza. Zastanawiam się czy wybrać Canon'a EOS 500D + EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6 II , a może zastąpić go jakimś nowym kompaktem ? Cacnon premierę miał w 2009 jednak nie wiem czy któryś z niżej wymienionych kompaktów będzie robił zdjęcia porównywalne bądź lepsze...

Nikon Coolpix P100
Olympus Pen E-P1 + 14-42mm
Panasonic Lumix DMC-TZ20EPA
Pentax X70
Fujifilm FinePix HS10

Reklama

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy
Wysłany: Pon 27 Cze, 2011   

miales juz lustrzanke, calkiem mozliwe ze kiedys miales i kompakt, sam zdecyduj czy jestes w stanie do niego wrocic glownie pod wzgledem wygody uzytkowania (lub jej braku) - malenkie rozmiary, elektroniczny wizjer, wolny AF, itd...

ostaly ci sie jakies szkla od tego 50d?

blaine 
Rozmowny
Blank Faces Team

Jak już używałeś 50D, to przesiadka na 500D - który jest o klasę niżej niż 50D - nie ma większego sensu.

forrest 
Rozmowny

To już lepiej moim zdaniem kupić używane 40d, spokojnie dasz radę do 2k.

inds 
Nowy

1 szkła od 50d poszły razem z aparatem...
2 500D klasę niżej ? niewiele się różnią pod względem parametrów...
3 używane nie wchodzą w grę

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

inds napisał/a:
Ale znacznie pod względem użytkowania.
Jeśli Ci się obsługa 50D podobała śmiem stwierdzić że obsługa 550D nie będzie, choć w sumie do wszystkiego się można przyzwyczaić ;)

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

inds, jak już sugerują osoby powyżej, na papierku moze wyglądają podobnie, ale nie bez powodu jeden nazywa sie 500 a drugi 50 (dwucyfowy vs. trzycyfrowy), co sugeruje jakąś różnicę. ta różnica to właśnie ergonomia.

lotofag 
Optyczny

inds napisał/a:

Cytat:
Ale znacznie pod względem użytkowania.
Jeśli Ci się obsługa 50D podobała śmiem stwierdzić że obsługa 550D nie będzie,

Tylko skoro inds nie widzi różnicy pomiędzy 500D a 50D bo nie różnią się "parametrami", to albo nie miał nigdy w rękach nic klasy xxxD Canona albo te różnice będą dla niego nieistotne ;)
Skąd wiadomo czym powodował się przy zakupie 50D?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

lotofag napisał/a:
Skąd wiadomo czym powodował się przy zakupie 50D?
Znikąd :)
Sęk w tym, że nawet gdy to był przypadkowy wybór, a obsługa już nie nastręczała problemów degradacja ergonomii może być dość bolesnym doświadczeniem. Może - nie musi ;)

inds 
Nowy

50D to był świadomy wybór i trzeba przyznać, że udany, bardzo dobrze się na nim pracowało
natomiast z 500d nie miałem jeszcze styczności

tthomass0 
Uczestnik

To ja wypowiem się o Panasonicu Lumix TZ20 -świetny kompakt( wiem bo mam) ALE to TYLKO kompakt -jak miałeś lustrzankę to na bank nie będziesz zadowolony. Miałem 50D ,teraz mam 60D w międzyczasie zakupiłem żonie i dzieciom tego Lumixa z cichą nadzieją ,że jak nie będzie mi się chciało zabierać lustra to sam na tym kompakcie skorzystam -- i co ?-- W rezultacie i tak zawsze zabieram lustrzankę !

blaine 
Rozmowny
Blank Faces Team

Wysłany: Wto 28 Cze, 2011   

inds napisał/a:
50D to był świadomy wybór i trzeba przyznać, że udany, bardzo dobrze się na nim pracowało

Tak więc skoro pasowała ci ergonomia i komfort pracy na 50D, to z jakiegokolwiek aparatu xxxD bedziesz rozczarowany. Najlepiej będzie porozglądać się po używkach i kupić 40D, ewentualnie dozbierać trochę i jeszcze raz kupić 50D ;)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

inds napisał/a:
Zalecam zatem przejść się do jakiegoś sklepu w celu... wzięcia w rękę dowolnego aparatu Canona tej klasy (500D, 550D, 600D) czy też tych ciut niżej pozycjonowanych (1000D, 1100D)

inds 
Nowy

Zdecydowałem ;) Po wakacjach kupuję 60d, jest świetny już się w nim zakochałem ;P

natomiast na wakacje przydałby się jednak jakiś aparat, który z ww kompaktów wydaje Wam się najlepszy?
Moim faworytem jest Fujifilm FinePix HS10 a może Olympus Pen E-P1 + 14-42mm??

tthomass0 
Uczestnik

inds napisał/a:
Zdecydowałem ;) Po wakacjach kupuję 60d, jest świetny już się w nim zakochałem ;P

natomiast na wakacje przydałby się jednak jakiś aparat, który z ww kompaktów wydaje Wam się najlepszy?
Moim faworytem jest Fujifilm FinePix HS10 a może Olympus Pen E-P1 + 14-42mm??

Z tym 60D to chyba dobra decyzja- będziesz zadowolony(Ja jestem bardzo).
A co do tego na wakacje to może Lumix LX5 (ale jakby nie było to już połowa lustrzanki)- więc warto przemyśleć.

Odpowiedz do tematu