Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 27 Cze, 2011 zaawansowany kompakt z dużym zoomem
Witam
Poproszę o poradę w zakupie aparatu. Ma to być prezent dla syna. Chciałbym aby był to prezent trafiony, a nie taki, który będę sprzedawać ze 3 m-ce na allegro.
Chłopaka „wciąga” fotografowanie przyrody w szczególności zwierząt. Jak do tej pory bawi się canonem A630 ale to już trochę mało. Nie chciałbym jednak wydawać wielkich pieniędzy bo nie wiadomo jak to się jeszcze rozkręci, a jak mu pójdzie w „dobrym” kierunku to za kilka lat sam sobie wybierze coś bardziej profesjonalnego (czyt. lustro).
Założenia są takie:
- miałby to być tzw. „zaawansowany kompakt”
- cena 1.000-1.500 zł
- zoom min 20x (podobno do foto zwierząt konieczny)
- ruchomy LCD w A630 jest taki i się przyzwyczaił, ale nie jestem przekonany czy ma to aż tak duże znaczenie praktyczne
- przydała by się jakaś dobra marka, tzn. mała awaryjność – może kiedyś zostanie mi się aparat w spadku
Tak na szybko próbowałem coś znaleźć i zastanawiałem się nad modelami:
Canon PowerShot SX30 IS
Canon PowerShot SX20 IS
Nikon Coolpix P500
Sony HX100
Fuji HS20
Panasonic Lumix DMC-FZ100
Oczywiście proszę się nie sugerować się wyborem „laika”. Wszelkie inne modele są dozwolone.
Będę wdzięczny za każdą podpowiedź.
nie ma teraz na rynku dobrych kompaktów z dużym zoomem
Nigdy takich nie było...
Jeśli ma to być aparat "do wszystkiego" to Fuji lub Sony.
Jeśli chłopak ma się rozwijać fotograficznie i w perspektywie pojawi się możliwość dodatkowych nakładów, to ja bym jednak przemyślał sprawę lustrzanki.
Witam.
Nie chcę zakładać nowego tematu więc się podepnę:)
Fotografia nie jest jeszcze moją pasją, ale zamierzam to zmienić.
Chcę kupić aparat z dużym zoomem i myślę wlaśnie o hybrydzie. Dlaczego z dużym zoomem? Bo zawsze podobały mi się zdjęcia zrobione ze zbliżeniem a ponadto dużymi krokami zbliża się moja ulubiona impreza-Air show w Radomiu.
Aparat będzie sprzętem uniwersalnym, wycieczki za miasto, imprezy rodzinne itp.
Skłanaim się właśnie ku HS20, ale w podobnej cenie można kupić np canona SX30. Czy mógłby ktoś z forumowiczów napisć coś o tym canonie? Chciał bym poznać opinie na temat HS20 i SX30. A może w tej klasie polecacie coś innego z dużym zoomem, jakiegoś panasa lub sony?
pozdrawiam
@ czogori i fazi75: całkowicie popieram poprzedników. Jak o mnie chodzi, to z tych modeli, które zostały wymienione w tym wątku, skłaniałbym się jednak ku Fuji HS20EXR, co nie oznacza, że jeżeli wybierzecie inny, to będziecie żałować. Podam więc, jakie argumenty mnie do niego przekonują: przede wszystkim fakt, że z tych megazoomów to ma największą matrycę - chodzi mi o jej fizyczny rozmiar a nie o liczbe pixeli, bo tych każdy z powyższych aparatów ma aż zanadto. Druga rzecz, to obecność stopki do zewnętrznej lampy błyskowej (i to z pełną automatyką TTL), której - o dziwo - brakuje u świetnego skądinąd Soniaka. Trzecia sprawa - obiektyw z ręcznym zoomem! Tego chyba nie ma żaden z wymienionych w wątku rywali, a jest to cecha zbliżająca Fuji do lustrzanek pod względem sposobu obsługi (nie ma obiektywów lustrzankowych, których zoom byłby sterowany elektrycznie). Nie jest to bez znaczenia, jeżeli aparat ma być wstępem do przejścia kiedyś na lustrzanki. Poza tym ręczny zoom jest z natury rzeczy niezawodny (bo nie ma co się zepsuć, chyba że cię palec zaboli) podczas, gdy o usterkach zooma elektrycznego, w wyniku normalnej, nawet średniointensywnej eksploatacji, naczytałem się już sporo i to niezależnie od marki producenta. Kolejna rzecz to taka, że zoom ręczny nie zuzywa... baterii! Oczywiste, ale warto o tym pamiętać. Po czwarte - ma możliwość zapisu zdjęć w RAW-ach, czyli w formacie bezstratnym, co jeszcze bardziej zbliża go do lustrzanek. I to wszystko właśnie sprawia, że chociaż ideału na tym świecie próżno szukać, to z czystym sumieniem polecam HS20EXR.
Chce wam przy okazji wyjasnić, że sam fotografuję lustrzanką Sony Alfa A700, ale niestety nie zawsze chce mi się (i nie zawsze warto) dźwigać cały plecak z wymiennymi obiektywami i in akcesoriami. Dlatego zdecydowałem że dokupię sobie jakiś zaawansowany kompakt jako aparat na codzień, a Alfę będę wykorzystywał na specjalne okazje. Waham się między HS20EXR a S200EXR, z tym że wobec plotek o spodziewanych premierach Fuji jeszcze jesienią tego roku, chcę poczekać i wtedy podejmę ostateczną decyzję.
Pozdrawiam
Szczegóły dla wybranych modeli przeanalizujcie sobie tutaj:
http://www.ceneo.pl/Produ...ductId=10939382
Ps: a jeżeli miałby być "trochę mniej zaawansowany", a zarazem tańszy, to myslałbym o Fuji S3200HD
Ostatnio zmieniony przez Soniak10 Wto 28 Cze, 2011, w całości zmieniany 4 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9