Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam wszystkich, jestem tu nowy, w dziedzinie fotografii dopiero zaczynam się rozwijać i na start planuję kupić jakiś dobry kompakt. Jak mi się spodoba, złapię bakcyla i nieco się doedukuję w sztuce fotograficznej wtedy będę myślał o lustrach.
Pytanie jest czy to dobra droga, czy lepiej od razu wskoczyć w lustrzankę, bo nie ukrywam, że zależy mi bardzo na jakości zdjęć (wtedy biorę pod uwagę z racji budżetu tylko D3100, A450 i 1000d).
Przeczytałem chyba z tysiąc tematów na różnych forach i mam całkowity mętlik w głowie, generalnie ile osób tyle opinii, dlatego osobiście postanowiłem zasięgnąć języka u źródeł.
Aparat ma mieć zastosowanie uniwersalne, tj. wakacje, impreza, ale również plener, trochę nauki macro, no i zdjęcia ludzi.
Chciałem od razu spytać czy jest możliwość do kompaktów "dopinania" jakichś akcesoriów, typu: filtry polaryzacyjne, fisheye, itp.
W zasadzie w grę wchodzą chyba tylko 3 modele kompaktowe i to w poniższej kolejności:
1. Fuji HS10
2. Panasonic FZ100
3. Canon SX30
Za Fuji na pewno przemawia cena, matryca 10,1 w zupełności wystarczy, w przypadku dwóch pozostałych obawiam się o możliwe szumy z racji matryc 14+ mpix. Fuji i Panaś obsługują formaty RAW i filmy w rozdziałce HD.
Jak wygląda sprawa z AF w tych modelach
Jak stabilizacja ?
No i czy ktoś mi wyjaśni co nie co nt. tego: CCD, CMOS - BSI-CMOS, MOS - filtr barw podstawowych.
Za wszelkie opinie właścicieli tych aparatów, osób, któe użytkują/użytkowały bądź w inny sposób miały z nimi styczność będę wdzięczny.
Mogę się tym sugerować? Oddają w pełni co potrafi dany aparat?
Mozesz. Te zdjecia dadza ci pewien oglad sytuacji. Przyjrzyj sie szczegolnie wlosom oraz powierzchniom w cieniach. Odszumianie w kompaktach pociaga za soba utrate detali. Fotki sa rozmyte.
Najtansza lustrzanka sprzed 6-7lat (6Mpix) generuje lepsze foty niz dzisiejsze kompakty.
Mogę się tym sugerować? Oddają w pełni co potrafi dany aparat?
Nie. To są JPG-i z puszki. Nigdy w pełni nie pokazują tego, co potrafi dany aparat.
Chcesz kupić porządny kompakt, daruj sobie ultrazoomy. Pomyśl o sprzętach z matrycą 1/1.8-1/1.6" i najlepiej jasnym szkłem zaczynającym się od f/2, a czasem niżej. Takimi modelami są np. Panasoniki LX3/LX5, Samsung EX1, Olympus XZ-1, czy Canon G11/G12. To są sprzęty dające pełną kontrolę nad paramertami obrazu, tryb RAW i jakość porównywalną z lustrzankami z obiektywami kitowymi.
Marcin444 napisał/a:
No i czy ktoś mi wyjaśni co nie co nt. tego: CCD, CMOS - BSI-CMOS, MOS - filtr barw podstawowych.
Za dużo do wyjaśniania. Wystarczy, żebyś wiedział, że w kompaktach z małymi matrycami (wszystkie ultrazoomy) CMOS BSI, daje obecnie jakość lepszą od tradycyjnego CCD, zwłaszcza w wyższych czułościach. Klasyczne CMOS-y, czyli FSI, dawały zazwyczaj gorszą jakość zwłaszcza w czułościach niższych.
tak czytam i czytam to forum i wreszcie coś znalazłem o jasności obiektywu i mam małe pytanko
posiadam Canon PowerShot A430 z 2006r - Światłosiła f/2.8 - f/5.8 czyli ma teoretycznie jaśniejszy obiektyw od Canon PowerShot SX130 IS z 2010r -Światłosiła f/3.4 - 5.6 TAK ?
Tylko nie chce mi się wierzyć że mój ( Canon PowerShot A430 ) będzie robił wyrazniejsze zdjęcia w środku - pomieszczeniu od (Canon PowerShot SX130 IS)
myślałem o przesiadce właśnie na Canon PowerShot SX130 IS
Tristyan, obiektyw masz trochę jaśniejszy (choć różnica nie jest porażająca), ale własności matrycy mogą spowodować, że jednak ten nowszy kompakt zrobi zdjęcia niegorsze albo lepsze. Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to, bez sprawdzenia.
Witam wszystkich, jestem tu nowy, w dziedzinie fotografii dopiero zaczynam się rozwijać i na start planuję kupić jakiś dobry kompakt. Jak mi się spodoba, złapię bakcyla i nieco się doedukuję w sztuce fotograficznej wtedy będę myślał o lustrach.
Pytanie jest czy to dobra droga, czy lepiej od razu wskoczyć w lustrzankę, bo nie ukrywam, że zależy mi bardzo na jakości zdjęć (wtedy biorę pod uwagę z racji budżetu tylko D3100, A450 i 1000d).
Aparat ma mieć zastosowanie uniwersalne, tj. wakacje, impreza, ale również plener, trochę nauki macro, no i zdjęcia ludzi.
W zasadzie w grę wchodzą chyba tylko 3 modele kompaktowe i to w poniższej kolejności:
1. Fuji HS10
2. Panasonic FZ100
3. Canon SX30
W związku z tym proszę o porady
Musisz zrozumieć jedną podstawową rzecz- nie ma aparatu do wszystkiego (pejzaż, portret, wnętrza, impreza itd.) albo masz coś mobilnego ale kosztem jakości zdjęć albo masz jakość ale trza dźwigać lub nie masz zoomu. Wymienione przez Ciebie aparaty próbują być aparatami do wszystkiego i dlatego są do niczego. Jaad75 podał Ci rozwiązanie- warto posłuchać.
Kompakt za 1500 zł???
Buuuaaahahahah, ... teraz gdy są bezlusterkowce w cenie od nieco ponad 1000 zł z bez porównania lepszymi matrycami to chyba jakiś żart.
Jeszcze jednym powodem jest cena- w m4/3 trochę ponad tysiąc można kupić aparat z kitowym ciemnym szkłem i podbijać iso do 800 a w kompakcie można mieć zoom od 1,8-2,4 o pozostać przy iso 100. Więc nie przesadzałbym z tym szałem na temat bezlusterkowców. W systemie lumix drogo jak diabli żeby mieć światło 1,7 w sony nie ma wcale szkieł a jak podepniesz manuale z przejściówkami i tego typu ...... robi się mała lustrzanka i system w olympusie iso 400 też szumi choć za szkłami już lepiej ale mimo wszystko kompakt z jasnym szkłem cały czas ma sens.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10