Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 24 Cze, 2011 Najlepsza lampa do ok. 500zł?
Poszukuję lampy do ok. 500zł. Z tego co przejrzałem rynek, wydaje mi się, że najlepszym wyborem będzie Sunpak PZ42X albo Nissin d622. Co byście polecili? Któraś z tych czy może zupełnie inna? Będzie służyła przy Alphie A330, bez konkretnego zastosowania dlatego najlepiej, żeby była możliwie najbardziej uniwersalna (chociaż wiem, że złotych środków nie ma, a w tej cenie już w ogóle). Tylko prosiłbym bez lamp za 1000 i "kup jak sobie dozbierasz"
Tylko prosiłbym bez lamp za 1000 i "kup jak sobie dozbierasz"
No dobra, a co ze zwyczajowym: czy przeczytałeś już podobne wątki w tym dziale? Nissina 622 polecano kilkakrotnie (w tym ja też go polecałem), a tych Sunpakach mało kto się chwali że ma, więc brak zarówno pochwał jak i narzekań.
Przeczytałem, przeczytałem, ale nie mogłem znaleźć jednoznacznego pojedynku Sunpak vs. Nissin, co wydaje mi się dość dziwne, bo wyglądają na jedyne sensowne opcje do tej kwoty więc założyłem wątek licząc na tę definitywną odpowiedź tutaj
No więc właśnie z tym Sunpakiem to jest tak, że niewiele na jego temat jest. Albo nikt nie kupuje, albo (co bardziej prawdopodobne) ci co kupują, nic nie piszą na tym forum.
Polecam nissina, ale kup wtedy mark II. Można dostać za 500 z przesyłką. Mój znajomy używa sunpaka i nie jest zadowolony. Ja z kolei używam nissina mark II i uważam, że do 500 pln jest to najlepszy wybór. Tu masz temat o mark II http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=13932
Ostatnio zmieniony przez komor Nie 26 Cze, 2011, w całości zmieniany 1 raz
komor - no właśnie ten brak opinii o Sunpaku trochę mnie odstrasza. Z kolei jak na którymś zagranicznym serwisie przeczytałem wychwalające opinie i spojrzałem na zdjęcia do nich dołączone (rzekomo pokazujące jakość tej lampy) to zwątpiłem..
wsnap - dzięki za link! Po przemyśleniach jestem zdecydowanie bliższy Nissinowi.
Tak w ogóle, na stronie Fotojokera jest przy tej lampie napisane: "Tryb Master : brak". Czy to oznacza, że ta lampa nie będzie bezprzewodowo błyskała bez bycia podpiętą do aparatu i nie będę mógł wyrywać lasek na ustawianie jej po drugiej stronie pokoju, żeby pokazać, jaki ze mnie profesjonalista?
Czy to oznacza, że ta lampa nie będzie bezprzewodowo błyskała bez bycia podpiętą do aparatu i nie będę mógł wyrywać lasek na ustawianie jej po drugiej stronie pokoju, żeby pokazać, jaki ze mnie profesjonalista?
NIe wiem jak w sony ale dziala jako Slave wiec z lampy wbudowanej powinno dac rade
Tak jak pisze cra89 - z wbudowaną lampą działa bez problemu, także możesz lampę ustawić w drugim końcu i czekać, aż laski będą drzwiami i oknami wbijały się do Ciebie Ja ze swojej strony mogę nissina polecić - używam pół roku i jestem zadowolony.
nawrocki [Usunięty]
Wysłany: Nie 26 Cze, 2011
Ja też dzisiaj klikam Kup Teraz na Nissina W jednym z postów wyczytałem, że w Di 622 Mark 2 działa bezprzewodowo E-TTL. Czy ktoś może potwierdzić ?
Pozdr.
T.
OK, zdecydowałem się już ostatecznie na Nissina. Dzięki wielkie wszystkim za pomoc
Jeśli ktoś kiedyś tak jak ja będzie się zastanawiał nad tymi dwoma modelami i Google go tu zaprowadzi, a on będzie zachodził w głowę, czemu wybrałem tak, a nie inaczej to informuję, że w moim przypadku zadecydowały opinie: o Sunpaku jest bardzo mało i mocno mieszane, o Nissinie dużo i same pozytywne. Co prawda trzeba się zrzec lanserskiego wyświetlacza, ale uznałem, że w roli "pussy magnet" wystarcza mi znaczek Sony na puszce
pasiasty [Usunięty]
Wysłany: Wto 28 Cze, 2011
Sunpaka PZ42X mam mniej więcej 2,5 roku.
Wady:
- dwa przyciski do wszystkiego, koszmarnie się tym steruje
- bez komunikacji TTL wyłącza się po jakimś czasie (10-15 min) niezależnie od tego, czy jest wyzwalany centralnym kontaktem
- wyłącznik nie jest jakoś zagłębiony w obudowie i w plecaku czasami lampa się włącza sama
- nie ma żadnych zaawansowanych funkcji, jak HSS, wbudowana fotocela, synchronizacja na drugą lamelę (Canon)
- brak gniazda PC
- brak złącza zasilania zewnętrznego
- mam wrażenie, że TTL działa w miarę poprawnie jedynie przy oświetleniu bezpośrednio, w przypadku światła odbitego nedoświetla
Zalety:
- przeżyła moje obchodzenie się ze sprzętem, w tym kilka poważnych upadków na beton
- ma wyzwalanie centralnym kontaktem
Co do wyzwalania na druga kurtyne z Canonem chyba kazda lampa obslugujaca e-ttl da rade przynajmniej takie mam doswiadzczenia. A mozna to wlaczyc z poziomu menu aparatu. Mialem Nissina di622 i mimo iz w instrukcji i w opisie ze nie da sie to dzialalo, mialem podpietey nizszy model Nissina tez dalo rade, to samo z Tumaxem jakims ktory tez wg opisu nie powinien dzialac na druga kurtyne to dzialal Jedynie w Metz czy Canonie oprocz ustawienia w menu trzeba bylo ustawic z poziomu lampy blysk na druga kurtyne
Moze sie myle, ale mialem wiele lamp pdpietych pozycznaych gry moj Metz mial wymieniana stopke i kazda dzialajaca w e-ttl dala rade blyskac na druga kurtyne.
Ja w Nissin odkryłem jedną wadę, nie działa ze stopki z obiektywami bez elektroniki, ale działa wtedy ze statywu jako SLAVE FILM, wbudowana ustawiona na MANUAL.
nawrocki [Usunięty]
Wysłany: Sro 29 Cze, 2011
Wczoraj dotarł do mnie mój Nissin. Ogólne wszysko ok, może się powtarzam ale napiszę, że plastiki bardzo dobrej jakości. Zoom dosyć głośny (to moja pierwsza lampa więc wrażenie subiektywne). Kupiłem przez Allegro, sprzedawca jako gratis dodawał dyfuzor, nie do końca pasujący ale da się go nałożyć, myślę o rozgrzaniu go w gorącej wodzie i założeniu na lampę tak aby lepiej się dopasował. Próbowałem odpalać lampę za pomocą wbudowanej lampy - tu rozczarowanie bo odpalała się przy przedbłyskach pomiarowych. Trzeba będzie zapomnieć o tej funkcji. Mój Nissin posiada gniazdo synchronizacji więc można taniej połączyć się z nim za pomocą kabla. Canon 500D widzi lampę bez problemów.
Jedyne co mnie zastanawia to fakt, że po zmierzeniu ekspozycji miga cyferka przysłony. Zdjęcia wychodzą prawidłowo, próbowałem zmieniać parametry ekspozycji, bez skutku - dalej miga.
Już widzę, ile pracy czeka mnie aż zaprzyjaźnię się i będę prawidłowo używał lampy. Ale w końcu po to ją kupiłem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 11