Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Nikon vs Canon Budżetowo stałki (czyli wybór systemu)
Autor Wiadomość
k4rni 
Nowy

Wysłany: Czw 30 Cze, 2011   Nikon vs Canon Budżetowo stałki (czyli wybór systemu)

Witam, jako swój pierwszy i od razu proszę o małą pomoc chciałbym pewnie jak każdy decydujący się na zabawę z fotografią non-profit” wybrać jakiś system. Styczność z lustrem miałem już jakiś czas temu, więc nie jestem kompletnym amatorem tzn nie muszę się uczyć jak pstrykać i nawet wiem czego chcę :) Poszukuję systemu z budżetowymi stałkami, głównie do portretu i reportażu wolnego (nie ślubnego ) czy streeta.

Nikon d7000/D300/D300s, szkła: sigma 20 1.8, 35 1.8, 50 1.4G/50 1.8G, 85 1.8, póżniej może jakiś tani zoom 70-300 albo coś szerokiego chodzi mi głównie o tanią budżetówkę od której mógłbym zrobić oskocznię od portretów ;)
vs
Canon 5D Samyang 35 1.4, Canon 50 1.4 (choć chyba dość średniawy jest i mógłbym sobie podarować) 85 1.8 u Canona na razie zoom bym sobie podarował ale może 17-40 (całkiem przyzwoita cena używek)
W zależności od systemu lampa 580 /SB900 + softbox

Czemu taki wybór? W Nikonie dość oczywiste, że z body nic innego sensownego nie ma no może d90 ale przegrywa z d300 czy d7000. Trochę jednak niepokoi mnie kolorystyka nikona w szczególności d300 i jego zachowanie na wysokim ISO. Canon to zupełnie inna sprawa tani FF i to kusi, kolory miodne, choć plastyki się ciągle doszukuję  Dodatkowym atutem jest DPP, którym się już trochę bawiłem i sądzę, że jest szybkim narzędziem i fajnie będzie go uzupełniał PS Elements.
Trochę się rozpisałem  mam nadzieję, że mnie nie rozstrzelacie 
pozdrawiam

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Czw 30 Cze, 2011   

No dobrze, ale jakiej porady oczekujesz?
Chcesz kupić nowy sprzęt czy też używki są OK?

k4rni napisał/a:
W Nikonie dość oczywiste, że z body nic innego sensownego nie ma
A czego szukasz, że nic nie znajdujesz oprócz tych trzech wymienionych?
k4rni napisał/a:
Trochę jednak niepokoi mnie kolorystyka nikona w szczególności d300
Będziesz robić w JPGach? Bo jeśli tak to jakim atutem jest DPP?
k4rni napisał/a:
d300 i jego zachowanie na wysokim ISO
A nie niepokoi Cię wysokie ISO w 5D? ;)
k4rni napisał/a:
tani FF i to kusi, kolory miodne, choć plastyki się ciągle doszukuję
No niewątpliwie tani, bo... używany ;) Trzeba dobrze szukać, by nie trafić na jakiegoś zajeżdżonego ślubianiaka ;)
k4rni napisał/a:
Dodatkowym atutem jest DPP, którym się już trochę bawiłem i sądzę, że jest szybkim narzędziem
Atutem DPP jest jego ... niska "cena" ;) W moim rozeznaniu nie umywa się jednak do aplikacji komercyjnych, takich jak Lightroom, DxO, CaptureOne czy Bible...

k4rni 
Nowy

1)Używki są jak najbardziej OK i to jest główny atut dla D300 i 5D
2)Będę robić głównie RAWach, może z tym DPP trochę przesadził ale darmowy soft to zawsze darmowy soft :)
3)ISO w 5D tak na mój gust używalne jest na 3200, przy lekkim odszumianiu natomiast na D300 to do 800 na spokojnie, ergonomia ach nikona jest trochę lepsza (do tego nie wiem czy Ja to zauważyłem piątka jest trochę źle wywarzona i leci do przodu jak noszę ją na pasku na szyi) ale głównie nastawiałbym się jakość obrazka, więc ergonomię jest w stanie przecierpieć :) i główny nacisk chcę położyć na szkła a nie na puszkę

komor 
Moderator

k4rni, jak już napisał hijax_pl, główną zaletą DPP jest cena. Jeśli chcesz robić zdjęcia w RAW, to nie przejmuj się kolorystyką Canona/Nikona, bo przy portrecie i tak ustawisz ją sobie jak chcesz. Co do wyważenia sprzętu to na szyi można nosić małpkę albo małą lustrzaneczkę entry-level. Porządniejszy sprzęt będziesz nosił na ramieniu a nie na szyi. :)

Patrząc na listę stałek to wydaje się, że Nikon wygrywa bardzo fajnym 35G (odpowiednik Canona jest starszy i gorszy) oraz większym wyborem pięćdziesiątek o przyzwoitej jakości przy niewygórowanej cenie. Odpowiednik Canona 50/1,8 jest najtańszy z tego, ale mocno plastikowy, zaś 50/1,4 jest porządne, ale też już nienajmłodsze. Pozostałe rzeczy są porównywalne.

Podnosząc nieco poprzeczkę cenową i dorzucając Sigmę 30/1.4 oraz 50/1.4 możesz system wybrać ten, w którym bardziej Ci się podoba ergonomia aparatu, bo obiektywy będą wtedy równorzędne w obydwu systemach.

Patrząc perspektywicznie na droższe obiektywy dostępnę w obu systemach, to Canon ma parę kuszących perełek, co do Nikona się nie wypowiadam, niech dopiszą coś nikoniarze. :)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

k4rni napisał/a:
1)Używki są jak najbardziej OK i to jest główny atut dla D300 i 5D
Z używek można też wyrwać D700. Może nie w cenie zajeżdzonego 5D, no ale wynika to z tego że ten sprzęt trzyma cenę dzięki swej jakości...
k4rni napisał/a:
2)Będę robić głównie RAWach
To zapomnij o kolorach na wyświetlaczach. Tym bardziej na wyświetlaczach np 5D, który nieźle przekłamuje ;)
Zaopatrz się w szarą kartę by nie mieć problemu z balansem bieli. No i porządną wywoływarkę RAWów.
k4rni napisał/a:
może z tym DPP trochę przesadził ale darmowy soft to zawsze darmowy soft :)
No wiesz.. Darmowy jest też RawTherapy czy blueMarine...
k4rni napisał/a:
ISO w 5D tak na mój gust używalne jest na 3200, przy lekkim odszumianiu natomiast na D300 to do 800 na spokojnie
Ściągnij sobie RAWy, albo przeanalizuj wykresy z DxOmarka...

k4rni 
Nowy

D700 odpada :) z uwagi na cene ;) moje założenie trochę jest takie, że inwestuję w obiektywy a z super body czekam jak będzie coś fajnego jak D800/D400 czy w canonie jakiś następca 5dmkII i jak trochę stanieje od ceny nowości to czemu nie ;) ale teraz trzeba coś focić :) ogólnie trochę bardziej skłaniam bardziej się do nikona z uwagi na ergonomię wide D300 i dobre stałki 35 i 50 no i tak trochę się naczytałem o tej niesamowitej magii obrazka z 5D a ja jednak chce dość statyczne ujęcia robić...

tkosiada 
Rozmowny

ZACZNE OD PROGRAMÓW
DPP canona ok, ale jak masz zamiar bawić z rawami to musisz załadować z drugiej płytki Digital Profesjonal bo ten program jest dedykowany do raw
działa on baaardzo mułowato choć jest prosty w obsłudze
ale IMO lepiej, szybciej, bardziej intuicyjnie będzie Ci się pracowało z nikonowkim View NX2, który tez jest darmowy i szybko sobie radzi z rawami
możesz zainwestować w Capture NX2, ale z czasem
co do sytemu to tu szkła same pokazuja co będzie pewniejsze do street, czyli nikona 35 polecam, weź nową 50/1.8 G, 85 równie gorąco ( z tym szkłem sie nie rozstaje)
może dla tej trójki wystarczy SB700 zamiast 900? sam zdecyduj
puszka? ze wzgledu na pewniejszy AF, bardzo dobry pomiar światła i fantastyczne AUTO ISO weź, jako optymalny wybór D7000 ( akurat te funkcje dziają we wszystkich 3 bardzo dobrze :razz: )

pozdro :cool:

komor 
Moderator

tkosiada napisał/a:
DPP canona ok, ale jak masz zamiar bawić z rawami to musisz załadować z drugiej płytki Digital Profesjonal bo ten program jest dedykowany do raw

DPP to jest właśnie Digital Photo Professional.

tkosiada 
Rozmowny

Ups :oops:
Pomyliły mi się programy

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

hijax_pl napisał/a:
A nie niepokoi Cię wysokie ISO w 5D? ;)
hijax_pl napisał/a:
To zapomnij o kolorach na wyświetlaczach. Tym bardziej na wyświetlaczach np 5D, który nieźle przekłamuje ;)
:roll:

PS. Widzę tu ostre przeciąganie liny. :mrgreen:

k4rni 
Nowy

Wysłany: Pią 01 Lip, 2011   

Już prawie się zdecydowałem na Nikona ale jednak nawet przeglądając galerie na nikoniarze.pl i w sieci, że brakuje zdjęć z naturalnymi kolorami, wiekszość to B&W albo zabawa suwakami, chyba będzie trzeba przeboleć ergonomię ale Canon 5D ma naprawdę przynajmniej na tym co wyszukałem czyli pbase+canon-baord ładniejsze kolory i trochę taka plastykę.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

k4rni napisał/a:
i trochę taka plastykę.
A co to? :wink: :cool:

komor 
Moderator

k4rni, ta plastyka i kolory to może być kwestia szklarni, obróbki no i tego tam, jak mu tam… – fotografa. :) Znaczy się: jego umiejętności w używaniu narzędzia.

tkosiada 
Rozmowny

k4rni napisał/a:
... ładniejsze kolory i trochę taka plastykę.

jakbym siebie słyszał kilka lat temu :mrgreen:
wierz mi jakby była lipa to bym nie przeszedł na N
teraz oprócz tej plastyki na FF i kolorów mam wiele innych rzeczy i ze zmiany jestem naprade zadowolony
jesli juz postanowiłeś to udanych zakupów i fantastycznej zabawy

[ Dodano: Pią 01 Lip, 2011 16:10 ]
komor napisał/a:
k4rni, ta plastyka i kolory to może być kwestia szklarni, obróbki no i tego tam, jak mu tam… – fotografa. :) Znaczy się: jego umiejętności w używaniu narzędzia.

a właśnie, jak to ująłeś? fotograf? jakieś obce słowo
tzn że ON kreuje fotki? musze poczytać :mrgreen:

Raideur 
Rozmowny

Wysłany: Sob 02 Lip, 2011   

k4rni jak chcesz ladny obrazek bez suwakow itp rzeczy bierz canona , przeszedlem z N na C i wcale nie zaluje , wiem ze teraz specjalisci od Nikona mnie zaatakuja lecz dla mnie nikon zolci :)

hijax_pl napisał/a:
Kod:
To zapomnij o kolorach na wyświetlaczach. Tym bardziej na wyświetlaczach np 5D, który nieźle przekłamuje 

Uzywam 5d i nie zauwazylem tej "wady" ?

Odpowiedz do tematu