Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Najlepsza lampa do ok. 500zł?
Autor Wiadomość
komor 
Moderator

Wysłany: Sro 29 Cze, 2011   

nawrocki napisał/a:
Jedyne co mnie zastanawia to fakt, że po zmierzeniu ekspozycji miga cyferka przysłony.

Popatrz co masz dostępne i co ustawione w Custom Functions dotyczącym pracy z lampą w trybie AV.

Reklama

Barilla13 
Nowy

Nissin di622 mkII na 100% ma możliwość pominięcia przedbłysków podczas wyzwalania na fotocelę - przewertuj dokładnie instrukcję.

raf7775 
Entuzjasta

Może palnę głupotę ale, po co na fotocelę jak działa TTL bezprzewodowy.

nawrocki
[Usunięty]

Dzięki za rady, sprawdzę ustawienia w aparacie, Komor czy oprócz sposobu rozwiązania mógłbyś napisać ogólnie w czym rzecz ?

A co do fotoceli to po prostu testowałem użycie a instrukcja jest dosyć skromna i choć przejrzałem ją szybko to dużo bym postawił, że tam nic o pomijaniu przedbłysków nie pisze.
Pozdr.
T.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

raf7775 napisał/a:
Może palnę głupotę ale, po co na fotocelę jak działa TTL bezprzewodowy.
W D90. Ale nie w 500D ;)

komor 
Moderator

hijax_pl, obawiam się, że TTL bezprzewodowy działa tak samo w Nissinie w odmianie żółtej i czerwonej. Tzn. wersja pierwsza miała tylko ręczne ustawianie mocy jako bezprzewodowy slave, natomiast wersja II zdaje się ma już moc ustawianą przez puszkę, raczej bez względu na system. Ale jeśli się mylę, to niech ktoś prostuje.

nawrocki napisał/a:
Komor czy oprócz sposobu rozwiązania mógłbyś napisać ogólnie w czym rzecz ?

Ogólnie to zgaduję :) bo nie wiem w jakim trybie pracowałeś. Migająca przysłona oznacza, że nie da się ustawić pożądanej. Te ustawienia dotyczące pracy AV z lampą opisane są w instrukcji, generalnie chodzi o to, jaka ma być strategia aparatu co do ustawiania czasu ekspozycji przy pracy z lampą, w zależności od tego, czy chcemy mieć naświetlone tło mocniej światłem zastanym (sztywny czas 1/60) czy z przewagą błysku (sztywny czas 1/200) czy coś po drodze. Doczytaj w instrukcji, bo w różnych generacjach puszek pojawiały się nowe możliwości, a 500D akurat tak nie znam.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Czw 30 Cze, 2011   

komor napisał/a:
obawiam się, że TTL bezprzewodowy działa tak samo w Nissinie w odmianie żółtej i czerwonej. Tzn. wersja pierwsza miała tylko ręczne ustawianie mocy jako bezprzewodowy slave, natomiast wersja II zdaje się ma już moc ustawianą przez puszkę, raczej bez względu na system.

Po pierwsze - skoro piszesz o TTL to co tam robi ręczne ustawianie mocy? ;)
Po drugie - by działał bezprzewodowy TTL trzeba jakoś ten sygnał przekazać. Radiowo albo sygnałami świetlnymi. Z tego co wiem to Nissin odbiornika radiowego nie ma wbudowanego, a z drugiej strony 500D nie ma wbudowanego sterownika...
Po trzecie - Nissin 622 rozumie nikonowski CLS i z tego co wiem bez problemu współpracuje z D90 w trybie zdalnego slave'a.

komor 
Moderator

hijax_pl napisał/a:
Po pierwsze - skoro piszesz o TTL to co tam robi ręczne ustawianie mocy?

TTL, bo nazywa się to Wireless TTL, tyle, że w Nissinie Di622 (pierwsza wersja) jest ułomne, bo ignoruje ustawienie mocy wysyłane przez body. Ale odpala zdalnie lampę, po uaktywnieniu w puszce funkcji bezprzewodowego błyskania.

hijax_pl napisał/a:
Po drugie - by działał bezprzewodowy TTL trzeba jakoś ten sygnał przekazać. Radiowo albo sygnałami świetlnymi. Z tego co wiem to Nissin odbiornika radiowego nie ma wbudowanego, a z drugiej strony 500D nie ma wbudowanego sterownika...

No ale jak założysz na aparat mastera, to wtedy już sterownik jest. :)

hijax_pl napisał/a:
Po trzecie - Nissin 622 rozumie nikonowski CLS i z tego co wiem bez problemu współpracuje z D90 w trybie zdalnego slave'a.

Ale też pewnie tylko z ręcznym ustawianiem mocy, przynajmniej tak stało w instrukcji. Ale wersja do Nikona powstała później niż do Canona i pewne rzeczy miała poprawione, więc może przekazywanie ustawienia mocy też działało – tego nie wiem, miałem do czynienia tylko z wersją C.

raf7775 
Entuzjasta

W nikonie działa wszystko bezprzewodowo i z pełną automatyką.
Z tego co ja wyczytałem to w canonie działa tak samo.

komor 
Moderator

raf7775, ale piszesz o Mk II, prawda?

raf7775 
Entuzjasta

Tak MK2 (taką mam więc o takiej piszę) ;-)

xhu 
Nowy

@komor - sorry, ale co to jest ten "master"? sam mam Canona 500 i myśle o kupnie lampy i żeby mi tu jakiejś niespodzianki nie było ;P

raf7775 
Entuzjasta

Lampa, która może sterować drugą lampą bezprzewodowo.
nissin może być tylko slave, czyli może być sterowana lampa wbudowaną ale ona sterować inną lampą nie może.

xhu 
Nowy

aha okej no domyślałem się, że tak właśnie to działa :) dzięki za info ;D

raf7775 
Entuzjasta

Wysłany: Pią 01 Lip, 2011   

Nie ma sprawy.

Odpowiedz do tematu