Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Ładowarka do akumulatorów AA
Autor Wiadomość
cartman1285 
Uczestnik

Wysłany: Pią 21 Mar, 2008   Ładowarka do akumulatorów AA

Witam. Kupiłem ładowarkę na 4 akumulatory AA firmy Vivanco razem z 4 akumulatorami tej samej firmy. Baterie maja pojemność 2200 mAh. Niestety już się zużyły i nie trzymają energii wystarczająco długo. Nosze się z zamiarem kupna nowych akumulatorów o większej pojemności i innej firmy. Czy ładowarka którą posiadam nadaje się do ładowania nowych, pojemniejszych akumulatorów ? Czy moja stara ładowarka będzie wiedziała że ma do czynienia z pojemniejszymi bateriami, i czy będzie je ładować do pełna ?
Z góry dzięki za odpowiedzi.

Reklama

koraf 
Optyczny
Koraf

Wysłany: Pon 24 Mar, 2008   

Nie powinieneś mieć problemów ze starą ładowarką , gdyż wtedy wszyscy przy nowych
akumulatorach o większej pojemności mieli by problemy :wink: i musieliby przesiadać się na nowe ładowarki :evil: .Będziesz musiał dłużej ładować nowe akumulatorki przy takim samym prądzie ładowania - co oczywiste.

fotokrak 
Uczestnik

Wysłany: Nie 13 Kwi, 2008   

I TAK I NIE
Zalezy od rodzaju ładowarki, niektóre bez problemu tak jak kolega napisał trzeba ładować dłużej, na tomiast niektóre mają określone jak duże maksymalnie mogą być akumulatory, chodzi o to że te nowe o dużych pojemnościach trochę inaczej są ładowane, no i czujnik naładowania na full też musi być ustawiony, teraz ładowarka to nie tylko transformator, ale czujniki temperatury, procesory, duperele.
Tak przy okazji powiem że dobrze jest lądować za jednym razem tylko takie same akumulatory, a pod żadnym pozorem nie mieszać pojemności, chyba że producent stwierdzi inaczej, czasami jest np tak że dwie mogą być inne dwie inne.
W mojej karierze na przestrzeni około 20 lat zużyłem 4 ładowarki właśnie mi szwankuje i też wkrótce coś będę musiał kupić, choć nie jest to już priorytetem bo mój canon power S1 padł :( prawdopodobnie wrócę do GP, gdyby nie mechaniczne zniszczenie pewnie by działała do dziś

koraf 
Optyczny
Koraf

Wysłany: Pon 14 Kwi, 2008   

fotokrak napisał/a:
I TAK I NIE
Zalezy od rodzaju ładowarki, niektóre bez problemu tak jak kolega napisał trzeba ładować dłużej, na tomiast niektóre mają określone jak duże maksymalnie mogą być akumulatory, chodzi o to że te nowe o dużych pojemnościach trochę inaczej są ładowane, no i czujnik naładowania na full też musi być ustawiony, teraz ładowarka to nie tylko transformator, ale czujniki temperatury, procesory, duperele.
Tak przy okazji powiem że dobrze jest lądować za jednym razem tylko takie same akumulatory, a pod żadnym pozorem nie mieszać pojemności, chyba że producent stwierdzi inaczej, czasami jest np tak że dwie mogą być inne dwie inne.
W mojej karierze na przestrzeni około 20 lat zużyłem 4 ładowarki właśnie mi szwankuje i też wkrótce coś będę musiał kupić, choć nie jest to już priorytetem bo mój canon power S1 padł :( prawdopodobnie wrócę do GP, gdyby nie mechaniczne zniszczenie pewnie by działała do dziś

Proponuję bradzo dobrą ładowarkę BC-700 , w której masz dużo dupereli jak to określiłeś ale najlepsze to niezależne ładowanie różnych typów akumulatorków jednocześnie i ustawialnym prądem (200 mA,500ma,700mA) oraz funkcja renowacji akumulatrów :grin:

Dingo 
Bywalec

Wysłany: Sro 16 Kwi, 2008   

koraf napisał/a:
Proponuję bradzo dobrą ładowarkę BC-700 , w której masz dużo dupereli jak to określiłeś ale najlepsze to niezależne ładowanie różnych typów akumulatorków jednocześnie i ustawialnym prądem (200 mA,500ma,700mA) oraz funkcja renowacji akumulatrów :grin:

koraf, pomijam już kilka naszych punktów wspólnych (np. body i kilka szkieł)... ale nawet ładowarkę mamy taką samą?!? :mrgreen:

Oczywiście, ja też polecam BC-700. To naprawdę świetna ładowarka!

Natomiast akumulatorków używam Eneloop i Energizer...
a Ty, koraf? ;)

koraf 
Optyczny
Koraf

Wysłany: Sro 16 Kwi, 2008   

Dingo napisał/a:
koraf napisał/a:

koraf, pomijam już kilka naszych punktów wspólnych (np. body i kilka szkieł)... ale nawet ładowarkę mamy taką samą?!? :mrgreen:

Oczywiście, ja też polecam BC-700. To naprawdę świetna ładowarka!

Natomiast akumulatorków używam Eneloop i Energizer...
a Ty, koraf? ;)

Dingo mam również te same akumalatory :mrgreen: , to musimy się umówić na piwo ... i plener przy okazji :grin: .

Dingo 
Bywalec

Wysłany: Czw 17 Kwi, 2008   

koraf napisał/a:
Dingo mam również te same akumalatory :mrgreen: , to musimy się umówić na piwo ... i plener przy okazji :grin: .

Jasne, koraf, z przyjemnością! :grin:

henk 
Entuzjasta

Wysłany: Sro 01 Lip, 2009   

Właśnie planuję kupić ładowarkę i nie bardzo wiem czym się różni taka za złotówkę od takiej za 600 zł.
Ma ktoś jakieś wskazówki, czym się kierować?

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

kieruj się przede wszystkim:

zabezpieczeniami ładowarki, te najtańsze lubią przepalać baterię na wylot, nie mówiąc że jak zostawisz na całą noc, a akumulator będzie trzaśnięty - to masz ryzyko że wszystko stanie w płomieniach :)

druga sprawa - o ile nie należy przesadzać, o tyle nie bierz ładowarek które ładują Ci baterię w godzinę, gdyż niszczysz bardzo szybko akumulator, nie mówiąc że pomimo dobrego napięcia takiego akumulatora to czas jego działania przy mocnym obciążeniu będzie wręcz zerowy.

kolejna sprawa - dobrze mieć ładowarkę z możliwością sprawdzenia stanu naładowania oraz z funkcją autorozładowywania akumulatorów oraz taką ładowarkę która podtrzymuje napięcie po naładowaniu.

Koszt do 200 zł jest w sam raz. Na te po 20 - 100 zł tak patrz raczej z przymrużeniem oka. Sam zamieniłem punkty Smart z SHELLA na ładowarkę Philipsa. Tani model a całkowicie wystarcza. Akumulator 2400 mAh ładuje mi się około 6-10 godzin. W sam raz na noc

MC 
Temu Panu już podziękujemy

W fotoaparacikach polecono mi ladowarke Startex CH408. Kosztowala kilkadziesiat zl, ma funkcje rozladowania akumlatorow, wyswietlacz LCD wskazujacy naladowanie. Od zera do pelnych zajmuje jej ok. 3-4h. Jestem z niej zadowolony.

henk 
Entuzjasta

To znaczy na jakim prądzie najlepiej (bezpiecznie) ładować akumulatorki?

koraf 
Optyczny
Koraf

henk napisał/a:
To znaczy na jakim prądzie najlepiej (bezpiecznie) ładować akumulatorki?

200 mA lub mniej i im dłużej ładujesz na mniejszym zakresie tym bateria dłużej trzyma.
Te nowe i lepsze mają kilka opcji ładowania : 200, 400, 800 mA.

arthuro 
Uczestnik

koraf napisał/a:
Proponuję bradzo dobrą ładowarkę BC-700

http://www.allegro.pl/ite...pojemnosci.html
wszystkie zalety w opisie

Amadeus 
Początkujący
Początki nałogu

Wysłany: Pią 03 Lip, 2009   

Zdecydowanie BC-700 lub BC-900 sprawują się wyśmienicie.

Odpowiedz do tematu