Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
foto w namiocie bezcieniowym, 3 x lampy blyskowe, pilot?
Autor Wiadomość
wieo 
Nowy

Wysłany: Czw 30 Cze, 2011   foto w namiocie bezcieniowym, 3 x lampy blyskowe, pilot?

Witam
zaczynam zabawę w zdjęcia w namiocie bezcieniowym (na marginesie zrobiony z kartonu, zmodyfikowany projekt znaleziony na jakiejś zagranicznej stronie) na dzień dzisiejszy doświetlam z lewej, prawej i z góry - halogenem z brico 150W jednak mam zamiar wykorzystać 2 x Lampe błyskowa COBRA A700 (stara lampa przeznaczona była do Canona analoga – wygląda dość solidnie oczywiście nie będzie współpracowała z automatyka aparatu wiec będzie błyskała maksymalnie) ale ja będę wyzwalał bezprzewodowo, będą ustawione po lewej i prawej stronie namiotu, teraz pytanie czy taka lampa jak wyżej jest ok. czy lepiej zainwestować w popularne na allegro żarówki błyskowe, wyzwalane fotocela? Czy one dają więcej światła niż wyżej wspomniana lampa jej parametry to:
liczba przewodnia 42 m przy ISO 100
lampka wspomagania AF TAK, zasięg do ok. 7,00 m
obrót reflektora w pionie 0°-45°-60°-75°-90°
obrót reflektora w poziomie w lewo 0° do 180° co 15° (13 pozycji) w prawo 0° do 150° co 15° (11 pozycji)
kąt błysku dla ogniskowych 28-35-50-85mm

I jeszcze jedno jeśli będę używał lamp błyskowych, aparat CACON 450D może mieć problem z ustawieniem ostrości czy mogę zastosować dodatkowo światło stałe i np. święcić nim z góry namiotu? Jeśli tak jakie żarówki będą najlepsze w połączeniu z światłem błyskowym, halogen chyba odpada bo ma inna temperaturę, a co z żarówkami sprzedawanymi na allegro energooszczędne powiedzmy 150 WAT lub więcej, święcące na namiot z góry? Czy lepiej święcić z przodu jakąś mniejsza mocą?

Pozdrawiam
Wiechu

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Czw 30 Cze, 2011   

Żarówka błyskowa ma ok 30-45Ws.

Jak to przeliczyć do LP? Zależy od kąta rozsyłu... Taka np nikonowska lampka SB-800 ma ok 60Ws (a wg specyfikacji ma GN38 dla pozycji palnika 35mm)

wieo napisał/a:
I jeszcze jedno jeśli będę używał lamp błyskowych, aparat CACON 450D może mieć problem z ustawieniem ostrości czy mogę zastosować dodatkowo światło stałe i np. święcić nim z góry namiotu?
A jak masz zamiar ustawić w aparacie przysłonę i czas ? ;)

A tak generlanie...

Coś Ci mówią takie hasła?
- Światło błyskowe vs światło zastane...
- Odcinanie światła zastanego...
;)

wieo 
Nowy

hmm co do przysłony i migawki myślałem o:
1/200 F9-11

szukam informacji o odcięciu światła zastanego :)

zastanawiam sie czy jako pilota mogę użyć halogena 150W czy lepiej żarówki energooszczędnej tej samej mocy :)

Pozdrawiam
Wiechu

komor 
Moderator

wieo, jako pilota nie potrzebujesz aż 150 W. Zresztą im „cieńsza” będzie żarówka, tym łatwiej ją wytniesz potem z ekspozycji. Co do informacji na temat odcięcia światła zastanego to proponuję eksperyment do przeprowadzenia w domu. Ustaw ISO 100, f/9, 1/200 i zrób zdjęcie w normalnie oświetlonym pokoju. Następnie zobacz ile światła się zarejestrowało. :)

wieo 
Nowy

no i wszystko już chyba jasne zrobiłem test jak radził kolega komor ;)
iii hmm myślę max 100 świecąca z góry na namiot :)
nadal nie wiem jaki rodzaj czy może być halogen czy lepiej coś na styl świetlówki chodzi o barwę światła :)

Pozdrawiam
Wiechu

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

wieo napisał/a:
nadal nie wiem jaki rodzaj czy może być halogen czy lepiej coś na styl świetlówki chodzi o barwę światła
W zasadzie to obojętne, choć czujniki AF lubią jedne źródła światła bardziej od innych... I nie musi to być 100W - czujnik działa przecież o zmroku też ;)

Odpowiedz do tematu