Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Martin, w przypadku G11, to akurat ten optyczny jest jakoś tak niezbyt optymistyczny... np. na szerokim kącie widzisz czubek obiektywu, co może zdeczka i conieco wkurzać..
Hijax, nie zapominaj, że ty jesteś fachowcem na pograniczu profesjonalizmu, a ja sugestii udzieliłem jako totalny amator... a podejrzewam, ze osoba zainteresowana jest raczej amatorem niż profesjonalistą.
pzodro
Samo pytanie samsung EX czy WB powinno wszystkim tutaj dyskutującym powiedzieć jedno- niech gość kupi co mu się bardziej podoba bo zapewne całej różnicy w jakości ostrości kolorach nie zauważy. Tak naprawdę nie rozumie nawet różnicy w tych aparatach. Kupi EX będą lepsze zdjęcia ale brak zooma go dobije kipi WB będzie odwrotnie. Ludzie muszą się uczyć na własnych błędach.
Samo pytanie samsung EX czy WB powinno wszystkim tutaj dyskutującym powiedzieć jedno- niech gość kupi co mu się bardziej podoba bo zapewne całej różnicy w jakości ostrości kolorach nie zauważy.
To, że "gośc" słabo się zna, nie oznacza chyba, że ma kupowac bylejakośc...
wielbicielxx napisał/a:
Tak naprawdę nie rozumie nawet różnicy w tych aparatach. Kupi EX będą lepsze zdjęcia ale brak zooma go dobije kipi WB będzie odwrotnie. Ludzie muszą się uczyć na własnych błędach.
Zgadzam się... ale w miarę możliwości preferuje uczyc się na cudzych błędach i stąd ta prośba o pomoc.
Panowie, byłam wczoraj na "rozpoznaniu" w paru sklepach
Canona Pan mi odradził, bo mają "często zwroty", EX1 wyoglądałam ze wszystkich stron i raczej jestem zdecydowana... Zostało mi jeszcze poszukac jak najkorzytniejszą cene i do boju!
Ale zanim dokonasz zakupu, porównaj tą piatkę:
http://www.ceneo.pl/Produ...oductId=7443576
Przyznam szczerze, że z tego zestawu - kierując się Twoimi pierwotnymi sugestiami, czyli przedziałem pomiędzy Samsungami EX1 i WB5500 - ja bym się zdecydował na Fuji F200. Tym co mnie zniechęca do Samsunga w ogóle, jest niezbyt przemyślane i zagmatwane menu. Oceniam wprawdzie na podstawie menu, jakie mam w moim TV LCD oraz w telefonach komórkowych, ale z pewnością nie zamierzam sprawdzać na własnym przykładzie, czy ta zasada odnosi się także do aparatów fotografcznych. Natomiast co do zapisu w RAW-ach, to kol hijax zapewne ma rację, ale on jest maniakiem, więc jemu czasochłonna obsługa tego rozwiązania nie tylko nie przeszkadza, ale zapewne sprawia przyjemność, tylko że do tego jeszcze trzeba mieć szybki komputer. Natomiast na miejscu kogoś, kto myśli o swoim pierwszym aparacie, to nie przywiązywałbym do tego wagi - zdjęcia na blogi czy w ogóle do netu i zastosowań domowych, i tak zapisuje się w jpgach.
A gdybyś chciała jednak cyfrówki z większym zomem - pomimo wymienionych przez poprzedników wad, jakie się z tym wiążą, ale których jednak bym nie demonizował - to przyjrzyj się jeszcze modelom Fuji S3200 lub droższemu HS20EXR.
Wyjaśniam, że ja aktualnie używam lustrzanek Sony Alfa, ale stwierdziłem, że noszenie lustrzanki z zestawem obiektywów na każdy spacer czy wypad w teren nie ma sensu, więc koniecznie muszę zakupić tzw zaawansowany kompakt jako sprzęt nie tyle uzupełniający, co właśnie codzienny. I mój wybór padł na Fuji - model S200EXR lub HS20EXR. A ponieważ mi się nie pali, bo mam czym focić, więc poczekam jeszcze trochę na zapowiedziane na jesień nowości Fuji. Może będzie jeszcze coś atrakcyjniejszego, albo przynajmniej ceny HS20EXR pójdą w dół?
A tak w ogóle, to kup aparat, z którym sama będziesz się dobrze czuła, bez względu na to co o nim myślę ja, czy kol. hijax, czy ktokolwiek inny. Z czasem i tak będziesz chciała się przesiąść na "wyższą półkę", to jest raczej nieuniknione, więc zebrane doświadczenia osobiste się przydadzą.
Pozdrawiam
Ps: mała poprawka: zdaje się, że akurat F200 nie ma opcji "ręcznych" lub przynajmniej mocno ograniczone, więc jeżeli chcesz nabrać doświadczenia, to pozostawałby F550 lub F300. No, albo S3200. Ale najlepiej pójdź do najbliższego sklepu foto i weź te modele we własne dłonie. Wtedy wszystko się wyjaśni. Raz jeszcze pozdrawiam.
Canona Pan mi odradził, bo mają "często zwroty", EX1
Interesujace.Jak ostatnio byłem w FJ oglądać g12, to sprzedawca sprzedał mi dokładnie taki sam tekst dodając coś o zdobyciu przez niego nagrogy EISA. Byłem zaskoczony, że nie polecał mi Nex-a
Natomiast co do zapisu w RAW-ach, to kol hijax zapewne ma rację, ale on jest maniakiem, więc jemu czasochłonna obsługa tego rozwiązania nie tylko nie przeszkadza, ale zapewne sprawia przyjemność, tylko że do tego jeszcze trzeba mieć szybki komputer
No więc tak...
Tak - jestem zwolennikiem RAWów.
Jestem, gdyż do szału mnie doprowadzają narzucane przez producentów percepcje otaczającego nas świata. Nie jestem w stanie znieść tego, że fotki robione w domu wieczorową porą są żółte. A fotografowany las robi się niebieski. Nie dociera do mnie, że "tak aparaty mają". Po prostu skoro mam możliwość kontroli nie tylko nad przyciskiem migawki - korzystam z tego.
Tylko czy to jest maniakalne podejście?
Czy jeśli sam gotuję sobie obiady to znak, że maniakalnie nie ufam restauratorom, czy może po prostu lubię przyrządzić zupę po swojemu, kontrolując wszystko od obierania jarzyn do nalewania zupę na talerz?
Tak - wiem... Zapewne wiele osób po prostu je to co kelner podał, a innym osobom starcza sól, pieprz i maggi stojące na stoliku...
Śmieszą mnie dyskusję o wyższości kolorów obrazka z jednego aparatu nad drugim.
Ciekawe czy takie osoby nowy telefon też wybierają po wbudowanych dzwonkach?
Czy jest to czasochłonne?
Absolutnie nie. Jestem zdania, że takie sądy pochodzą od ludzi, który nie parają się wywoływaniem RAWów, albo robią to w sposób bardzo dziwny, nieergonomiczny, używając jakiegoś tandetnego softwareu
Czy potrzeba super komputera?
Jak wyżej.
Soniak10 napisał/a:
to nie przywiązywałbym do tego wagi - zdjęcia na blogi czy w ogóle do netu i zastosowań domowych, i tak zapisuje się w jpgach.
Hm.. mimo, że obrabiam RAWy też kończę na takich JPGach
Czy jest to czasochłonne?
Absolutnie nie. Jestem zdania, że takie sądy pochodzą od ludzi, który nie parają się wywoływaniem RAWów, albo robią to w sposób bardzo dziwny, nieergonomiczny, używając jakiegoś tandetnego softwareu
Nie param się wywoływaniem RAW i sądzę, że to jednak jest pracochłonne (chyba jestem typowym przypadkiem?) - dlaczego? Bo:
- trzeba zdjęcie (spory plik) zgrać na kompa, a to już jest pracochłonne
- trzeba zainstalować i naumieć się jakiegoś softu
- trzeba każde zdjęcie potraktować oddzielnie, chyba że jakieś uniwersalne profile?, ale to chyba nieprofesjonalnie
- no i jeszcze nie zapominajmy że trzeba przekonwertować do jpg
A jak bałagan się z tym wszystkim robi w kompie, gdy mamy np. 500 zdjęć z wywczasów
Bardzo pracochłonne to wszystko, baaardzo
hahaha...a mnie polecił
Aczkolwiek Samsunga też chwalił!
Generalnie dosc sporo chadzałam po sklepach ze sprzętem elektronicznym (Saturn, M. Markt, FJ, i inne) w ostatnich tygodniach licząc, że rada kompetentnego sprzedawcy wystarczy do kupienia tego, czego oczekuje. Niestety, sprzedawca widząc laika, prezentacje aparatu zaczyna od magalomańskich zabiegów marketingowych, czyli wylicza mi piksele i zoomy... im więcej tym lepiej. Ewentualnie powie coś o szerokim kącie (jeśli jest), o obiektywie i ekranie.
Jakie to szczęście, że jest internet i można poczytac alternatywne (obiektywne) opinie nt. co i ile aparat powinien miec i do czego... Nawiasem mówiąc, w w/w sklepach nigdy nie padło to pytanie: "do czego aparat?"
Ostatnio w FJ mieli fajne ceny na EXa... Ale czy teraz też jest - nie wiem.
W krakowskim salonie FJ mieli go wczoraj za 1119 zł.
Przez kuriera wychodzi taniej, bo 1047+przesyłka.
Odbiór osobisty jest jeszcze tańszy, bo bezpłatny. A jakie oczy robią sprzedawcy, gdy zobaczą, że kupiłaś w tańszej cenie przez internet
[ Dodano: Pią 01 Lip, 2011 15:23 ]
hijax_pl napisał/a:
Co do reszty to się nie będę wypowiadał... szkoda prundu
Ależ wypowiadaj się - bardzo lubię twoje wypowiedzi, szczególnie te z odrobiną niedopowiedzenia
A może w ogóle przydałaby się jakaś krucjata propagująca RAWy wśród nowicjuszy, pokazanie jak to łatwo i prosto zrobić, jak zautomatyzować itp. ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 10