Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 30 Cze, 2011 Canon 7d czy Nikon d5100
Witam wszystkich.
Zastanawiam się nad zmianą aparatu z wysłużonego już Canona 350d. Pierwszy trop padł na 7d trochę po namowach kolegi z większym doświadczeniem fotograficznym. Z drugiej jednak strony mój drugi znajomy kupił Nikona d5100. Nie porównywałem obu aparatów ze względu na cenę obu (dwukrotnie większa jest 7d)l. Sądziłem że Canon 7d to zupełnie "inna półka" niż seria Nikona d5100. Do momentu gdy znalazłem takie oto porównanie:
Szczerze.... zgłupiałem. Według tego porównanie Nikon wygrywa.
Sam już nie wiem.
Raczej nie przerzucę się na Nikona gdyż mam obiektywy do canona których raczej nie będę sprzedawać a jeszcze mi posłużą.
Może ktoś wyjaśni czy rzeczywiście Canona powoli dogania (jak już nie przegonila) konkurencja.
A może czas na zmiany i lepiej zainwestowac w Nikona
Pozdrawiam.
Amator
Porównanie faktycznie bez sensu sami to napisali .
Cytat:
Snapsort zaleca Nikon D5100 . Zalecenie to jednak należy przyjmować z przymrużeniem oka, gdyż nie zawsze ma sens porównanie pro DSLR z entry-level DSLR
.
Sam popatrz na to, jak tam ludzie głosują. Wychodzi na to, że 8fps jest do foto sportu gorsze od 4. 7d ma tez gorszą budowe i jest mniej ergonomiczny.
Wynika to stąd, że więcej ludzi ma d5100 i głosuje na niego.
Zwróć uwage w czym 7d jest lepszy, a wszystko się wyjaśni.
7d ma 12 zalet, ale są to zalety przydatne w fotografii, no może poza ilością zdjęć na jednym akumulatorze.
d5100 ma 14 zalet, tylko kilka tyczy się typowo fotografii, a reszta jak :
-automatyczne ustawianie ostrość podczas filmowania
-o7 więcej obiektywów w stajni niikona
-cena
-waga i wielkość to zalety względne.
Bynajmniej nie zachwalam 7d z tego powodu, ze go mam, ale dlatego, że w teście zwrócono zbyt wielką uwage na rzeczy mniej istotne w fotografii a bardziej w filmowaniu.
Sam musisz podjać decyzję, ale jeśli możesz wydać 2x tyle, to lepiej kup 7D zwłaszcza że masz już jakieś obiektywy.
no wlasnie, rownie dobrze mozna porownywac d300 do d5100 i tez wyjdzie, ze gorszy
vilano, chcesz celowac w polke semi-pro to albo bierz 7d albo, jesli chcesz zmienic system, poczekaj na Nikona d400, z pewnoscia bedzie swietnie obrazowal a bedzie mial wszystkie zalezy zaawansowanego korpusu - solidnosc, masa przyciskow i kolek, szybki AF, szybka seria, itd. jesli 7d jest za drogi to jest jeszcze dylemat C 60d vs N d7000
expel [Usunięty]
Wysłany: Czw 30 Cze, 2011
Mówisz że nie chcesz się pozbywać szkieł. ALE czy owe szkła są na tyle dobre że z 7D będą dawały odpowiedni obrazek?
Dzięki wszystkim za podpowiedzi. Szczególnie dla kaurak'a. Jego post zdecydował. Kupuję 7d.
A ze szkiełek mam popularne w obiegu moim zdaniem:
Canon EF 70-200mm f/4L
i ostatnio zakupiony
Canon EF 17-40mm f/4L
ni i jeszcze kit.
Pozdrawiam
Moze tez 600d, skoro zastanawial sie nad d5100. Kwestia potrzeb i roznicy w cenie, bo tego mi sie nie chce sprawdzac.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Pią 01 Lip, 2011
vilano napisał/a:
Canon EF 70-200mm f/4L
i ostatnio zakupiony
Canon EF 17-40mm f/4L
ni i jeszcze kit.
a ja się z Sunders'em nie zgadzam - moim zdaniem specjalnego szału nie ma ale jak jesteś amatorem to zestaw jest całkiem przyzwoity zumowo, natomiast są to obiektywy, które dość mocno trzymaja cenę, dlatego dużo byś nie stracił na odsprzedaży i zmianie systemu.
Mimo wszystko ja bym został przy canonie bo sam mam od niego już powyginane ręce
P_M_ napisał/a:
Moze tez 600d, skoro zastanawial sie nad d5100. Kwestia potrzeb i roznicy w cenie, bo tego mi sie nie chce sprawdzac.
ble.... fuj , jak jest kasa to brać 7D i nie kombinować z jakimś entrylevelami
ja się z Sunders'em nie zgadzam - moim zdaniem specjalnego szału nie ma ale jak jesteś amatorem to zestaw jest całkiem przyzwoity zumowo, natomiast są to obiektywy, które dość mocno trzymaja cenę, dlatego dużo byś nie stracił na odsprzedaży i zmianie systemu
IMO do najsłabszych te szkła nie należą. Z odsprzedażą na pewno problemu nie ma, ale ew. strata chyba w mniejszym stopniu wynikałaby z odsprzedaży, a w większym z cen odpowiedników w systemie nikona/o ile można by było porównywalnie zadowalające znaleźć/.
kozidron napisał/a:
Mimo wszystko ja bym został przy canonie
Czyli = "jesteś za, a nawet przeciw"
kozidron napisał/a:
jak jest kasa to brać 7D i nie kombinować z jakimś entrylevelami
Z tym wyjątkowo zgadzam się bez zastrzeżeń
kozidron [Usunięty]
Sunders napisał/a:
Czyli = "jesteś za, a nawet przeciw"
nie zrozumiałeś - co zresztą ostatnio mnie nie dziwi
Jestem przeciw stwierdzeniu:
Sunders napisał/a:
Mając taka szklarnię bierz canona 7D lub ew.60D.
które sugeruje jakąś niesamowitą wybitność tych szkieł
Sunders napisał/a:
Mając taka szklarnię bierz canona 7D lub ew.60D.
które sugeruje jakąś niesamowitą wybitność tych szkieł
Nie zrozumiałeś, co z resztą mnie też nie dziwi
Mam po prostu wątpliwości czy w systemie nikona znalazłbyś odpowiedniki podobne jakościowo i cenowo, niekoniecznie "wybitne".
kozidron napisał/a:
jaśniej nie dam rady Ci wytłumaczyć
Nie martw się i tak jestem Ci wdzięczny
kozidron [Usunięty]
Sunders napisał/a:
Mam po prostu wątpliwości czy w systemie nikona znalazłbyś odpowiedniki podobne jakościowo i cenowo, niekoniecznie "wybitne".
kozidron napisał/a:
krótki zoom oczywiście, nawet dwa równie ostre i równie ciemne ale dobrze o tym wiesz- bo tabeleczki czytac potrafisz , co do tele nie przypominam sobie, żeby ktos produkował coś tak solidnego(jak za tą cene), w miare ostrego i taniego zuma(w tym zakresie), co totalnie nie zmienia faktu żeby to było jakieś wybitne szkło.
Chociaż Sunders, jak przyroda pokazuje w cenie nowego 4.0 mozna wyrwać uzywkę N80-200/2.8 więc twierdzenie:
Sunders napisał/a:
a w większym z cen odpowiedników w systemie nikona/o ile można by było porównywalnie zadowalające znaleźć/.
jest naciągane i dla chcącego nic trudnego, ja bym pozostał przy canonie z czystej leniwości, chociaż jakbym patrzył na tabelki i realne korzyści to zdecydowanie d7000 ale to wykracza jakby poza dyskusję. Mnie tylko "śmieszy" to ciągłe klepanie tych samych mądrości "internetowych" - trzepiesz sztampę nie próbując nawet zapytać czegoś więcej autora czego mu trzeba .
Czy czegoś mu brakuje w obecnym zestawie a może ciemne zumy już nie cieszą ....
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 9