Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Jeszcze lekko odświeżę temat-proponowaliście mi np używanego Canona 40D. W czym jest on lepszy od 500/550D?? Pytanie ile powinienem wydać na taką puszkę z dobrym obiektywem? I jakim obiektywem? Coś polecacie? I pytanie ważniejsze-jeśli jednak to byłby "słomiany zapał" i nie wciągnąłbym się w fotki (choć na razie bardzo mi sie to podoba) to który aparat lepiej utrzyma wartość jakbym chciał go sprzedać? Nowy 500/550D czy używka 40D?
I pytanie ważniejsze-jeśli jednak to byłby "słomiany zapał" i nie wciągnąłbym się w fotki (choć na razie bardzo mi sie to podoba) to który aparat lepiej utrzyma wartość jakbym chciał go sprzedać?
switek3, chodzi o ergonomię i szybkość dostępu do niektórych funkcji. dla amatora wystarczy 500/550 ale jeśli się wkręci, to szybko będzie zazdrościł użytkownikom dwu-cyfrowych czyli np. 40D
Chciałem ciut odświeżyć wątek bo mam takie pytanie-czy lepiej kupić podstawowy aparat np. D3100 albo jakiś inny ale dokupić do niego jakieś lepsze szkiełka? Czy lepiej coś lepszego-w stylu 550d czy D5100?
mam takie pytanie-czy lepiej kupić podstawowy aparat np. D3100 albo jakiś inny ale dokupić do niego jakieś lepsze szkiełka? Czy lepiej coś lepszego-w stylu 550d czy D5100?
Lepiej kupić coś lepszego i do niego jakieś lepsze szkiełka.
Lepiej kupić coś lepszego i do niego jakieś lepsze szkiełka.
no wiadomo że tak jest najlepiej. Ale jak można mieć tylko takie opcje jak napisałem?
[ Dodano: Czw 21 Lip, 2011 16:33 ]
Odświeżam temat-w fotodżokerku jest promocja na D3100 z ob. 18-55 VR za 1999 zł. Natomiast za ok. 2500 zł jest C 550D z obiektywem 18-55. Czy d3100 jest dużo gorszym aparatem? Polecacie bardziej tego Canona czy nikona?
Tym tropem, którzy idą niektórzy najlepiej wybrać 5D z kompletem L-ek. Ja też szukałem aparatu dla siebie i też miałęm wątpliwości co wybrać. Można tak cenowo iść w górę w nieskończoność, tu 300 więcej na body, tu 200 na obiektyw.
Interesował mnie wyłącznie system Canona i amatorskie zestawy. Musiałem wybierać pomiędzy 500D a 550D, chociaż od jakiegoś czasu już używałem trybu M-ęskiego w poprzednim kompakcie. Jak leżą w ręce nie ma co porównywać bo to jest to samo body, ja muszę wspomagać się dodatkowym gripem bo średnio leżą w ręce. Największe różnice między nimi były w nagrywaniu filmów, czyli opcji z których nie korzystam. Wybrałem zestaw kit 500D z gripem za 1 PLN (opticam :/ ). Do tego dokupiłem sobie 50 1.4 + spacerowy 17-85 IS USM i pozostałe potrzebne graty, wyszła już spora sumka. Jak dla mnie amatora taki zestaw wystarczy do czasu kiedy ogarne wszystko, dopiero wtedy przesiądę się na wyższą półkę a do ogarnięcia jest naprawdę sporo Minusem używek jest oczywiście brak gwarancji bo ewentualna naprawa może przewyższyć koszt samego body a to dla Ciebie podejżewam byłaby masakra i z tym trzeba się liczyć koledzy.
No, ale z drugiej strony właśnie kupując taką używkę za ok. 1300-1500 z zestawem całym chcę zobaczyć czy fotografia naprawdę mnie wciągnie, czy to tylko słomiany zapał. I jak wciągnie to po roku przerzucę się na jakiś nowszy model. A jak nie to mam wakacyjną i wyjazdową podstawową lustrzankę robiącą fajne fotki. Co myślicie o moim sposobie myślenia (heh-masło maślane wyszło z tego )???
[ Dodano: Pią 05 Sie, 2011 09:13 ]
Mam okazję kupić taki zestaw:
Aparat Canon 400D, Obiektyw Canon EF-S 55 - 250mm IS, Obiektyw Canon EF 50 mm f/1.8 II, Lampa błyskowa Sunpak PF30X, Pamięć Kingston 4GB 133X Compact Flash, 2 baterie - oryginalna Canona + zamiennik Max Power 2900mAh
Aparat troszkę porysowany na obudowie, lekko wytarte miejsce gdzie trzyma się aparat w dłoni. Licznik ok. 20.000 zdjęć. Cena maksymalna 1500 zł ale może coś zejdzie. Jak oceniacie ten zestawik?
Z tego co tu piszesz lepiej pożycz od kogoś aparat, przejedź się w kilka miejsc postrzelać i zobaczysz, czy daje Ci to przyjemność. Z drugiej strony, możesz kupić zaawansowanego kompakta, nauczyć się na nim podstaw i później zdecydować o inwestycji. Na wakacyjne focenie wolałbym tez kompakta, żeby się do kieszeni zmieścił.
400D to nie najnowsza konstrukcja ale do zupełnie amatorskiego użytku może Ci wystarczyć o ile nie jest bardzo wymęczona. Obiektywy które wymieniłeś nie należą też do najtwardszych konstrukcji i też mogą mieć już jakies wady, słowem jest to ryzykowne, jak każdy zakup używanego tego typu sprzętu.
Obiektywy sprawdzone na podstawie RAWow i jest tak jak powiedział sprzedający. Ostrość mają dobrą tylko troszkę porysowane body. Dobry sprzęt za tą cenę?
[ Dodano: Nie 07 Sie, 2011 21:01 ]
Odświeżam
?????????
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11