Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 05 Lip, 2011 Tamron 17-50 F2.8 problem z ostrością na rogach , body 50D
witam
od jakiegoś czasu mam body 50D, zauważyłem że w momencie robienia zdjęć grupowych boki na zdjęciach są nieostre i rozjechane, ( głównie od lewej strony ) jak miałem 1000D canona tego nie widziałem, a z 50D już tak
czy to wina obiektywu , czy ja coś źle robię, czy body
dodam że amatorsko fotografuję, ale mimo tego taki efekt jak widać na zdjęciu od lewej jest mocno irytujący
zdjęcie ze studniówki
fotodarek, no cóż zdjęcie jest w ogóle średnio ostre ale mogłeś też przymknąc do f8, generalnie tamron należy do dość ostrych szkieł, ciężko też stwierdzić, gdzie celowałeś ale rzeczywiście lewa strona troszku "odstaje". Wydaje mi sie też, że podałeś tą fotografie "jakimś zabiegom rozmydlającym" - twarze wydają się mocno przeprane
Wrzuć oryginalnego rawa na jakis hosting, zobaczymy co sie da zrobić. No chyba , ze to jotpeg i w puszce masz coś na przestawiane.
Czy obiektyw jest na gwarancji ?
Zobacz czy podobny efekt występuje z innymi obiektywami. Do testu wystarczy Ci zwykły kitowiec. Jak dla mnie wygląda to na wadę obiektywu - różnice między ostrością ościeżnic okien aż biją po oczach.
jacenty, lewa ościeżnica też się poruszyła, jak zauważył Baku. Jak dla mnie to jest różnica w jakości lewej strony i reszty. Może po domknięciu do f/8 zniknie, ale mimo to obiektyw nie jest pełnosprawny.
fotodarek, mój T28-75 swego czasu zaczął tak sie zachowywać. Poluzowała się ostatnia grupa soczewek od strony bagnetu. Dokręciłem plastikowe mocowania ale wypadałoby to zrobić na ławie optycznej dodając jakieś podkładki żeby wyregulować maksymalnie płaskie pole.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 10