Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 13 Kwi, 2008 Steiner Safari 8x30 vs Nikon Action EX 7x35/8x40
Czołem i witam Wszystkich (pierwszy post)
Stoję przed zakupem lornetki. Zastanawiam się którą wybrać - Stainera Safari 8x30 czy wspomnianego w tytule Nikona. O ile o drugim można sporo dowiedzieć się z forum to w przypadku Steinera nie jest już tak różowo. Właściwie to nic na jego temat nie znalazłem, zawierzyłem jedynie renomie firmy. Oba szkła mogę mieć w podobnej cenie (460-490zł). Za Steinerem przemawia niska waga, duża głębia ostrości, za Nikonem - opinia forumowiczów...
Szkiełka służyły by w typowym outdoor'ze - podglądanie przyrody, od ptaśków po dziki i sarny na łąkach, zagajnikach raczej rzadko w lesie.
Z góry zaznaczam, że mieszkam w małej mieścinie, w której nawet o tak popularną lornetkę jak Nikon Action EX ciężko, więc nie mam jak i czego macać przed zakupem
Nie wiem czy Steiner tego nie zmienił, ale kiedyś w modelach Safari były numery z powłokami. To znaczy zewznętrzna soczewka nie miała żadnej warstwy antyodbiciowej, a od środka dawali taką o słabej transmisji, mocno świecącą, co by sprawiała wrażenie, że powłoki są wszędzie. Przez to cierpiała transmisja całego instrumentu. Nie wiem jak mocno i przez to czy to ważny efekt w obserwacjach dziennych, do których używa się 8x30. Z drugiej strony za Steinerem przemawia szczelność i jakość wykonania. Na mnie sprawia solidniejsze wrażenie niż Nikony. Ale przyznam, że sam miałbym problem, gdybym stanął przed podobnym wyborem
Wysłany: Pon 14 Kwi, 2008 Re: Steiner Safari 8x30 vs Nikon Action EX 7x35/8x40
O ile optycznie nie ma mocnych przeciwwskazań, z tej pary osobiście skłaniał bym się ku Steinerowi. Głównie ze względu na dużo mniejszą wagę od Nikona - 500 i 800 g to duża różnica. Poza tym ten Steiner wygląda naprawdę ciekawie, a Nikony można zobaczyć wszędzie...
Oj tak. Klasyczny wygląd Steinerów to duży plus. W zasadzie sam bym z chęcią sprawdził czym różnią się od siebie wszystkie steinery 8x30:
http://www.optyczne.pl/po...d2=175&add3=159
około roku temu przymierzałem się do zakupu lornetki Steiner Safari 8x30. Wypróbowałem ją w sklepie Artemix w Warszawie. Lornetka sprawia wrażenie bardzo solidne i posiada ciekawy "wojskowy" design. Patrząc przez nią zauważyłem jednak pewien mankament. Otóż ślądząc wybrany obiekt przez tę lornetkę, obraz od strony w którą przesuwamy lornetkę staje się nieostry. Wyostrza się dopiero w momencie, gdy przestaniemy poruszać lornetką. Dodam, iż posiadam już kilka lornetek i z żadną nie miałem takich problemów. Sądzę, iż zjawisko takie może mieć dwa powody:
1) zastosowany system Sports Auto-Focus - (nie trzeba regulować ostrości, wszystko powyżej 20 m jest ostre),
2) "skośne" osłonki przeciwsłoneczne - dobrze chronią przed bocznym światłem, jednak nie trzymają dobrze lornetki przy oczach podczas śledzenia obiektów. W czasie ruchu głową może więc zmieniać się wzajemna pozycja oczu i okularów, powodując tę nieostrość.
Z opisanego powyżej powodu ja zrezygnowałem z zakupu tej lornetki.
Przed zakupem radzę obejrzeć ją w sklepie.
Dodam, iż moje uwagi dotyczą modelu Steiner Safari 8x30. Na stronie firmowej Steinera już tego modelu nie ma, został zastąpiony przez model Steiner Safari Pro 8x30.
Dodam, iż moje uwagi dotyczą modelu Steiner Safari 8x30. Na stronie firmowej Steinera już tego modelu nie ma, został zastąpiony przez model Steiner Safari Pro 8x30.
Przez lornetkę patrzyłem rok temu, więc trudno mi w chwili dokładnie opisać jakość obrazu.
Żeby nie skłamać, mogę jedynie powiedzieć, iż aberacji chromatycznej nie dostrzegłem, zaś na moje oko kolory odwzorowywane były naturalnie.
Pamiętam jednak, iż nieco rozczarowany byłem jasnością obrazu. Co prawda na ulicy Wolność , gdzie znajduje się sklep, stoją wysokie budynki, to jednak zdarzenia miało miejsce o godz. 14-15 o ile sobie dobrze przypominam w maju, zaś obraz w lornetce był po prostu "smutny".
Być może ta opisywana przez producenta na stronie internetowej większa zdolność do blokowania blasku i promieni UV, przyczynia się do spadku jasności obrazu. Nazwa "Safari" może sugerować, iż lornetka przeznaczona jest do używania w naprawdę dobrych warunkach oświetleniowych.
Jeżeli szukasz lekkiej lornetki klasy 30 milimetrów, to może warto zainteresować się Vixen Ultima 8x32. Opis techniczny wydaje się być zachęcający, podejrzewam jednak, iż w Polsce nie będzie możliwości sprawdzenia jej przed zakupem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10