Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 06 Lip, 2011 Kiedy sprzedać lustrzankę i co w zamian?
Witam,
Mam zamiar pozbyć się alfy 700, bo duża, bo trzeba żonglować obiektywami, bo w sumie nie potrzebuję sprzętu takiej klasy. Moje pytanie brzmi, kiedy uzyskam najlepszą cenę, teraz w sezonie urlopowym, czy raczej na jesieni?
Także może jakieś propozycje na co zamienić. Aparat powinien znaleźć się możliwie najbardziej po środku między uniwersalnym zakresem ogniskowych a jakością zdjęć.
Pewnie najlepiej sprzedawać przed świętami
Ogólnie wydaje mi się, że po wakacjach ceny spadają, a teraz ludzie jeszcze kupują sprzęt na wyjazdy.
Jeśli chodzi o zamiennik to nie wiem, czy po lustrzance cokolwiek Cię zadowoli... Może jakieś bezlusterkowce? Jak bez zmiany obiektywów, to już gorzej o jakość w połączeniu z uniwersalnym zakresem ogniskowych.
Potrzebujesz zakresu tele?
Święta, wakacje itd mają wpływ chyba tyko na ceny sprzętu w sklepach - nówek. Nie zauważyłem, żeby ceny kilkuletnich, używanych obiektywów czy aparatów były uzależnione od pory roku. No chyba że nieuważnie obserwuję...
Zdzisiek [Usunięty]
Wysłany: Sro 06 Lip, 2011
mozer napisał/a:
Jeśli chodzi o zamiennik to nie wiem, czy po lustrzance cokolwiek Cię zadowoli... Może jakieś bezlusterkowce? Jak bez zmiany obiektywów, to już gorzej o jakość w połączeniu z uniwersalnym zakresem ogniskowych.
Potrzebujesz zakresu tele?
Fajnie jak by było tele. Wiem że jeżeli chodzi o jakość zdjęć to po lustrzance będzie już tylko gorzej, ale zdjęć zawodowo nie robię, wszystkie i tak obrabiam w programie graficznym, także jak dla mnie starczy jakiś dobry kompakt. Jakieś sugestie?
Wybierz to, z czym się najlepiej będziesz czuł. Ja szukam dla siebie czegoś z możlwie dużą - jak na kompakt - matrycą, przez co rozumiem nie mniejszą niż 1/2 cala. Ale cokolwiek byś wybrał, niech to będzie kompakt z gniazdem hot-shoe do podłączenia zewnętrznej lampy błyskowej, bo te wbudowane to raczej gadżecik niż użyteczne narzędzie. Nawet, jeżeli do tej pory takiej nie używałeś, to nie odcinaj sobie tej możliwości, bo prędzej czy później będzie ci tego brakowało. .
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Sro 06 Lip, 2011
Soniak10 napisał/a:
niech to będzie kompakt z gniazdem hot-shoe do podłączenia zewnętrznej lampy błyskowej
no tak, jak już widzę oczami wyobraźni jak ktoś kto nie ma ochoty "żonglować obiektywami" zacznie żonglować lampami czy nawet jedną - dobra rada wuju
Według mnie najlepszym kompromisem typu jakość/cena bedzie jakiś bezlusterkowiec z podstawowym kitem typu 18-55. Przynajmniej w tym zakresie nie będziesz musiał żonglować obiektywami . A tak swoją drogą, to nie kazdy musi na siłę uszczęśliwiać się lustrzanką.
Zdzisiek, to jest tak - albo kupisz kompakt z sensownej wielkości matrycą i ograniczonym zoomem rzędu 5x albo kompakt z małą matrycą i większym zoomem, ale będzie to kosztem jakości i szumów. Nie ma produktów idealnych, więc sam musisz zdecydować, co dla Ciebie jest ważniejsze
Zdzisiek [Usunięty]
Wysłany: Pią 08 Lip, 2011
Kompakt z odpowiednio dużą matrycą to będzie chyba najlepszy pomysł. I tu od razu pojawia się funkcja przydatna do bazy optycznych: możliwość filtrowania aparatów po wielkości matrycy.
Zna ktoś może jakąś stronę która umożliwia szukanie aparatów po wielkości matrycy?
Dzięki za zainteresowanie: mozer, zentaurus, kozidron, Soniak10
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Pią 08 Lip, 2011
Zdzisiek, jeżeli nie potrzebujesz jakiegoś dużego zumu szukaj może wśród bezlusterkowców, nawet najsłabszy aparat bez lustra będzie dawał lepsza jakość niż kompakt z wieksza matrycą.
Nawet nx5/nx100+18-55 będzie lepszy od kompaktu i da ci wiekszą frajdę z uzytkowania, cena niewielka a aparacik dość poręczny.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9