Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Lustrzanka dla amatora fundusz max do 3300zł
Autor Wiadomość
kazikkkk 
Nowy

Wysłany: Pią 08 Lip, 2011   Lustrzanka dla amatora fundusz max do 3300zł

Witam i pozdrawiam wszystkich forumowiczów ! Jest to mój pierwszy post na forum, proszę o pomoc w wyborze zestawu aparatu z objektywem - fundusz max 3300zł. Coś o sobie jestem amatorem , nie miałem nigdy lustrzanki w tej chwili mam ultrazooma canona sx20, wczesniej miałem sx1, sx2 i sx5 canona. Miałem okazje pobawić sie nikonem d5000 kolegi z dwoma obiektywami 18-55 vr i 55-200 vr nikona w celu porównania jakości fotek. Wynik był oczywisty zwycięstwo d5000. Interesuje mnie zakup jakiegoś dobrego zestawu, bedę fotografował: dzieci, jakieś krajobraziki na wyjazdach w plener, imprezki rodzinne itp Filmiki także nagrywam ale nie często. Czytałem wiele postów z poradami napisanych przez Was co nieco mi rozjaśniły czego szukać , ale mam kilka typów i nie wiem w którą stronę uderzyć :cry: . Początkowo myślałem o nikonie d3100 z 18-105vr ze względu że jest to przyzwoity aparat entry level z trybem guide oraz filmami fullhd z af cenowo - 2360 na dziś. Czy lepszy bedzie od 18-105vr zestaw 18-55vr i 55-200vr ? Po naczytaniu się postów w głowie mi zaświtał d90 z 18-105 , plusy dobra jakość fotek , ergonomia, dwa ekraniki,silnik - minusy dość stary (ale nadal jary aparat), słaby tryb filmowania bez af ale to już około 3 tyś. Na koniec żeby było śmieszniej jest jeszcze 5100 z 18-105 o cenie porównywalnej z d90 z tym samym obiektywem z lepszą matrycą i trybem filmowania. Aczkolwiek co do jakości fotek myślę że d90 mocno nie odstaje od 5100. Nie wykluczam także canona ale tu jestem zielony jaki aparacik brać d500 , d550 czy d600 i z jakim szkłem go brać, pozatym nie znam cen szkiełek. Canon d600 cenowo by wybiegł poza mój pułap cenowy z lepszym szkłem chociaż z kitem 18-55 is II za 2999zł w moim miachu można go dostać jest w jakiejs promocji :grin: . Canona d600 uważam za naturalnego konkurenta d5100. Może jakiś czas przemęczył bym sie z kitem potem coś dokupił. Co do obiektywów uzupełniających myślałem o stałce 50 1,8 jest niedroga - ale ją dopiero za jakiś czas bym brał więc jakiś czas musiał bym sobie radzić z tym co kupie. Jak uważacie czy dla amatora jest sens brać coś z wyższej półki czy brać 3100 a potem ewoluować, tak jak pisałem fundusz pozwala mi wykroczyć na coś ponadto. Pozdrawiam i dziękuje za wszystki odpowiedzi z pewnością będą pomocne ! Dziękuję i Pozdrawiam !

Reklama

maput 
Optyczny

Wysłany: Pią 08 Lip, 2011   

Jakbym brał dla siebie t wziąłbym D90, ale to dlatego że mam już swoje przyzwyczajenia i wymagania minimalne... Startując z pozycji wyjściowej kompaktowej - D5100 z 18-105 to bardzo dobry wybór.

kazikkkk 
Nowy

Dzięki za odpowiedz , w sumie d90 była naprawdę swego czasu super wypasem i uważam że piękne fotki można na niej uzyskać, szkoda że nie ma jej odpowiednika teraz chyba że można uznać d7000 jako następcę. D5100 uważam że jest nowszy technologicznie, expeed2 itp Ale co myślicie o canonach ?

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy

d7000 jest nastepca d90 a ze jest duzo lepszy no to prawidlowo, przeciez nie o to chodzi by wypuszczac nowe modele gdzie glowna zmiana jest numerek ;)

ja bym brala d90 jesli zalezy ci na silniku w body, Nikon ma naprawde fajne starsze szkielka. d5100 ma za to lepsza matryce

kazikkkk 
Nowy

Początkowo miał być d3100 potem poczytałem i echh głowa boli ! Aparatu chcę używać dłuższy czas i być z niego w pełni zadowolonym, który pomoże mi się rozwijać w miare poznawania sprzętu. Dobrze by było żebym tylko za szybko nie miał chcicy :wink: na wyższy model bo wybraniec moich wymagań nie spełnia.

[ Dodano: Pią 08 Lip, 2011 22:28 ]
Co do silniczka chyba by mi na nim nie zależało za mocno, nowe obiektywy już go mają z tego co wiem.

moronica 

ale jakie sa te twoje wymagania? bo tematyka zdjec to w wiekszej mierze zalezy od obiektywu niz od korpusu. tryb video jest slabszy w d90, dla mnie to akurat nie mialo znaczenia, nie uzywam go do filmowania. mam go ponad 2.5 roku i owszem, chce sie przesiasc wyzej ale nic mnie nie nagli. modeli powyzej d90 nie bierzesz pod uwage wiec problemu nie ma. teraz wszystko zalezy od twoich osobistych preferencji. przejdz sie do sklepu, moze sie okazac ze wezmiesz d5100 do reki i wyda ci sie za maly

odnosnie silniczka to zalezy w jakie obiektywy celujesz. bo np taki 70-200 f/2.8 to koszt powyzej 7k zl a nadal produkowany 80-200 f/2.8 mozna uzywany wyhaczyc za mniej niz 2k

kazikkkk 
Nowy

Większy budżet na zakup muszę żonie jakoś umotywować , jakieś plusy powymieniać, co do obiektywów, w szkła za 2-7 tys nie bedę celował bo mnie na nie nie stać, no chyba że uznam zakup za niezbędny dla mnie, ale prędzej żona by mnie zabiła. Aparat ma spełniać u mnie funkcje typowo rodzinne nie zarobkowe, ma mi także przynosić zadowolenie z wykonanych fotek i banana na twarzy gdy je bedę oglądał.

[ Dodano: Pią 08 Lip, 2011 22:51 ]
Co do d90 i d5100 nie miałem go w ręku za to wielokrotnie w pracy, 3100 zmacałem :grin: oraz canona d 500 oraz d 550. Canony sprawiały wrażenie lepiej wykonanych, takie miałem odczucie. Zdaję sobie sprawe że jak sie zdecyduję na dany system ( Canon, Nikon) to już w nim pozostane ze szkłami, tylko body co jakiś czas zmienie. Silniczek z tego co piszesz istotne oszczedności może przynieść vide tańsze i dobre szkła.

moronica 

to byl tylko przyklad jak ogromna roznica w cenie moze byc miedzy nowa wersja obiektywu i okazjonalnie kupiona starsza. w zyciu nie wymienilabym takiej solidnej metalowej lufy, ktora w czasach swojej "swietnosci" byla dedykowana dla zawodowcow, na nowy plastikowy amatorski obiektyw w podobnej cenie. to inna klasa i inny komfort uzytkowania

czy ci sie fotki beda podobac to juz bardziej zalezy od ciebie - kompozycja, ekspozycja, uchwycenie chwili, to mozesz uzyskac ktorymkolwiek z wymienionych korpusow

d3100 jest na tej samej polce co 1100d. odpowiednikiem 3-cyfrowych canonow jest wlasnie d5100

kazikkkk 
Nowy

Myślę tak Nikon d5000 odpada bo d90 bije go na głowe, wieć z nikonów pozostaje d90 i d5100 co do canonów to nie wiem jakie brać pod uwage d550 ? d600 ? Czy d3100 jak dla mnie warto brać pod uwagę czy go odpuścic ? Wg mnie d90 go rozwala na łopatki chociaż słyszałem opinie że i d3100 może zaskoczyć fotkami. Co do wojny d90 vs d5100 nie wiem jak sie mam odnieśc, masę sie naczytałem tu lepsze body grip tam lepsza matryca i przetwornik, wyć się chce do księżyca jak by nie było d5100 ani konkurencji canona to by było po sprawie d90 :???:

Sunders 

kazikkkk napisał/a:
co do canonów to nie wiem jakie brać pod uwage d550 ? d600 ?

550D+18-135IS
:smile:

kazikkkk 
Nowy

A jakie zalety możesz dać za 550d bo obiektyw jak na start fajny ?

[ Dodano: Pią 08 Lip, 2011 23:42 ]
Nie jestem maniakiem ani Canona ani Nikona nie nastawiam się na żadną z marek po prostu chce fajny aparat hehe :!:

Sunders 

kazikkkk napisał/a:
zalety

bardzo dobry wyświetlacz LCD
bardzo dobry AF
bardzo dobry pomiar światła
zapis video FHD
:smile:

kazikkkk 
Nowy

Wysłany: Sob 09 Lip, 2011   

Ale zapis video bez AF tylko recznie trzeba ostrzyć, żona wątpie czy ogarnie.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

kazikkkk napisał/a:
Myślę tak Nikon d5000 odpada bo d90 bije go na głowe, wieć z nikonów pozostaje d90 i d5100 /.../ Czy d3100 jak dla mnie warto brać pod uwagę czy go odpuścic ? Wg mnie d90 go rozwala na łopatki chociaż słyszałem opinie że i d3100 może zaskoczyć fotkami. Co do wojny d90 vs d5100 nie wiem jak sie mam odnieść
Popełniasz pewnie błąd: na siłę porównujesz aparaty dedykowane do różnych odbiorców (czy jak to się mówi: różnych półek) oceniając tylko po obrazku.
Mieszasz trzy serie aparatów: dla początkujących (tzw EL, czyli D3100 a wcześniej D3000), dla amatorów (D5100, wcześniej D5000) i zaawansowanych amatorów (D90, wcześniej D80). Pojawia się też D7000, który jest adresowany do.. entuzjastów, czyli coś powyżej D90...

A teraz ciekawostka: D5000, D90 i D300 (czyli profi) mają taką samą matrycę czyli dadzą IDENTYCZNY obrazek.
Jaka zatem między nimi jest różnica? Ergonomia! Wizjer, górny LCD, większa ilość przycisków na obudowie, współpraca pełna z większą liczbą obiektywów itp. Za to się płaci ciężkie pieniądze. Za to, że aparat mniej przeszkadza przy robieniu zdjęć ;)

D90 jest już wiekowym zawodnikiem - fakt, ale nadal w sprzedaży, bo niezły z niego zawodnik. A że stary to i cena niewielka. I wpada w oko ludziom celującym w D5100. Tyle, że D5100 to nowy zawodnik, matrycę ma taką samą jak D7000, czyli da świetne obrazki jak się z tego będzie umiało wykorzystać.

Chcesz mieć EL z przewodnikiem? Bierz D3100. Albo 1100D Canona (ale tu bez przewodnika)
Chcesz mieć EL z odchylanym ekranem? Bierz D5100. Albo 600D Canona.
Chcesz mieć troszkę większa wygodę robienia zdjęć? Bierz D90. Albo 60D Canona (tu przy okazji dostaniesz machany ekran)

Każdy z nich da Ci świetny obrazek.

Co ciekawe ze stajni Canona wypisałeś modele 500, 550 i 600 czyli odpowiedniki D5s00 tylko ;)

I nie pisz już, że D90 rozkłada na łopatki D5100, bo to tak jakbyś pisał, że motocykl jest lepszy od roweru. Niby jest, ale co to za porównanie?

Sunders 

kazikkkk napisał/a:
zapis video bez AF tylko recznie trzeba ostrzyć

Skąd masz takie "nieścisłe" informacje? :smile:

Odpowiedz do tematu