Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Pisałem o d3100 a nie d5100 porównując go z d90. Co do przewodnika fajny bajer ale z instrukcją też sobie poradzę. Ważną sprawą dla mnie też jest żeby żona dała sobie radę z wybranym aparatem, nie zawsze mam czas żeby osobiście być na jakimś wydarzeniu. Piszesz że d5000, d90 i d300 mają taka samą matryce więc dostanę taki sam obrazek, tak więc biorąc to pod uwagę można by uznać że d 5100 skoro ma taką samą matrycę jak d7000 też da taki sam obrazek więc po co przepłacać za d7000 za ergonomię ? Z tego co pisaliście d7000 to kozak z innej beczki przerastający poprzednika d90 znacznie. Odchylany ekranik jest to fajny bajer miałem go w każdym kompakcie canona s1is,s2is,s5is, i teraz w sx20 ale w lustrzance myślę że nie odgrywa znaczącej roli ponieważ fotki robi się przez wizjer. Napiszecie zaraz napewno o live view, da sie i tak ale zauważyłem że strasznie sie aparat mulił w tym tybie vide d5000 kolegi i działał jak na kacu. Znacznie lepiej mi się działało na nim fotki robiąc przez wizjer.
Jak się wciągniesz to kiedyś zapewne zrozumiesz A jak się nie wciągniesz to masz absolutną rację
kazikkkk napisał/a:
Z tego co pisaliście d7000 to kozak z innej beczki przerastający poprzednika d90 znacznie.
Prawda. Moim zdaniem D7000 to taki ulepszony D300s w obudowie D90
kazikkkk napisał/a:
ale w lustrzance myślę że nie odgrywa znaczącej roli ponieważ fotki robi się przez wizjer.
Tak, ale jak się zajmiesz np makro czy też ze statywu przyrodę będziesz robić ustawiając aparat w dziwnych pozycjach wtedy się przydaje.
kazikkkk napisał/a:
e strasznie sie aparat mulił
Nawet jeśli muli to raczej nie jest to problem przy w/w użyciu - po prostu fotografia taka to swoista ceremonia... A nie pogoń za akcją - to nie reportaż z zamieszek
Robiąc fotki moim trolikom sztuk 2 to jest pogoń za akcją i niemal reportaż z zamieszek , co do ekranika prawda przydaje się np zdjecia na koncercie w tłumie, makro nie robię prędzej krajobraziki na wyjazdach, które mi wpadną w oko lub jakieś portreciki i familijne imprezy.
Ale jak uważacie w jaką pułeczkę uderzyć z zakupem dodam że wcześniej nie miałem lustrzanki. Ja widzę z nikona 3 zawodników : d3100,d5100 i d90 wszystkie w opcji z objektywem 18-105vr co do canonów może d600 lub d550 ale chyba d550 to dość stare body i d600 znacznie go przerasta.
Ważną sprawą dla mnie też jest żeby żona dała sobie radę z wybranym aparatem, nie zawsze mam czas żeby osobiście być na jakimś wydarzeniu.
IMO idź z żoną do sklepu gdzie można wziąść te aparaty do ręki i zrobić zdjęcie, dając jej do wyboru tylko te aparaty, które Ty rozważasz/wstępna selekcja chroni przed porażką /.Robiłem tak ostatnio kupując aparat córce i okazało się że jej preferencje niezupełnie pokrywały się z moimi/mój faworyt przegrał, ale to w końcu ona będzie używać tego aparatu /.
kazikkkk napisał/a:
d5000, d90 i d300 mają taka samą matryce więc dostanę taki sam obrazek, tak więc biorąc to pod uwagę można by uznać że d 5100 skoro ma taką samą matrycę jak d7000 też da taki sam obrazek więc po co przepłacać za d7000 za ergonomię ?
Z tym rozumowaniem można się zgodzić.Zanim docenicie z żoną to co daje ergonomia np.d300 ukaże się zapewne jego ulepszony następca, a z rozszerzonych możliwości, za które zapłacicie możecie wogóle nie skorzystać.
Z tego co dotychczas napisałeś stawiałbym na d5100, a do wyboru małzonce dałbym jeszcze d90 i 550d
na miejscu kazika bym sie pomęczył jeszcze trochę i dozbierał do nikona d7000,
wydajesz i tak sporo bo ok. 3300. 1k więcej nie jest chyba pułapem nie do przeskoczenia,
a dostajesz nową matrycę z porządnym wizjerem i prawie pro puszką.
Czyli d5100 + d90 + coś jeszcze
za 4250 masz n d7000 z legendarnym (na tym forum przynajmniej) 18-105
Niby by dało radę pomeczyć sie i dozbierać do d7000 ale musiałbym go brac na raty, po drugie jak by się dowiedziała żona ile on kosztował jestem trupem po trzecie zamierzamy w ciągu 12 mies zmieniać mieszkanie na większe, wszak troliki rosna 6 i 3 latek. Zamiast 39 metrow na jakieś 60 chcemy sie przeniesc. Gdyby nie to to bym zaszalał i d7000 w tajemnicy kupił na raty a pracuje w sklepie rtv agd wiec to nie bylby problem. Sami rozumiecie chciała by dusza do raju ale sa ważniejsze sprawy i pewnych barier nie chce przekraczac na dzien dzisiejszy d90 18-105 3100zł , d5100 18-105 3165zł więc walka dosłownie na noże o włos jeden od drugiego ale co brać ? Znam zalety i wady pretendentów ale nie jestem w lustrach expertem żeby jednoznacznie podjąć decyzję dlatego prosze o helpa ! Dzięki z supprort jak do tej pory i pomocne głosy !
kazikkkk, skoro z tego zakupu ma byc i zona zadowolona to moze i ja zabierz do sklepu, niech pomaca, bo juz byly tu takie przypadki ze ktos twierdzil ze d90 to kobyla. mozliwe, ze bedzie wolala d5100 i problem sam sie rozwiaze
Byłem w sklepie d90 nie mieli był natomiast d600 canon , d3100 i d5100. D600 odpada za drogi w zestawie z 18-135is jak dla mnie. D5100 w porównaniu do d 3100 to inna bajka lepiej leży w dłoni troszkę wiekszy no i ma super jakości wyświetlacz takie mam wrażenia na pierwszy rzut oka. Dodatkowo miał juz 18-105 założoną i prezentował się zacnie. Szkoda że z d90 nie mogłem go zestawić, pomacać i porównać
D5100 w porównaniu do d 3100 to inna bajka lepiej leży w dłoni troszkę wiekszy no i ma super jakości wyświetlacz takie mam wrażenia na pierwszy rzut oka.
A widzisz ... czyli jednak te ergonomia to takie cuś, co warte jest dopłaty
Dzięki za głosy oddane w sprawie chyba się skuszę na d5100 już z żoną pertraktacje rozpoczełem, zaczełem tłumaczyć że warto dołożyć w stosunku do d3100 itp generalnie zachwalałem. Jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam !
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10